Adet Görmemenin Temel Sebepleri

Adet görmemek her zaman hamile olduğunuz anlamına gelmez. Stres, fiziksel değişimler veya bazı hastalıklar bu duruma sebep olabilir.
Adet Görmemenin Temel Sebepleri

Son Güncelleme: 08 Nisan, 2020

Tıbbi terimle amenore olak bilinen bu durum, hala doğurgan dönemde olan kadınların adet döngüsünde kesintiler olması anlamına gelir. Bu durumla ilişkili ana sebep, şüphesiz ki hamilelik ve emzirmedir. Bununla birlikte, adet görmemenin daha önce duymadığınız başka sebepleri de olabilir.

Amenore, sadece kanamanın görülmemesinden ibaret değildir. Adet görmemeyle birlikte akne, baş ağrısı ve kiloda değişimler gibi başka semptomlar da görülür. Adet görmeme ciddi bir sağlık sorunu olmasa da, jinekolog tarafından takip edilmesi gerekir.

Adet görmeme ne anlama gelir?

Adet olma, kadının üreme döngüsünün doğal bir parçasıdır. Dölyatağı içkatı, salınan yumurta döllenmediği için dağılır ve bu da adet görmeyle sonuçlanır. Bu meydana geldiğinde, kan ve dağılan doku rahmin içerisinde kalır. Ardından, vücuttan atılana kadar vajinanın içerisinde ilerler.

Kadınların adet görememesinin fizyolojik, anatomik ve patolojik olmak üzere üç sebebi vardır. Fizyolojik sebepler hamilelik, emzirme veya menopoz nedeniyle oluşur.

Öte yandan, anatomik sebepler ise genetik veya sonradan edinilen bozukluklarla ilişkilidir. Vajinal anegezi, nonperfore kızlık zarı veya kromozom değişimleri bu bozukluklara örnek gösterilebilir.

Son olarak ise, patolojik sebepler ise hamilelik veya emzirme kaynaklı adet görmemeden çok daha yaygındır. Adet görmemenin sebepleri aşağıdaki gibidir:

Adet görmemenin patolojik sebepleri

Polikistik over sendromu

Endokrin sistemi etkileyen bu patoloji, kadınlarda adet görmemenin sebeplerinden bir tanesidir. Polikistik over sendromunun  sebebi androjen hormonu seviyesinin yüksekliği ve çok sayıda kist olmasıdır.

adet döngüsünde kesinti

Hipofiz bezindeki değişimler

İyi huylu tümör gibi hipofiz bezindeki bazı değişimler, adet görememeye sebep olabilir. Ayrıca bu durum kanama miktarını da değiştirebilir.

Hipotalamustaki problemler

Hipotalamustali problemler, östrojen ve gestajen seviyeleriyle ilişkilidir. Örneğin, stres, beslenme düzenindeki değişiklik veya aşırı egzersiz ile bağlantılı değişimler görülebilir.

Bununla birlikte, olası durum sadece bunlardan ibaret değildir. Hipotalamustaki problemlerden kaynaklanan adet görmeme, aşağıdakilerin de bir sonucu olabilir:

  • Hidrosefali
  • Menenjit
  • Doğum sırasında kanama
  • Anevrizmalar

Hipotalamustan kaynaklı adet görememeye ilişkin en yaygın problemlerden bazıları şu şekildedir:

  • Stres:  Kadınlar acı verici veya çok stresli durumlar yaşadıklarında, CRH seviyeleri yükselir. Bu, gonadotofinlerin ortaya çıkışını engeller. Bu da adet görülmeyi önleyen değişimlere sebep olur.
  • Beslenme düzenindeki değişimler: Hem obezite hem de besin yetersizliği, radikal hormon değişikliklerine sebep olur. Dengede olmayan bu hormonlar, adet görmeyi engeller.
  • Aşırı spor: Prolaktin, testosteron ve büyüme hormonu seviyeleri değiştiği için aşırı spor da adet görmeyi engelleyebilir.

Doğum kontrol hapı kullanımı

Öte yandan, her gün doğum kontrol hapı kullanan kadınların adet döngülerinde bazı değişimler meydana gelir. Bu değişimler iki veya üç ay sürebilir. Buna ek olarak, aynı durum implante doğum kontrol yöntemleri için de geçerlidir. Bu kontrol yöntemi çıkarıldığında, vücudun normal haline dönmesi biraz zaman alacaktır.

Antiasit ilaçların kullanımı

Araştırmalar, çok kez veya uzun bir süreliğine antiasit ilaçlar kullanan kadınların geçici süreyle adet göremediğini göstermektedir.

“Adet görmeme ciddi bir sağlık sorunu olmasa da, jinekolog tarafından takip edilmesi gerekir.”

Vajinal enfeksiyonlar

Candida albican virüsü, vajinal enfeksiyonlara sebep olabilir ve bu da adet görmeyi bir hafta veya bir ay geciktirebilir. Enfeksiyonu tedavi ettiğinizde, normal şekilde adet görmeye devam edersiniz.

ciltte lekelenmeler

Amenoreye eşlik eden semptomlar

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, amenoreye rahatsız edici başka semptomlar da eşlik edebilir. Bu semptomlardan en yaygınları aşağıdaki gibidir:

  • Akne
  • Baş ağrısı
  • Kiloda değişim veya şişkinlik hissi
  • Çoğunlukla esmer tende, ciltte lekeler
  • Yüzde oyuntular
  • Yüzde ve saçlarda aşırı yağlanma

Jinekolog hızlı ve etkili bir biçimde, adet görememenizin altında yatan durumu tedavi edebilir. Endişeleniyorsanız, randevu almaktan çekilmeyin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.