Duygudurum Dengeleyicilerin Gebelikte Kullanımı
Duygudurum düzenleyicileri, bipolar bozukluğu olan kişiler tarafından kullanılan reçeteli ilaçlardır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu ilaçlar ruh halinizi dengeler. Bununla birlikte, hamilelik sırasında duygudurum düzenleyicileri kullanmak bazı istenmeyen yan etkilere neden olabilir.
Bu ilaçlar, manik ataklar veya depresyon yaşayan insanlara gerçekten yardımcı olabilir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında taşıdıkları riski göz önünde bulundurmalısınız.
Elbette, bir bebeğin gelişi her kadın için duygusal açıdan zor bir dönem olabilir. Bipolar bozukluk gibi zihinsel sağlık sorunları varsa ve kendilerini sağlıklı tutmak için duygudurum dengeleyiciler kullanıyorlarsa, bu özellikle zor olabilir.
Her bir duygudurum dengeleyici ilaç bebek için zararlı olabilir. Bu nedenle, hamile kalmanız durumunda, doktorunuz muhtemelen sizden bebeğe daha az zararlı olan diğer alternatifleri düşünmenizi veya ilacınızı tamamen kesmenizi isteyecektir.
Benzer şekilde, çalışmalar gebelik sırasında, yaygın olarak kullanılan dört duygudurum dengeleyiciye maruz kalmanın teratojenik olabileceğini ve ayrıca deformite ve neonatal komplikasyon olasılığını artırdığını göstermiştir.
Gebe kadınlarda bipolar bozukluk ve duygudurum düzenleyici ilaçlar
Bipolar bozukluk tedavisi görüyorsanız ve hamile kalmayı planlıyorsanız, bundan sonra ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bu durumda yapılacak ilk şey, neler yaşadığınızı analiz etmek ve bunu psikiyatristinizle tartışmaktır.
İlaçlarınızı kullanmaya devam etmeye karar verirseniz, profesyonel rehberlik almanız ve bir eylem planınızın olması çok önemlidir. Bu, fetüsünüzü sağlıklı tutmak ve risklerden uzak kalmak için gerekli değişiklikleri yapmanıza yardımcı olabilir.
Bir bakıma birçok seçenek var. En yaygın duygudurum düzenleyicileri lityum, sodyum valproat, karbamazepin ve lamotrijindir.
Aynı şekilde araştırmalar, hamilelik sırasında devam eden tedavinin bipolar bozukluğu olan kadınlarda nüks riskini azaltabileceğini öne sürüyor. Ancak hasta ve doktoru, duygudurum dengeleyici kullanmanın uzun vadede bebeğe zarar verip vermeyeceğini kendilerine sormalıdır.
Hamilelik sırasında duygudurum dengeleyicilerin nasıl kullanılacağına dair ipuçları
1. Kendinizi düşünün
Her şeyden önce, hamilelik sırasında duygudurum düzenleyicileri kullandığınızda, kendinizi ve kendi sağlığınızı düşünün. Bu, bu tür ilaçları kullanmanız gerektiğine inanıyorsanız, bu ilaçları tamamen bırakmamanız gerektiği anlamına gelir.
Hamilelik, olabildiğince dengeli ve sağlıklı olmanız gereken bir zamandır. Yani, belki ilaçlarınızı almayı bırakırsanız, bazı akıl sağlığı sorunları yaşayabilirsiniz. Bu ne sizin için ne de bebek için güvenli olmayacaktır.
“Ruh halinizi dengelemekten sorumlu tüm duygudurum dengeleyiciler bebeğe zarar verebilir.”
2. Bebek için en iyisinin ne olduğunu düşünün
Her hamile kadın sağlıklı bir çocuk doğurmak ister. Bu durumda en önemli şey bebeğin iyiliğini ve gelişimini düşünmek ve bunu riske atabilecek her şeyden kaçınmaktır.
Öte yandan, hamilelik sırasında duygudurum dengeleyici kullanmanın bazı ek riskler getirdiğini anlamanız gerekir. Mümkünse dozları azaltmaya çalışın veya tamamen kesmeye çalışın.
3. İlaçları değiştirmeye çalışın
Antipsikotik ilacınızı çocuk için daha az zararlı olan bir ilaçla değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Unutmayın, böyle bir karar vermeden önce doktorunuza veya psikiyatristinize danışmanız gerekir. Sorunsuz bir geçiş için hangi adımları atacaklarını bilirler.
Hamilelik sırasında bipolar bozukluğu kontrol etmenin zor olabileceğini unutmayın. İkilem, kadınların bu aylarda ilaçlarını kullanmaya devam edip etmeyecekleridir; bu, doğmamış çocukları için oluşturdukları küçük riskleri kabul etmeleri veya ilaçlarını almayı bırakıp nüksetme olasılıklarını artırmaları anlamına gelir.
Kısacası, fetüsün gelişimine zarar vermekten kaçınmak için hamilelik sırasında duygudurum dengeleyici kullanımını azaltmalısınız. Ancak hamileliği sırasında olabildiğince dengeli olması ve bu büyülü anın gerçekten tadını çıkarabilmesi annenin önceliğidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Prieto, M., Oraá, R., Zardoya, M. J., Uriarte, J. J., Malo, P., Medrano, J., & Pacheco, L. (2018). Uso de eutimizantes durante el embarazo y la lactancia. Psiquiatría Biológica, 25(1), 12-19. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134593418300034
- Torres, C. C. U., & Bayardo, S. J. V. (2005). Los trastornos mentales y el embarazo. http://www.ru.tic.unam.mx/handle/123456789/994
- Albéniz, J. M., Mateo, M. J. Z., & Yáñez, L. P. (2009). de psicofármacos en el embarazo y la lactancia. https://www.researchgate.net/profile/Luis_Pacheco7/publication/274831908_Uso_de_psicofarmacos_en_el_embarazo_y_la_lactancia/links/552a3c0f0cf2779ab790de1f/Uso-de-psicofarmacos-en-el-embarazo-y-la-lactancia.pdf