Bebeğin Gelişimini ve Gebe Kalma Zamanını Etkileyen Faktörler

Gebe kalmak için yumurta ve sperm gibi iki biyolojik tohuma ihtiyaç vardır. Bunlar bir araya gelerek, yavaş yavaş büyümeye başlayan embriyoyu meydana getirir. Gebeliğin meydana geldiği zamandaki ebeveyn sağlığı, gebeliğin devamında bebeğin gelişimini etkiler.
Bebeğin Gelişimini ve Gebe Kalma Zamanını Etkileyen Faktörler

Son Güncelleme: 06 Ağustos, 2020

Kadının fiziksel, duygusal ve sosyal durumu da gebe kalma zamanını ve bebeğin gelişimini etkiler.  Pek çok kadın, hamile olduğunu öğrendikten sonra kendisine daha iyi bakmaya başlar. Bununla birlikte, bebeğin hayatı anne adayı hamile olduğunu öğrenmeden önce başlar.

Nasıl gebe kalınır?

Her adet döngüsünün başlangıcından yaklaşık 14 gün sonra yumurtalıklar yeni bir yumurta üretir. Bu, yumurtlama süreci olarak bilinir. Eğer bu süreçte cinsel birliktelik yaşarsanız, erkek sperminin yumurtanızı döllemesi ve bu ilişkinin hamilelikle sonuçlanma olasılığı yüksektir.

Döllenmeden sonra, embriyo rahme yerleşir ve hücre bölünmesi başlar. Bu süreç fark edilmese de, kadın vücudunda inanılmaz bir hızda gerçekleşir.

Gebe kalma zamanı bebeğin gelişimini etkiler mi?

Bebeğin oluşması için gerekli olan yumurta ve sperm iyi bir durumda olmalıdır çünkü gebe kalma zamanı bebeği etkiler. Bu temel bileşenlerde çeşitli sebeplerden dolayı morfolojik ve genetik değişimler mevcut olabilir.

Yumurta

Yumurtanın kalitesi kötü olduğunda, süreç sekteye uğrayabilir veya bebeğin bazı sorunlarla doğmasına sebep olacak değişimler yaratabilir. Kadınlarda yumurta kalitesinin kötü olmasının en yaygın sebepleri aşağıdaki gibidir:

Yumurtaların kalitesi ve miktarı, başarılı bir döllenmeyi ve yaşayabilen bir embriyoyu garantiler. Embriyonun normal bir şekilde gelişebilmesi için yumurta enerjik, uygun kromozomlara sahip ve spermle birleşebilir olmalıdır.

Sperm

Sperm, bebeğin genetik yapısına %50 oranında katkıda bulunur. Erkeğin semeni, aşağıdaki durumlardan etkilenebilir:

  • Spor yapmak.
  • Sık abur cubur tüketimi.
  • Madde bağımlılığı
birbirine bakan çift

Kusurlu bir sperm, düşüğe sebep olabilir. Spermin kromozom anomalileri, embriyoyu olumsuz yönde etkiler.

Üreme sağlığını olumsuz etkileyen faktörler

Üreme sağlığı, gebe kalma zamanını ve doğmamış bebeği şüphesiz etkiler. Bu sağlığı etkileyen başlıca faktörler beslenme, duygusal bozukluklar, altta yatan hastalıklar, tıbbi tedaviler, aile öyküsü ve genetik mirastır.

Alkol ve madde kullanımının da zararlı etkileri olabilir. Kadın vücudu, bu süreci başarılı bir biçimde sürdürebilmek için gebe kalmadan önce kendisini hazırlamalıdır.

Kötü beslenme

İyi beslenme, genel sağlığı, özellikle de üreme sağlığını korur. Omega 3 yağ asitleri ve folik asit, gebelik için gerekli vitaminlerdir. Gebe kalınan zamanda bu vitamin seviyelerinin düşük olması, bebekte omurilik sorunlarına sebep olabilir.

Hem anne hem de baba, yeni görev için hazırlanmalıdır. Bebek sahibi olmadan önce alışkanlıkları ve yaşam tarzlarını iyileştirmek gerekir.

Kadının duygusal durumu

Hamile olma isteği anksiyeteye sebep olabilir ve bu da gebe kalmayı daha da zor hale getirebilir. Benzer şekilde ilişkideki uyuşmazlıklar, kötü ekonomik koşullar veya sağlığın kötü olması da gebe kalma sürecini engelleyen aşırı endişeye sebep olabilir.

Madde bağımlılığı

sağlıklı beslenme

Eğer kadın hamilelik öncesinde veya hamileliğin ilk dört ayı boyunca alkol veya madde bağımlısıysa, bebeğin obez veya tip 2 diyabetli şekilde doğma riski vardır. Hamile olduğunu öğrendikten sonra bunları bırakmak, öngörüleri değiştirmeyecektir.

Genetik hastalıklar, kısırlık veya agresif tıbbi tedaviler durumunda ise, tedavi seçenekleri gebeliğe ulaşmaya yardımcı olabilir.

Bebek sahibi olmak, çiftin hayatını değiştirecek büyük bir sorumluluktur. Bu yüzden, olumlu düşünmek, sabırlı, planlı olmak ve aile desteği almak önemlidir. Bu yazımızda bahsettiğimiz her şey, gebe kalma zamanını ve bebeğin gelişimini etkiler.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.