Çocuklar Ağızdan Nefes Alıyorsa Ne Yapılmalı?

Eğer çocuğunuz öksürüyorsa, sinüziti varsa, horluyorsa veya dişleri yamuk çıkıyorsa, ağzından nefes alıyor olabilir. Endişelenmeyin, bu yazımızda bilmeniz gereken her şeyden bahsedeceğiz.
Çocuklar Ağızdan Nefes Alıyorsa Ne Yapılmalı?

Son Güncelleme: 25 Nisan, 2019

Ağızdan nefes almak çocuklar arasında sık karşılaşılan bir durumdur. Neredeyse her vakada, hava yollarının tıkalı olmasından kaynaklanır ve bu durum tedavi edilmelidir. Peki, anne babalar çocuklarının ağızlarından nefes aldığını fark ederse ne yapmalıdır?

Nefes almak yaşam için hayati bir süreçtir. Doğru nefes alamamanın olumsuz etkileri vardır ve uyku apnesi, öksürük ve dişlerin yamuk çıkması gibi sorunlara yol açabilir. Bunlar meydana gelebilecek sorunlardan yalnızca birkaçıdır.

Bu yazımızda, bu konuyla ilgili bilgiler paylaşacağız. Böylece bu kötü alışkanlığın sebepleri hakkında fikir sahibi olabileceğiniz gibi, çocuk doktorları ve göğüs hastalıkları uzmanlarının önerdiği tedavileri de öğrenebilirsiniz.

Çocuklar sadece ağızdan nefes alırsa

Solunum sistemi, vücuttaki dengeyi koruyabilmek için çeşitli fonksiyonları yerine getirir. Etkili bir şekilde çalışan solunum sistemi hayatta kalmamızı ve sağlıklı olmamızı sağlar.

Ağızdan nefes alan çocukların durumu istisnadır. Tabii ki, bazen ağızdan nefes almak gerekir. Burundan soluma ile dönüşümlü olarak yapıldığında, bunun vücut üzerinde olumsuz etkileri olmaz.

Bununla birlikte, sadece ağızdan nefes almak ve vermek, belirli hastalıkların habercisi olabilir ve başka hastalıklara sebep olabilir.

Solunum sisteminin işleyişi, ventilasyon olarak adlandırılan, ciğerlerin hava dolması durumuyla ilişkilidir. Bu, insanların nefes alış verişi ile devam eden bir döngüdür.

Nefes alış veriş, mekanizmayı harekete geçirmek amacıyla sinirlere komut veren nöronlar tarafından yürütülen otomatik bir süreçtir.

Bütün insanlar, bu sürecin burun ile gerçekleştirilmesine uygun bir şekilde doğarlar. Bu göz önünde bulundurulduğunda, eğer çocuk nefes alma verme sürecini otomatik bir şekilde gerçekleştiremiyorsa, bir anomali meydana gelir. Bu durumda, solunum yollarının belirli kısımlarında tıkanıklıklar olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

uyuyan kız çocuğu

Çocuklar neden ağızdan nefes alır?

Çocukların ağızdan nefes alma sebepleri farklılık gösterebilir. Ateş veya soğuk algınlığı gibi burun tıkanıklığına yol açan hastalıklardan kaynaklı geçici bir durum olabileceği gibi, bademcik büyümesi gibi bir tıkanıklık sonucunda da oluşabilir.

Çocukların ağızdan nefes almasının en yaygın sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Septumda eğrilik veye tıkanıklık
  • Hipotoni veya yüzdeki kas elastikiyetinin azlığı ile ilişkili durumlar
  • Çocuğun ağzını sürekli açık tutmasına neden olan ısırık
  • Geniz eti büyümesi
  • Bademcik büyümesi
  • Geçici sebepler: soğuk algınlığı veya alerji

“Yalnızca ağızdan nefes alıp vermek, belirli hastalıkların göstergesi olabilir ve başka hastalıklara yol açabilir.”

Sonuçlar

Burundan nefes almayı zorlaştıran sebeplerden bahsettikten sonra, şimdi bu durumun yol açabileceği sonuçlara değineceğiz. En yaygın sonuçlar aşağıdaki gibidir:

  • Gece boyunca öksürme ve horlama
  • Uyku apnesi
  • Çenede malformasyon
  • Atipikal yutkunma
  • Duyma bozuklukları
  • Sinüs enfeksiyonu
  • Duyma kusurları
  • Çocukların göz altlarında torba oluşması
  • Halsizlik
  • Dudak kuruluğu

Tıbbi çözümler

Yukarıdaki bilgilerden de anlayabileceğiniz gibi, bu durum pek çok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. Bunlardan bazıları neyse ki geçicidir. Çocuğunuzun ağızdan nefes aldığını fark ettiğinizde, doğrudan çocuk doktorunuza danışmalısınız.

Doktorunuz sebebi saptayarak en uygun tedavi yöntemini sunacaktır. Bazı durumlarda göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz veya ortodonti uzmanına görünmeniz de gerekebilir.

Bir diğer alternatif ise konuşma terapisti ile ortak bir tedavi yürütmek olabilir. Konuşma terapistleri, konuşma ve duyma ile ilgili durumlarda uzmanlaşmışlardır. Tedavide bir veya iki tane terapi türü uygulanabilir. İlk terapi, aktif ve pasif egzersizlerden oluşan bir solunum terapisidir. İkincisi ise miyofonksiyonel orofasiyal terapidir.

nefes egzersizi yapan çocuk

Solunum terapisi sırasında, çocuğunuz yanlış nefes almayı bırakmak için beynini yeniden programlamasını sağlayan egzersizler yapar. Bu terapi fiziksel egzersizlere ve zihinsel dengeye dayanır.

Öte yandan, ikinci yöntem ise kas elastikiyetini veya tıkanıklık ile alakalı yutkunma sorunlarını çözmeye yöneliktir.

Son olarak, ağızdan nefes almanın çocukları pek çok farklı yönden etkileyebileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Sadece ağızdan nefes alan birçok çocuk okulda sorun yaşıyor. Dahası, pek çoğu da fiziksel egzersiz yapmakta zorlanıyor.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.