Hamilelikte grip olmak: nasıl iyileşebilirsiniz?

Hamilelikte grip olmak: nasıl iyileşebilirsiniz?

Son Güncelleme: 25 Temmuz, 2018

Hamile kadınlar, öksürük ve grip gibi hastalıklardan kaçınmak için kendilerine ekstra özen göstermelidir. Anne olacağınızı öğrendiğinizde, sağlığınıza dikkat etmenize yardımcı olacak birkaç şeyi mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekir.

Hamilelik sırasında grip gibi basit problemler gerçekten can sıkıcı bir olaya dönüşebilir; hamileliğin de etkisiyle fazlaca rahatsızlık hissedecek ve tedaviniz boyunca düzenli olarak bir doktora görünmeniz gerekecektir.

Grip, büyük bir tehdit oluşturmayan ancak birkaç gün sürebilen bir hastalıktır. Tabii ki, sizi zorlamadan kolayca geçmez. Çocuklar ve yaşlılar buna yetişkinlerden çok daha farklı tepki gösterir.

Grip için önlem almak gribin en iyi tedavisi olarak kabul edilir.

Hamile olmak, hasta olmak ile eşanlamlı olmamasına rağmen, özellikle solunum sistemi ile ilgili hastalıklara daha duyarlı hale gelmemizin söz konusu olduğu söyleniyor. Bu fenomeni açıklayan neden basittir: B ağışıklık sistemi, rahminizde küçük bir bebek taşırken eskisi ile aynı güçle devreye girip, çalışamayabilir.

Bununla birlikte, bebeğimiz büyüdükçe, rahmimizde daha fazla yer kaplar ve akciğerlerimize baskı uygular, bu da solunum problemlerine neden olur ve kalp daha az performansla çalışmaya başlar. Tüm bunlar, annelerin hamilelik esnasında soğuk algınlığına yakalanma olasılığını artırırken solunum yolu virüslerine olan bağışıklığı da daha fazla etkilemektedir.

Hamilelikte grip nasıl önlenir?

hamile kadın

Bilimsel çalışmalara göre, gebe kadınlarda çok yaygın olan influenza ve benzeri gibi gribe yol açabilecek yaklaşık 8 çeşit virüs vardır. Akciğer hasarı ya da zatürre gibi komplikasyonları önlemek için zamanında uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi şarttır.

Aslında, grip, fetüsteki değişikliklerle bağlantılı olmasa da, bazı doktorlar erken doğuma yol açabileceğini ya da bebeğin doğum ağırlığını etkileyebileceğini söylüyor.

Bu bağlamda, gripten korunmak en iyi çözüm olarak kabul edilir. Bir virüs enfeksiyonu durumunda, henüz bebek bekliyor olmasanız bile yıllık olarak aşı yaptırmak önemlidir. Peki ya zaten aile olma yokundaysanız ve aşı yaptırmamışsanız? Endişelenmeyin. Hala zamanınız var.

Diğer yandan, aşı yaptırmak dışında gripten korunmak için aşağıdaki ipuçları da size yardımcı olacaktır:

  • Her zaman bol bol sıvı tüketin: Su ya da doğal meyve sularını tercih edin. Bu içecekler vücudunuzu toksinlerden arındırmak ve vitamin ve mineral dengelerini düzenlemek için size yardımcı olacaktır.
  • Ne zaman fırsatını bulursanız, dinlenin ve sizi rahatsız eden stresli durumlardan kaçının.
  • Lezzetli meyveler, sebzeler ve lif bakımından zengin besinler içeren dengeli bir diyete devam edin, böylece olumsuz durumlarla başa çıkmak için gerekli vücut bağışıklığına sahip olursunuz.
  • Sürekli kapalı alanda kalmayın, yürüyüşe çıkın ya da hareket etmenizi sağlayacak bir çeşit spora başlayın. Hareketsiz kalmamak bağışıklık sisteminiz için önemli ama kendinizi de fazla zorlamayın.
  • Kafein tüketimini azaltın ve sigara gibi tüm kötü alışkanlıkları bir kenara bırakın.

Grip tedavisi için evde yapılabilecek bitkisel ilaç önerileri

Hafif ateş, burun tıkanıklığı, öksürük, boğaz ağrısı, titreme, iştahsızlık ve baş ağrısı, bu hastalıkların annelerde ortaya çıkardığı belirtilerden bazılarıdır. Hastalık ilerledikçe çok kötü hissetmeye başlayabilirsiniz, bu yüzden daha çabuk iyileşebilmeniz için biraz ilgi ve bakıma ihtiyacınız olduğunu sevdiklerinize söyleyin.

Grip için aşağıdaki bitkisel ev ilaçlarını yapmalarını isteyebilirsiniz:

  • Eğer boğazınız sizi rahatsız ediyorsa ve çok öksürüğünüz varsa, limon ve ballı sıcak bir içecek içmeniz iyi gelecektir. Bu içecekleri tuzlu su ile karıştırmak da iyi bir fikirdir.
  • Burun tıkanıklığını hafifletmek için: Birkaç damla okaliptüs yağını bir kaba koyun ve birkaç kez soluyun.
  • Buhar solumak solunum yollarını temizlemek için mükemmel bir yoldur. Bir başka seçenek ise duştaki sıcak suda açığa çıkan buharda nefes almaktır.

Ne zaman bir doktora görünmeliyim?

burnunu silen kadın

Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler birkaç gün sonra kaybolmazsa, güvenilir tıp doktorunuza danışmak konusunda tereddüt etmeyin. Özel tedavi gerektiren ikincil bir enfeksiyona sahip olabilirsiniz.

Influenza virüsü, doğumu geciktirebilir ya da bebeğinizin doğum ağırlığını etkileyebilir.

Doktorunuzun önerilerine güvenin ve bu süreçte sizin yerinize ailenizin ev işleriyle ilgilenmesine izin verin. Dinlenin ve bu güzel hamilelik döneminde güçlü kalmak için iyileşin… Bebeğinizin size her zamankinden daha çok ihtiyacı var çünkü onun kahramanı sizsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.