Hayal kırıklığına karşı tolerans geliştirmek için 7 yol
Hayatta her şey, her zaman istediğimiz gibi gitmez. Bu yüzden, hayal kırıklığına karşı nasıl tolerans geliştireceğimizi bilmek ve zor durumlarda olumlu bir şekilde tepki vermek önemlidir. Bunu çocuğunuza da öğretin. Bunu yaparak gelecekte karşılaşabilecekleri bir çok sorundan onları kurtarmış olacaksınız.
Hoş olmayan duygulara ya da stresli durumlara tahammül etmek kolay bir şey değildir. Hayal kırıklığına karşı tolerans geliştirmemiş insanlar, karşılaştıkları tüm zorlukları anında çözmeye çalışırlar.
Diğer bir deyişle, zorlu durumları kolay ve hızlı bir şekilde çözmek isterler. Bir çözüm bulamadıklarında da aşırı rahatsızlık ve endişe duyarlar.
Hayal kırıklığına karşı tolerans geliştirmemiş insanlar zor işlerden kaçınırlar. Bu da onların streslerini ve kaygılarını daha da arttırır.
Bunun çocuklarımızın da başına gelmesini önlemek için, onların olaylara hoşgörü ile yaklaşmalarına ve zorluklara karşı tolerans geliştirmelerine yardımcı olmak önemlidir.
Çocuğunuzun hayal kırıklıklarına karşı tolerans geliştirmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Bir çocuğun bağışıklık sisteminin iyi bir şekilde gelişmesi için mikroplara maruz kalması gerekir. Ancak, bu karşılaşmadan sonra onlara karşı bir direnç oluşturabilirler. Bu nedenle, steril ortamlarda yetişen çocukların alerji ve diğer hastalıklardan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir.
Benzer bir şey, hayal kırıklığına karşı tolerans geliştirmede de görülür. Bir çocuk hayal kırıklığı yaşadığında, daha da güçlenir. Bu ebeveynlere vereceğimiz ilk tavsiyedir.
1. Hayal kırıklığına maruz kalmak, duygusal gelişime katkı sağlar.
Çocuklarınızı hoş olmayan durumlardan korumak istemeniz normaldir. Ancak, bu olumsuz duyguları tecrübe etmelerini önlediğinizde, onların yeteneklerini geliştirmelerini de engellemiş olursunuz.
Azim, kararlılık ve zorlukları aşma yeteneği ancak engellerle karşılaşıldığında elde edilir.
Hayal kırıklığına karşı tolerans kazanmış bir çocuk, mutlu ve başarılı bir yetişkin olacaktır. Deneyimlerinin her zaman hoş olmayacağını bilecektir. Bu yeteneği kazanamamış bir çocuk, zorluklarla her karşılaştığında acı bir travma yaşayacaktır.
“Ruhumuzu tamamlayacak olan zorluklardan ders çıkarmak için buraya gönderildik”
–Eric Pearl–
2. Yardıma koşmadan önce gözlemleyin
Sabırlı olun ve çocuklarınızın sorunlarını anında çözmeye çalışmayın. Kendi zorluklarını kendilerinin çözmesi için fırsat tanıyın.
Çcouklarınız, tüm sorunlarını sizin çözmenize ihtiyaç duymaz. Sadece yeteneklerini keşfetmede ve çözümler üretmede biraz yardıma ihtiyaç duyarlar.
3. Duygularını ifade etmelerine yardımcı olun
Onlara, üzgün veya mutlu hissettiklerinde ağlamanın ve gülmenin normal olduğunu öğretin. İyi hissetmeleri için, öncelikle nasıl hissettiklerini ifade edebilmeleri gerekir.
Çocuklarınızın yaşadığı tüm duygular gerçektir ve bu duygular onların karakterlerinin oluşumuna yardımcı olur.
4. İyi belirlenmiş sınırlar çizin
Bazen çocuklar “hayır” cevabına ihtiyaç duyarlar. Muhtemelen istedikleri şey bu değildir, ama ihtiyaç duydukları şey budur.
Çok pahalı bir oyuncak istediklerinde veya gece geç saatlerde televizyon izlemek için izin istediklerinde onlara “hayır” demekte özgürsünüz. Bu şekilde, üzerilerindeki otoritenizi belli eder ve her zaman her istediklerini elde etmenin mümkün olmadığını da çocuklarınıza göstermiş olursunuz.
5. Onlara tepkilerini kontrol etmek için bazı metodlar öğretin
Çocuğunuza; derin nefes almanın, yürümenin veya güzel bir müzik dinlemenin insanı nasıl sakinleştirdiğini gösterin. Bu rahatlama teknikleri, hayal kırıklığı duygusundan kurtulabilmek için önemlidir.
Ayrıca, bir çözüm bulamadıklarında yardım istemenin yanlış bir şey olmadığını da onlara anlatın.
“Yedi kere düş; ama sekiz kere ayağa kalk!”
-Çin atasözü-
6. İyi bir örnek olun
Şüphesiz bunu defalarca duymuşsunuzdur, ancak çocuklar sizin sözcüklerinizden daha çok eylemlerinizden öğrenirler. Bir şeyler umduğunuz şekilde gitmediğinde sakin kalmayı başarırsanız, çocuğunuz da bu reaksiyonunuzu içselleştirecek ve bunu kendisi de uygulayacaktır.
Çocuğunuzun, hoşgörülü insanların bulunduğu bir ortamda yetiştiğinden emin olun.
7. Kararlarının sonuçlarını deneyimlemelerine izin verin
Çocuklar zamanla günlük yaşamlarında ne yiyecekleri, ne giyecekleri ve hangi oyuncaklarla oynayacakları gibi seçimler yapmak zorunda kalırlar.
Onlara verdikleri her kararda, çevrelerinde bir şeyler meydana geldiğini ve hoş olmasalar bile sonuçları kabul etmek zorunda olduklarını anlatın.
Bu, onlara yardımcı olacak ve gelecekte gerçekten ne istedikleri konusunda daha fazla düşünmelerine teşvik edecektir.
Çocuğunuzun geleceği, yaşamının ilk birkaç yılında ona verdiğiniz rehberliğe bağlıdır. İyi değerler, kendine güven ve esneklik, çocuklarınızın daha iyi insanlar olmasına yardımcı olacak anahtarlardır.
Zorluk ve sıkıntılarla karşılaşmayan bir insan yoktur. Hepimiz günlük hayatımızda bazı zorluklarla karşılaşırız. Çocuklarınızın da hayal kırıklıklarına karşı tolerans geliştirmelerine yardımcı olarak, gelecekte aşırı strese maruz kalmalarını engelleyebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bandura, A. (s.f.) Teorías de la personalidad. Traducción al castellano de Rafael Gautier.
- García, C. Las emociones en los niños. https://edukame.com/sites/default/files/pdf_las_emociones_en_los_ninos_v2.0_previo.pdf
- Muñoz, A. (2005). La baja tolerancia a la frustración. Extraído el, 20.
- Hurtado, M., De la Cruz, P., & Robles, X. (2015). MANEJO DE FRUSTRACIÓN EN NIÑOS. http://se-humanitas.com.mx/autoadministrable/PDF/formacion_padres/07.pdf
- Rodríguez Ruiz, C. (2013) Enseñar a los niños a afrontar los fracasos y la frustración. Educapeques portal de educación infantil y primaria.
- Rodríguez Yagüe, R. (2015). La frustración en la etapa de Educación Infantil. http://uvadoc.uva.es/handle/10324/14479