Çocuklar İçin Duygusal Terapi
Annelerin ve babaların, çocuklarının konuşma terapisine veya motor terapiye gitmeleri hakkında konuştuklarını duymak yaygındır. Çocuklarımıza bu alanlarda zorluk yaşarlarsa ihtiyaç duydukları desteği vermemiz gerektiğini hepimiz anlıyoruz. Bununla birlikte, ne yazık ki, çocuklar için duygusal terapi söz konusu olduğunda belli bir önyargı söz konusu. Hepimiz bunun, gelişimlerinin önemli bir yönü olduğunu bilsek de, böyle bir önyargı vardır.
Duygusal terapi söz konusu olduğunda direnç, sadece cehaletle ilgili olabilir. Çoğu insan hala yalnızca ciddi bozuklukları olan çocukların ve yetişkinlerin bir psikoloğa görünmesi gerektiğini düşünüyor. Çocuklarımızı kendi başımıza eğitemeyeceğimizi hissettiğimizde de suçluluk veya utanç duyguları yaşayabiliriz.
Gerçek şu ki, psikoterapi çocukların yaşayabileceği herhangi bir zorluk söz konusu olduğunda çok yararlı ve gereklidir. Bir terapisti ziyaret etmek, çocuğun büyük sorunları olduğu veya ebeveynlerinin yetersiz veya ihmalkar olduğu anlamına gelmez. Hatta tam tersi geçerlidir.
Çocuklarınıza ihtiyaç duydukları desteği vermek bir sevgi ve sorumluluk eylemidir. Ebeveynler her zaman tüm cevaplara sahip değildir ve profesyonel yardım almak çok faydalıdır.
Çocuklar için duygusal terapi ne zaman gereklidir?
Çocuklarda üstesinden gelinmesi zor olan yoğun duygular üretebilen çeşitli durumlar vardır. Davranışlarına ve tutumlarına dikkat edin, çünkü zor duygular yaşayıp yaşamadıklarını tespit etmenin en iyi yolu budur.
Bazı durumlarda, çocuklar ani ruh hali değişiklikleri sergileyecek ve eskiden keyif aldıkları aktivitelere karşı kayıtsız ve ilgisiz hale gelecektir. Dikkatleri dağılmış da görünebilirler ve okulda odaklanmakta zorlanabilirler. Çocuklar ayrıca sinirlenebilir, kontrolden çıkmış öfke nöbetleri geçirebilir, daha zorlayıcı hale gelebilir veya daha fazla içine kapanık olabilir.
Genel olarak, okulda, evde veya arkadaşlarla ilgili sorunlar duygusal bir sorunla ilgili olabilir. Ancak çocuklarda en sık duygusal acıya neden olan olaylardan bazıları şunlardır:
- Boşanma.
- Hastalıklar, ameliyatlar ve hastaneye yatışlar.
- Sevilen birinin ölümü.
- Aile sorunları, çatışmalar veya şiddet.
- Büyük yaşam değişiklikleri: Bir kardeşin doğumu, bir taşınma, yeni bir okula geçiş vb.
Çocuklarla duygusal terapi neleri içerir?
Her şeyden önce, çocuklarla yapılan terapinin yetişkinlerle yapılan terapiden tamamen farklı olduğunu anlamak önemlidir. Dahası, her çocuğun yaşına ve kapasitesine uyum sağlar. Aşağıdakiler, içerdiği ana unsurlardan bazılarıdır.
Terapistle ilişki
Çocukların bu süreçte kendilerine eşlik edecek kişiyle rahat hissetmeleri çok önemlidir. Başka bir deyişle, terapistin güven ve güvenlik duygusu uyandırması ve çocukla uyumlu olması gerekir. Belki de gördüğünüz ilk terapist bu kriterleri karşılayabilir, ancak durum her zaman böyle değildir. Bu nedenle, doğru uyumu bulana kadar başka birini denemekten çekinmeyin.
Oyun
Çocuklarla duygusal terapi, onu küçükler için daha erişilebilir kılan unsurları içerir. Hem teşhis aşamasında hem de tedavi sırasında profesyoneller oyun, çizim ve farklı oyuncaklar ve bebekler kullanırlar. Çocuklar kendilerini doğal ve rahat bir şekilde ifade etmelerine olanak tanıyan güvenli ve rahat bir ortamda bulurlar.
Çocuğunuzun tüm seansı kanepede oturarak anlamadığı konular hakkında konuşarak veya derin soruları yanıtlayarak geçireceğini düşünmeyin. Gerçekte bu, çocukların kendilerini çok rahat hissetmeleri gereken bir süreçtir, yani terapi seanslarının formatları onlara göre uyarlanır.
Duygusal zeka
Çocuklar için duygusal terapinin amacı duygusal zeka geliştirmektir. Bu, mutluluk, memnuniyet, daha iyi akademik performans ve daha doyurucu sosyal ilişkilerle ilişkili olduğu gösterilen bir niteliktir.
Bu nedenle, çeşitli oyunlar ve dinamikler aracılığıyla çocuklar farklı duyguları tanımayı ve tanımlamayı öğrenirler. Dahası, tüm duyguların geçerli olduğunu öğrenirler – bazen kızgın ya da üzgün olmak sorun değildir – ve bunları sağlıklı bir şekilde ifade edebilirler.
Sonunda çocuklar kendi duygularını ve nereden geldiklerini daha iyi anlayabilirler. Dahası, işlemek için ihtiyaç duydukları araçlara sahip olacaklar ve onlar yüzünden acı çekmeyecekler. Bu nedenle, küçüğünüzün duygularıyla ilgili bazı yardımlardan yararlanabileceğini düşünüyorsanız, bir profesyonele danışmaktan çekinmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Shapiro, L. E., & Tiscornia, A. (1997). La inteligencia emocional de los niños. Javier Vergara.
- Garrido, A. (2016, 27 diciembre). Los niños en terapia también juegan. Recuperado julio de 2020, de https://lamenteesmaravillosa.com/los-ninos-en-terapia-tambien-juegan/