İlk Defa Ebeveyn Olanlar Uykularını Almakta Zorlanırlar
İlk kez ebeveyn olmanın en büyük zorluğu yeterli uykuyu alma, hatta genel anlamda uyuma zorluğudur. Bebeğin doğumundan sonraki ilk günler yeni ebeveynler için özellikle her şeyin yolunda gidip gitmediğini bilememelerinden dolayı zor ve yorucu olabilir.
Herkes yeni doğmuş bebeklerin gün boyu saatlerce uyuduklarını bilir ama bebekler aynı zamanda da sık sık doyurulmalıdırlar. Bebeklerin uyku ve beslenme şeklinde süren döngüleri gece de devam ettiği için yeni ebeveynler bu programa uyum sağlamakta ilk birkaç hafta oldukça zorlanırlar.
Hem ebeveynler hem de bebekler için önemli olan ihtiyaç duydukları dinlenme süresini elde edebilmeleridir. Her ne kadar biraz karışık gözükse de bebek ile aynı zamanda uyumak olanaklıdır.
Her yeni bebek hayata kendi sürprizleri ile beraber geldiği için ebeveynler yeni de olsalar, tecrübeli de olsalar yaşayacakları her deneyim onlar için yeni olacaktır. Bilinmesi gereken en önemli şey yeni doğmuş bebeğin dünyaya gelmiş yeni bir birey olduğu ve kendi karakterine sahip olduğudur. Kendisine özel ihtiyaçları ve gariplikleri olacağını kavramak ve kabullenmek gerekir.
Bu konudaki problem bebeklerin uyuma becerilerinde değil, bizim onların uyku düzenlerine uyum sağlama becerimizdedir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bebekler çok uyurlar ve bu nedenle de bizim yapmamız gereken onların uyku düzenlerine uyum sağlamaya çalışmak, yani onlar uyuyorken uyumaya çalışmaktır. Ama tavsiye ettiğimiz bu düzen özellikle ilk defa ebeveyn olan kişiler için uygulaması zor olabilir ve farklı saatlerde uyumakta zorlanabilirler.
Anneler babalardan daha mı fazla uyuyorlar?
Yapılan bazı araştırmalara göre anneler babalardan daha fazla uyuyorlar. Anneler geceleri birkaç saat uyuduktan sonra gündüzleri de bebek uyurken biraz kestirebiliyorlar. Öte yandan babalar ise geceleri ihtiyaçlarından daha az uyudukları halde gündüzleri de işe gitmek zorunda kalıyorlar.
Bebeklerin herhangi bir rahatsızlıkları olmadığı ya da karınları acıkmadığı sürece gün boyu uyudukları herkesçe bilinir. Bu nedenle evet; anneler babalara göre toplam sürede biraz daha fazla uyurlar ama uykuları sürekli bölük pörçüktür. Dinlenme saatlerinin çok parçalı olması annelerin kendilerini daha da yorgun hissetmelerine sebep olur.
Yeni ebeveynler için yeterli uykuyu alabilmenin püf noktaları:
- Biraz da olsa dinlenmenizi sağlayabilecek her türlü fırsatı değerlendirin. Çok kısa bir süre için bile olsa uyumanıza fırsat sağlayacak durumları değerlendirebilmeniz çok önemlidir. Bir ebeveyn için bebeği uyuduğunda uyuyabilme kabiliyeti harika bir özelliktir. Uyku yetersizliği kişinin yorgunluğunu, huysuzluğunu ve asabiyet hissini arttırabilir. İşte bu nedenle uyumak adına bulduğumuz fırsatları harcamamalıyız.
- Sabırlı olun. Doğumdan sonraki üçüncü ayda bebeklerin günlük uyku düzenleri belirli bir ritme girmiş olur. Bazı bebekler gece boyu uyuyabilirken bazıları da hiç uyanmadan birkaç saat kesintisiz uykuya dalabilirler. Zaman geçtikçe beslenme sıklıkları azalmaya başlayacaktır. Bu süreçte siz ebeveynlerin sabırlı olmanız gerekir; ilk birkaç ayınız zor geçse de bu süreci atlatmak imkansız değildir. Zorlandığınız bu süre boyunca, bu yaşadığınız dönemin eninde sonunda biteceğini sürekli aklınızda tutun. Yeni doğmuş bebeğiniz kendi günlük uyku düzenini bulduğunda az uyuduğunuz saatleri telafi etme şansınız mutlaka olacaktır.
- Eşiniz ya da partneriniz ile bir takım halinde çalışın. Çift olarak yaşamanın hayattaki avantajlarından biri de takım olarak çalışabilmektir. Hayatınızın bu zorlu evresinde yapılması gereken görevleri paylaşmak, hayatlarınızı kolaylaştırmak adına çok güzel bir seçenektir. Yeni doğmuş bebeği olan çiftler arasında en sık uygulan stratejilerden biri, bir gece annenin diğer gece babanın bebek ile ilgilenmesi şeklinde gecelerin paylaşılmasıdır. Bu şekilde ebeveynlerin yorgunluk hisleri azalır. Bunun ile birlikte bebeğinizin çok ağladığı gecelerde her ikinizin de uyumasının imkansız olacağını anlamalısınız.
- Bebeğinizin uyumasına yardımcı olun. Uyku konusunda bebekler sorunsuz uyuyan bebekler ve geceleri ağlayan bebekler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Devamlı ağlayan bebekleri sakinleştirmek zor olsa da bu konuda geliştirilmiş çeşitli teknikler mevcuttur. Ağlayan bebeklere şarkı söylemek, onlar ile birlikte müzik dinlemek ya da onları kucağınıza alıp sallanan bir sandalyede vakit geçirmek tavsiye edilen uygulamalardır. Sadece acıktıklarında ya da bez değişimi istediklerinde uyanan bebekler sorunsuz uyuyan bebeklerdir. Uyku sorunu olmayan bebeklere sahip olan ebeveynlerin kendi uykularına ayıracakları daha fazla vakitleri olur.
- Beslenme düzeninize özen gösterin ve geliştirin. Kendimizi olabilecek en iyi şekilde beslememiz dinlenmemize ve kendimizi iyi hissetmemize katkı sağlayan bir etkendir. Teobromin ve kafein içeren kahve, soda ve hatta çikolata gibi bazı besinleri tüketmekten mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Bazı durumlarda sadece uygunsuz bir madde içeren yiyecek tüketimi bile uykunuzu kaçırmanıza sebep olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Betancourth, C. (2020, 6 enero). 10 alimentos que ayudan a dormir mejor. Recuperado de https://mejorconsalud.as.com/10-alimentos-que-ayudan-dormir-mejor/
- Escaño, A. (2017b, 17 abril). Cuando nace el hijo, también nacen los padres. Recuperado de https://lamenteesmaravillosa.com/cuando-nace-el-hijo-tambien-nacen-los-padres/