Batı Nil Virüsü Gebeliği Nasıl Etkiler?
Batı Nil virüsü, enfekte bir sivrisinek ısırığı yoluyla yayılan bir enfeksiyondur. Enfeksiyonun ana sonucu, ensefalit olarak bilinen spesifik bir şişliktir.
Yılın en büyük enfeksiyon riskinin bulunduğu zamanı yaz aylarıdır. Bunun kısmen nedeni, insanların dışarıda daha fazla zaman geçirme eğiliminde olmasıdır. Aynı zamanda, yaz iklimi genel olarak sivrisinek ve böceklerin hayatta kalmasını destekler. Bu yüzden enfeksiyonun yayılmasını önlemek için dikkatli olmak ve gerekli önlemleri almak önemlidir.
Batı Nil virüsü sinir sistemini etkileyen ve çok fazla bakım ve önlem gerektiren ciddi bir enfeksiyondur. Enfekte bir sivrisinekten basit bir ısırık yoluyla gerçekleştiğini ve her zaman semptom üretmediğini düşünerek yayılmasının tespit edilmesi çok zor olabilir.
Erken tıbbi müdahale olmadan, Batı Nil virüsü ölümle sonuçlanabilir.
Ensefalit, beynin şişmesi
WNV olarak da bilinen bu virüs, oldukça yakın zamanda ortaya çıkan bir hastalıktır. İlk kaydedilen vakalar 1937’de Afrika’da, 1957’de Avrupa’da ve 1999’da Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıktı.
Batı Nil virüsü, ateş ve baş ağrısı gibi çok hafif semptomlarla kendini göstermeye başlar. Bu belirtiler çok yaygın olduğu için telaşa neden olmazlar. Bu, bu büyük enfeksiyonun teşhisini çok zorlaştırır.
Batı Nil virüsü mevcut olduğunda, beynin dokularında iritasyona neden olur, bu da şişlik ve ağrı ile sonuçlanır.
Batı Nil virüsü belirtileri
Ne yazık ki, gerekli tıbbi yardım olmadan, ateş ve baş ağrısı çok daha yoğun ve fark edilebilir bir ağrıya neden olabilir. En yaygın belirtiler arasında şunlar vardır:
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Yüksek ateş
- Kurdeşen
- Konjonktivit.
- Kas zayıflığı
- Tendonlarda enflamasyon
- Boyun kaslarında sertlik
- Uzuvların koordinasyon eksikliği
- Şiddetli vakalarda virüs, vücudun işleyişini etkileyen inmeye ve nöron hasarına neden olabilir.
Batı Nil virüsü hamileliği nasıl etkiler?
Son araştırmalar, Batı Nil virüsünün hamilelik sırasında anneleri etkileyebileceğini buldu. Sonuç olarak, fetüs de etkilenebilir ve doğumda bir veya daha fazla hastalığa sahip olabilir veya bu hastalıkları geliştirebilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ‘ ne göre, enfekte annelerden doğan bebeklerin %7 ila 10’u ciddi doğum kusurları gösterecektir. En belirgin olanı yarık damak ve Down Sendromu’dur.
Aynı çalışma, komplikasyonların ve risklerin annenin enfekte olduğu ana bağlı olduğunu gösteriyor. Başka bir deyişle, hastalığın etkileri enfeksiyonun birinci, ikinci veya üçüncü trimesterde meydana gelip gelmediğine bağlı olarak değişir.
Keşfetmemiz gereken çok daha fazla şey olsa da, uzmanlar Batı Nil virüsü’nün çeşitli malformasyon vakalarının çoğundan sorumlu olduğuna inanıyor. Bu hem doğum öncesi dönemde hem de doğumda gözlenen malformasyonları içerir.
Semptomların ortaya çıkışı ve önlem
Semptomlar tipik olarak ilk sivrisinek ısırmasından 3 ila 14 gün sonra ortaya çıkar ve enfeksiyonun en yaygın nedenidir.
Transfüzyonlar veya nakiller gibi bazı tıbbi prosedürler de minimal enfeksiyon riski taşır. Bebeğinizi emziriyorsanız, aynı minimum risk bulunmaktadır.
Çoğu durumda, hamile kadınlar intravenöz sıvıların uygulanmasını içeren tedavilere ihtiyaç duyarlar. Enfekte olan anneler ayrıca sağlıklarını veya doğmamış bebeklerinin sağlıklarını etkileyebilecek herhangi bir değişikliği tespit etmek için kan testlerine tabi tutulacaktır.
Batı Nil virüsünün yayılması nasıl önlenir?
Açıkçası, yaşadığınız yere bağlı olarak güvenlik önlemleri almak önemlidir. Bu, olabildiğince kapsamlı bir salgın hastalık kontrolünü ve ayrıca böcek kovucular ve doğal antibiyotiklerin kullanımını içerir.
Ayrıca, salgın hastalık aktivitesine en eğilimli bölgelere ve dönemlere maruz kalmaktan kaçınmak da önemlidir. Aynı zamanda durgun sulardan kaçınmalısınız. Mülkünüzde veya yakınında ölü bir hayvan bulursanız, hayvan derhal gömülmeli veya yakılmalıdır.
Eğer kırsal alandaysanız ve binek hayvanlarınız varsa, onlardan uzak durmaya çalışın. Araştırmalar, bu hayvanların Batı Nil virüsünün ortak taşıyıcıları olduklarını göstermiştir.
Başka bir deyişle, enfekte sivrisinekler virüsü atlara geçirebilir ve daha sonra aynı sivrisinek aktivitesi yoluyla insanlara geçirebilir.
Hamileyseniz, yeterince önlem almalısınız. Ne yazık ki, zaten Batı Nil virüsü kaptıysanız yapabileceğiniz çok az şey vardır. Bu nedenle, yapabileceğiniz en iyi şey dikkatli olmak ve mümkün olan tüm önleyici tedbirleri almaktır.