Çocuğum Uyuşturucu Kullanıyor
Gençlerin uyuşturucuya ulaşması gün geçtikçe kolaylaşmakta. Bu yüzden, çocuğu ergenlik çağına gelen ailelerin en büyük endişlerinden biri çocuklarının uyuşturucu kullanmasıdır. Eğer siz de çocuğunuzun uyuşturucu kullandığından şüpheleniyorsanız bilmeniz gerekenleri ve uygulayabileceğiniz tavsiyeleri öğrenmek için bu yazı tam size göre.
Ergenlik çağı, gençlerin kimlik arayışında olduğu bir dönemdir ve bu yüzden kabul görmek isterler ve başkalarından kolay etkilenebilirler. Bu dönem, fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal gelişimin olduğu bir dönem olduğu için gençler, uyuşturucuya karşı en savunmasız gruptur. Bu yüzden, bağımlılık geliştirmeleri çok daha kolaydır.
Çocuğum uyuşturucu kullanıyor! Buna ne sebep oldu?
Taklit
Ergenlik çağındaki çocukların başkalarında gördüğü bir şeyi taklit etmesi çok yaygın görülen bir durumdur ve bu durum sadece arkadaşlarla sınırlı değildir. Eğer ailede uyuşturucu kullanan ya da yasal ve yasal olmayan ilaçların keyfi kullanımının normal olduğunu düşünen biri varsa bu da çocuğunuzun uyuşturucu kullanmasına sebep olabilir.
Yanıltıcı güvenlik ve güç duygusu
Bu dönemde çocuklar büyür ve vücutlarında değişiklikler olur ve kendilerini her şeyin üzerinde görürler. Onları hiçbir şeyin incitmeyeceğini düşünürler. Aslında her şeyin değişiyor olmasından korksalar da çok güçlü olduklarını zannederler ve kendilerini böyle göstermek isterler. Bu yüzden de daha cesur davranırlar ve her şeyi kontrol etmek isterler.
Asilik
Bu dönemde gençler asileşebilir ve sınırları ne kadar zorlayabileceklerini görmek ister. Ailelerinden kopmak ve bireyselliklerini keşfetmek ve aynı zamanda yeni şeyler denemek ve yeni deneyimler yaşamak da ister. Böyle bir durumda çocuğunuzun uyuşturucu kullanıp kullanmadığından kesin bir şekilde emin olmanız çok önemlidir. Sadece şüpheye dayanarak bir aksiyon alırsanız ve yanılırsanız çocuğunuzla ilişkinizi ve onun size olan güvenini zedeleyebilirsiniz.
Tehlike sinyalleri
Çocuğunuzun davranışlarında size bir şeyler olduğunu anlatan işaretler olabillir. İşte çocuğunuzun uyuşturucu kullandığına dair tehlike sinyalleri:
- Normalden daha fazla uyumak
- Asabiyet ve kötü ruh halleri ve bunun sonucunda ortaya çıkan öfke nöbetleri
- Göz bebeklerinin normalden büyük ya da çok küçük olması
- Yalan söylemek ve hırsızlık gibi anormal davranışlar
Çocuğum uyuşturucu kullanıyor, ne yapmalıyım?
Çocuğunuzun uyuşturucu kullandığından kesin olarak emin olduğunuz an tüm aile için çok zor bir andır. Öfkeli, çaresiz, üzgün, hayal kırıklığına uğramış ve hatta suçlu hissetmeniz çok normaldir. Fakat bu hisleri bir kenara koyup bir an önce harekete geçmeniz son derece önemlidir.
Çocuğunuzla konuşun
Çocuğunuzla konuşurken fazla dramatik olmamaya ve ona kendini suçlu hissettirmemeye çalışın. “Beni hayal kırıklığına uğrattın.” gibi cümleler kurmayın. Bu tip sözler durumu sadece daha kötü bir hale getirecektir. Ona yardım edebilmek için çocuğunuzun güvenini kazanmalısınız. Bunun için de empati kurmanız ve bunu ona hissettirmeniz gerekli.
Çocuğunuzun uyuşturucu kullanımının boyutlarını bilmek de çok önemli: Sadece bir kez mi uyuşturucu kullanmayı denedi, nadiren mi yoksa düzenli ve sıkça mı uyuşturucu kullanıyor? Ona karşı açık ve dürüst olmanız onun da size açık olmasını sağlayacaktır.
“Bu dönemde çocuklar onları hiçbir şeyin incitmeyeceğini düşünürler. Aslında her şeyin değişiyor olmasından korksalar da çok güçlü olduklarını zannederler ve kendilerini böyle göstermek isterler. Bu yüzden de daha cesur davranırlar ve her şeyi kontrol etmek isterler.”
Çocuğum uyuşturucu kullanıyor diye kendinizi yıpratmayın, profesyonel yardım alın
Bu durumun bir uzmandan destek almadan kendi kendinize halledebileceğiniz basitlikte olmadığını kabul etmeniz gereklidir. Çocuğunuzun kullandığı uyuşturucu ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi öğrenin. Bu konuda uzman olan kişi size bu maddenin özellikleri, nasıl bağımlılık yaptığı ve çocuğunuzu nasıl etkileyeceği vb. bilgileri verecektir.
Uyuşturucunun zararlı bir şey olduğunu bilmek yeterli değildir. Bu maddelerin beyin, kalp ve dolaşım sistemi, solunum sistemi ve psikolojik duruma verdiği hasarları tamamen anlamanız gereklidir. Çocuğunuza bu zararları sizin açıklamanız ile profesyonel birinin anlatmasının aynı şey olmadığını bilmeniz gereklidir.
Birlikte bir tıp merkezine gidin, böylece olası riskleri bir doktordan öğrenebilirsiziniz ve eğer gerekli görürse sizi başka bir uzmana yönlendirebilir. Bu durumda, psikolojik yardım almak da çok önemlidir. Bu yardım sadece çocuğunuz için değil siz ve diğer aile üyeleri için de iyi olacaktır. Çünkü bu zor zamandan tüm aile üyeleri olumsuz etkilenir.
Çocuğunuzun sağlıklı bir yaşam tarzı edinmesini sağlayın
Sağlıklı bir yaşam tarzı edinmesi için aşağıdakileri hem kendiniz uygulayarak hem de onun uygulamasını sağlayarak çocuğunuza destek olun:
- Sağlıklı ve besleyici gıdalar tüketmek
- Bol su içmek
- Bir spor dalı ile uğraşmak ya da düzenli egzersiz yapmak
- Yeni bir hobi edinmek
- Yeterli miktarda uyumak
Sınırlar koyma konusunda net ve katı olmalısınız. Çocuğunuz bunun son derece ciddi bir konu olduğunu ve eylemlerin ciddi sonuçları olduğunu anlamalı. Öte yandan, bunu yaparken sevgi ve anlayış göstermeyi de asla ihmal etmemelisiniz. Her zaman onu dinlemeye açık ve şefkatli olmanız bu dönemi daha kolay atlatmanızı sağlayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Espada, J. P., Méndez, X., Griffin, K., & Botvin, G. J. (2003). Adolescencia: consumo de alcohol y otras drogas. Papeles del psicólogo, 84(9), 17.
- Cicua, D., Méndez, M., & Ortega, L. M. (2008). Factores en el consumo de alcohol en adolescentes. Pensamiento psicológico, 4(11), 115-134. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3091227
- Avellaneda, A. S., Pérez, M. E. G., & Font-Mayolas, S. (2010). Patrones de consumo de alcohol en la adolescencia. Psicothema, 22(2), 189-195. https://www.redalyc.org/pdf/727/72712496003.pdf
- Inglés, C. J., Delgado, B., Bautista, R., Torregrosa, M. S., Espada, J. P., García-Fernández, J. M., … & García-López, L. J. (2007). Factores psicosociales relacionados con el consumo de alcohol y tabaco en adolescentes españoles. International Journal of Clinical and Health Psychology, 7(2), 403-420. https://www.redalyc.org/pdf/337/33717060010.pdf