Çocuklarda Bademcik Ameliyatı Ne Zaman Gerekli?
Bademcikler boğazda bulunur ve solunum sistemi için antikor üretirler . 1 yaşına kadar, bademcikler bebekleri etkileyebilecek mantar, bakteri ve virüslere karşı koruma sağlar.
Peki, hangi durumlarda bademciklerin alınması gerekir? Bu yazımızda anne babaların kafasını kurcalayan sebeplere göz atacağız.
Lenf bezleri ve beynin dil ve konuşma ile ilgili bölümü, Walyeder bademcik halkasını düzenler. Bu bölgede hücreler savunmalarını paylaşır. Uzmanların da belirttiği gibi, eğer hastanın sağlığını etkileyen bir iltihaplanma olursa bademciklerin alınması gerekir.
Bademcik ameliyatı ne zaman gerekli?
Bademciklerin alınması için iki sebep vardır; uyku apnesi ve bademcik iltihabı. Bademcik hastalıkları çocuklukta en sık rastlanan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Uyku apnesi ise, uyku sırasında hava yollarının tıkanması ile meydana gelir.
Her iki vakada da, bademciklerin alınıp alınmayacağına kulak burun boğaz doktoru karar vermelidir. Burada ortaya çıkan soru, bademcik iltihabının hangi sıklıkta meydana gelmesinin ameliyatı gerektireceğidir.
12 yaşına kadar, 1 yıl veya art arda 2 yıl boyunca 6 veya daha fazla bademcik iltihaplanması meydana gelirse, doktorlar bademcik ameliyatını uygun görmektedir.
Uyku apnesi durumunda, çocuklar uyurken nefes almakta zorlanır. Bu rahatsızlık, uykuyu iyi alamadıkları için çocukların kendilerini yorgun hissetmesine neden olur ve majör bozuklukların ortaya çıkma riskini artırır.
Ameliyattan kaçınmak mümkün müdür?
Son zamanlarda, ameliyata başvurmak hastaların son çaresidir. Bununla birlikte, eskiden bademcik ameliyatı oldukça yaygındı ve ufacık bir iltihapta bile doktorlar bademcikleri alıyordu.
Geçmiş ve günümüz arasındaki fark, çocukların bağışıklık sistemlerini ve antikorlarını doğal yoldan geliştirmelerine izin vermenin hedeflenmesidir. 5 yaş altındaki çocukların bademciklerinin sık sık iltihaplanması oldukça normaldir.
Bunun yanı sıra, bademcikler bağışıklık sisteminin güçlenmesi için oldukça önemlidir.
Bununla birlikte, hastanın solunum ve duyma problemi varsa veya bademciklerin herhangi bir olumsuz etkisi oluyorsa, kulak burun boğaz doktorları ameliyatın gerekli olup olmadığına karar verecektir.
Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar sık sık meydana geldiğinde, doktorunuzun tavsiyelerini uygulamak son derece önemlidir. Doğru tedavi ile ve çocuklarınızı enfeksiyonlardan koruyarak, yeni hastalıkların nüksetmesini önleyebilirsiniz.
Uyku apnesini tespit edebilmek için çocuğunuzun horlayıp horlamadığına bakabilirsiniz. Genellikle, çok fazla mukuz olması çocukların uyurken ağızlarından nefes almalarına yol açar. Bununla birlikte, eğer çocuğunuz nefes almada zorlanıyorsa ve sesli nefes alıyorsa, mutlaka bir doktora danışın.
Bademcik ameliyatı ve sonrası
Bademcik ameliyatı basit ve kolay bir operasyondur. Bununla birlikte, iyileşme süreci yaklaşık olarak 10-20 günlük bir dinlenme gerektirir.
Bu dinlenme süreci oldukça önemlidir çünkü ameliyattan sonraki 10 gün içerisinde kanama meydana gelebilir. Operasyondan sonraki olası reaksiyonları önlemek önemlidir.
Cerrahlar bu ameliyatı kriyoterapi ve lazer kullanarak yaparlar. Bununla birlikte, adenotonsikletomi de bademcik ameliyatlarında en sık kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Genel anestezi uygulanacağından hastaların ameliyata aç karna girmesi gerekir.
İyileşme süreci için ise, hem çocukların hem de yetişkinlerin ameliyattan sonra iki saat boyunca hastanede kalmaları gerekir. Bu sürenin sonunda hasta evine gidebilir.
Özetlemek gerekirse, bademcik ameliyatı için doktor hastanın tıbbi öyküsünü bilmelidir. Operasyon oldukça kolay olsa da, operasyon sonrasındaki süreçte oldukça dikkatli olmak gerekir. Üç veya dört haftanın ardından çocukların ve yetişkinlerin hayatı önemli ölçüde iyileşir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ana Macaya Martínez, Ignacio Arruti González, Santiago Quer Canut. Hospital Virgen del Camino. Pamplona. AMIGDALECTOMÍA Y ADENOIDECTOMÍA . Extraído de: http://seorl.net/PDF/Cavidad%20oral%20faringe%20esofago/079%20-%20AMIGDALECTOM%C3%8DA%20Y%20ADENOIDECTOM%C3%8DA%20INDICACIONES,%20T%C3%89CNICAS%20Y%20COMPLICACIONES.pdf
- intermountainhealthcare. Amigdalectomía: Instrucciones para el hogar. Extraído de: https://intermountainhealthcare.org/ext/Dcmnt?ncid=520546849