Jorge Bucay'in Kaleminden 5 Çocuk Hikâyesi
Bir çocuğun merakını uyandırmak için çocuk hikayelerinden daha güzel bir şey yoktur. Bu yazıda Arjantinli yazar Jorge Bucay’ın birkaç hikayesinden bahsetmek istiyoruz.
Çocuklarımızı okumaya teşvik etmek çok sayıda olumlu fayda sağlar. Eleştirel düşünmeyi ve yansıtıcı bir ruhu canlandırabilecek belirli hikayeler de vardır. Bugün, bu kategoriye giren Jorge Bucay’in beş çocuk hikayesini ele alacağız.
Jorge Bucay bir yazar ve terapist. 1949’da Arjantin’in başkenti Buenos Aires’de doğdu. 1973’te Buenos Aires Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı.
Alanında birçok akademik başarı ve tanınmışlıktan sonra, psikoloji konusunu tartışan TV programlarına katılmaya başladı. Hatta bu programlarda sunuculuk da yaptı.
Yazarlık özelliğine gelince, Bucay okuyucuların kendilerini iyileştirmelerine yardımcı olan kitapları aracılığıyla terapötik araçlar sunmaya çalışmakta.
Jorge Bucay’ın çocuk hikayelerinin ana hedefi de bu. Pek çoğu, bu şekilde kategorize edilmese de bunlar, üzerinde düşünülecek hikayeler dir. (Hikayelerini içeren kitaplarından birinin adı da bu.)
Hikayeleri, genç okuyuculara, kendilerine soru sorma ve cevaplarını bulma konusunda ilham vermeye yöneliktir.
Hayatınızın kontrolünü ele alma fikri üzerinde çalışıyorum, sahip olduğunuz sorumluluk sizin. Dünyanın rekabet edilecek bir yer değil, paylaşılacak bir yer olduğuna inanıyorum. Bunu başarmak için bu duyguyu içsel olarak yansıtmak gerekiyor.
Jorge Bucay
Jorge Bucay’in Kaleminden 5 Çocuk Hikâyesi
Zincirlenmiş fil
Jorge Bucay’ın sizinle paylaşmak istediğimiz ilk masalı, ilk kez sirke giden bir çocuk hakkında. Herkes filin gücünden ve dayanıklılığından etkilenmiştir. Aynı zamanda çocuğun da en çok dikkatini çeken hayvan, fil olmuştur.
Ancak çocuk, gösterinin sona ermesinden sonra filin, büyük bir zincirle, yerdeki küçük bir kazığa nasıl bağlı kaldığını anlayamaz.
Fil neden kaçmıyor? Bu soruyu sorar çocuk. Ne var ki bu soruya bir cevap bulamadan büyür, ta ki biri ona yardım edene kadar.
Sonunda, cevabın kendi kendini sınırlamada yani filin ve insanın varlığında olduğunu anladı. Bütün hayatlarını bu durumu hiç sorgulamaksızın zincirli olarak geçirebilirler.
Üzüntü ve öfke
Bu hikaye, bazı çocuklar açısından anlaması zor ve soyut bir ana fikre sahip. Bu iki duygunun doğasını çok ince bir ayrımla açıklıyor.
Jorge Bucay’ın en kısa hikayelerinden biri olan bu hikâye, ç ocuğunuzun duygularını daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca duygularını nasıl tanımlayıp ele almaları gerektiğini de öğretecektir.
Engeller
Bu, Bucay’ın kendi kendini sınırlama duygusuyla ilgili hikayelerinden bir diğeridir. Sessizce bir yolda yürüyen bir adamın hikayesini anlatır. Aniden, ufukta harika bir şehir görüyor. Bütün arzu ve hedeflerinin yaşandığı bir şehir.
Daha sonra bu şehri ziyaret etmeye karar verir. Yol ilk başta basit görünse de birçok zor engel ortaya çıkmakta ve bu durum, ana karakterin şehre ulaşmak için mücadele etmesine neden olmaktadır.
Bir çocuğun kendisine gülümsediğini gördüğünde, adam şöyle soruyor: “Neye gülüyorsun?” Çocuğun tepkisi hikayenin sonunda ortaya çıkıyor ve okuyucunun birçok durumda sınırlar ve engelleri içsel olarak yarattığını anlamasını sağlıyor.
Açgözlülük
Bu hikayeler, avlusunda madeni paralarla dolu bir sandık bulan şanslı bir adamın hikayesini anlatıyor. Açgözlü olmadığını iddia etse de, bu kadar parayla neler yapabileceğini hayal etmeye başlar. Hikayenin ilerleyen bölümlerinde komşusu sandığın kendisinin olduğunu söyler, çünkü büyük babası gömmüştür.
Bu hikayenin sonucu, biraz kaba olmasına rağmen, bizi insanların gerçek niyetleri hakkında düşünmeye teşvik ediyor. Çoğunlukla çelişkili davranıyoruz. Hikaye, hırsın tehlikeleri üzerinde düşünmeye teşvik ediyor.
Uçmaya çalışın
Bu hikaye, oğluna nasıl uçulacağını öğreten bir babayı anlatır. Oğlunu büyük bir uçurumdan atlamak için kanatlarını denemeye davet eder.
Çevresindeki insanların olumsuz düşüncelerinden etkilenen oğul, babasının yapmasını istediği görevden şüphe etmeye başlar. Bunun yerine, bir ağaçtan atlamaya karar verir. Bunu yaparken yere düşer.
Düştükten sonra, babasına açıklamalarda bulunur ve babasının ilk atlamayı önermesinin gerçek sebebini öğrenir. Bu hikaye, çocukların korktukları zaman bile sıkıntılarla yüzleşmelerine ve risk almayı öğrenmelerine yardımcı olabilir.
Çocuklara kitap okumanın önemi
Jorge Bucay’ın hikayelerine ek olarak, çocukların eleştirel bir şekilde düşünmesi amacıyla masal ve hikâyeler yazan başka yazarlar da vardır.
Hikâyeler dinlemek veya okumak, çocukların kelime dağarcığını geliştirmelerine yardımcı olabilir. Bu, yazım becerilerini ve kendilerini ifade etme yeteneklerini geliştirecektir.
Ebeveynler, okumanın asla zaman kaybı olmadığını akılda tutmalıdır. Aksine bu, diyaloğu harekete geçiren bir ortam yaratır.
Aynı zamanda, çocukluk dönemi ve hayatları boyunca onlarla birlikte kalacak büyük düşüncelerin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bucay, J. (2008). El elefante encadenado. Serres.
- Bucay, J. (2020). Cuentos para pensar. DEBOLSILLO.