Montessori’den Çocukların Ev İşlerinde Yardımcı Olmasını Sağlayacak İpuçları
Bu yazımızda, Montessori’nin ev işlerinde yardım eden bağımsız çocuklar yetiştirme konusundaki tavsiyelerini bulacaksınız. Her şeyden önce bu tavsiyeler ilgi, sevgi ve saygıya dayanmaktadır.
Maria Montessori, değerli bir İtalyan eğitimci, bilim insanı ve filozoftur. Zamanında radikal kabul edilen pedagojik yöntemleri, çocuklara saygı göstermeye ve kendi yeteneklerine olan güvenlerini geliştirmeye odaklanmıştı.
Onun çalışmaları sayesinde artık, çocukların gördükleri, hissettikleri ve duydukları her şeyden etkilendiğini biliyoruz.
Montessori felsefesine göre, öğrenmenin anahtarı motivasyondur. Bilgi, zorla kafaya sokulmamalı, keşfedilmeli ve geliştirilmelidir.
Çocuk, çevresini sevmeyi ve saygı duymayı öğrenmelidir. Ne yazık ki, Montessori’nin yenilikçi düşüncesi, hayatı boyunca sert bir şekilde eleştirilmiştir.
Ancak bugün, birçok eğitim kurumu Montessori’nin öğretilerini kabul etmiştir. Müfredatını onun yöntemlerine dayandıran, hatta onun ismini taşıyan okullar bile mevcuttur.
Fakat Montessori’nin etkisi yalnızca eğitim kurumları ile sınırlı değildir: Ebeveynler de, çocuklara evde kendi kendine yeterli olmalarını öğretmek için yine Montessori’nin ipuçlarını kullanıyorlar.
Çocukların davranışları, ebeveynlerin eylemlerinin bir sonucudur. Eğer ebeveynler yargılarsa, çocuklar da yargılamaya başlar.
Eğer ebeveynler dalga geçer veya alay ederse, çocuklar güvensiz büyür. Ama çocuklara adil davranmayı öğretirsek, o zaman onlar da bunu benimseyecektir.
Aynısı günlük işlerimiz için de geçerlidir. Çocuklar evdeki görevlere aktif olarak katılırlarsa, kısa zamanda kendi kendilerine yeterli olmayı öğreneceklerdir.
Çocukluktaki her aşamanın farklı avantajları ve dezavantajları vardır. Yine de, her çocuğun yaşına göre yapabileceği bazı şeyler mevcuttur. Şimdi öğrenmedikleri her şeyi, daha sonra öğrenmek zorunda kalacaklar.
Montessori’den 2-12 yaş arası çocuklar için ipuçları
2-3 yaş arası
Bu yaşlardaki çocuklar, çoğu ev işini yapmak için henüz çok küçüktür.
Sofrayı hazırlama, bardağa su koyma, hatta küçük alanları bir süpürge yada fırça yardımıyla silme gibi basit adımlar ile başlayabilirler.
Çocuğunuza yemekten sonra tabağını ve yediklerinden dökülen kırıntıları temizlemesini de öğretebilirsiniz.
4-5 yaş arası
Çocuğunuz bu yaşlara geldiğinde, akşam yemeği için masa hazırlama veya tabakları yıkama gibi belirli görevleri öğretebilirsiniz.
Bu, elektrikli süpürgenin nasıl çalıştığını ve market alışverişinin nasıl yapıldığını öğretmek için de harika bir zamandır. Aynı şey yatağını toplamak, bitkileri sulamak ve evcil hayvanları beslemek için de geçerlidir.
Kendim yapmama yardım et
–Maria Montessori–
6-7 yaş arası
Bu yaşlar, çocuğunuza basit yemekler ve atıştırmalıklar hazırlamayı öğretmenin tam zamanıdır. Tabakları kurulamak veya bulaşık makinesini boşaltmak, denemeye hazır oldukları diğer görevlerdir.
Ayrıca, havuç veya patatesleri dikkatlice soyabilir, bahçedeki otları temizleyebilir ve temiz çorapları eşleştirip katlayabilirler.
8-9 yaş arası
Bu yaşlardaki çocuğunuz herhangi bir sorun yaşamadan kendi temizliğini yapabilir. Kahve ya da meyve suyu hazırlamayı, çöpü çıkarmayı ve buzdolabı gibi küçük ve zor alanları temizlemeyi öğrenebilirler.
Bu dönem, bulaşık makinesinin nasıl doldurulacağını öğretmek için de iyi bir zamandır. Ailenizin bir evcil hayvanı varsa, çocuğunuz onunla ilgilenebilir.
10-11 yaş arası
Bu, temel yemek yapma ve menü hazırlama becerilerini edinmek için uygun bir zamandır. Çim biçmek ve dikiş yapmak da, çocuğunuzun öğrenmeye hazır olduğu diğer görevlerdir.
Ayrıca, posta kutusunu kontrol edebilir ve yerleri süpürebilirler.
12 yaş ve üzeri
Çocukluğun bu aşaması ile, oğlunuz veya kızınız daha karmaşık işleri üstlenebilecek seviyeye ulaşır. Bu yaştaki çocuklar araba yıkayabilir, kolay yemekleri hazırlayabilir ve cam eşyaları temizleyebilir.
Size bir odayı boyamada yardım edebilirler. Ayrıca ütü yapmayı ve ampulleri değiştirmeyi de öğrenmelidirler. Bu yaşlar aynı zamanda küçük erkek ve kız kardeşlere bakmayı öğrenmek için de mükemmel zamanlardır.
Montessori’nin bu ipuçları aslında tek bir şeye odaklanır: Çocuklara saygı duymak. Hata yapmalarına izin verin ve hata yaptıklarında da onları azarlamayın. Çünkü öğrenmenin en iyi yolu budur.
Çocuklarınızla kibarca konuşun, onları hedeflerine ulaşmaları için teşvik edin ve onlarla asla dalga geçmeyin.
Fikirlerini ve sorunlarını dinleyin ve daima sabırlı olun. Çocuğunuza sevgi, ilgi ve saygıyla davranırsanız, karakteri gelişir ve güçlü bir şekilde büyür.
Çocuğunuza nazik davranın ve işler ters gittiğinde pes etmelerini önleyecek bir özgüven geliştirmelerini sağlayın.
Çocuklarınız bağımsız bireyler olacaklar ve sizin yokluğunuzda nasıl yaşayacaklarını öğrenecekler. Yeteneklerine olan inancını hiçbir zaman kaybetmeyen kişi olarak size de hayranlık duyacaklar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Campos, O., & Claudia, R. (2003). Método Montessori. Psicopedagogía II Semestre.
- Febres-Cordero Intriago, I. M. (2014). La importancia de promover la autonomía en niños de cero a cinco años(Bachelor’s thesis, Quito, 2014). http://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/3152
- Hainstock, E. (2013). Teaching Montessori in the home: The Pre-School years.Toronto: Random House.
- Montessori, M. (2013). Metode Montessori. Jogjakarta: Pustaka Pelajar.
- Pitamic, M. (2004). Teach me to do it myself: Montessori activities for you and your child. New York: Barron ́s Educational Series, Inc.
- Seldin, T. & Epstein, P. (2003). The Montessori way. Florida: Todd Allen Printing Co.Inc.
- Valdebenito, P. E., Profesora, V., Claudia, I. :, Bocaz, S., Campos, R., Ramo, O., & Loyola, : (2003). METODO MARIA MONTESSORI. Instituto Profesional Luis Galdames.