Çocuklarda Gıda Alerjileri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bu makalemizde size çocuklarda gıda alerjisi hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
Çocuklarda Gıda Alerjileri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 06 Haziran, 2020

Gıda alerjisi bağışıklık sistemimizin yediğimiz spesifik bir şeye karşı verdiği tepkidir. Gıda alerjilerinin çocuklarda gözükme ihtimali çoğu gıdaya karşı olan toleransları dolayısıyla yetişkinlerde gözükme ihtimalinden üç kat daha yüksektir.

Küçük çocuklarda sindirim zorluğu ve cilt noktaları gıda alerjisinin ilk belirtileridir. Vakaların 50%’sinde semptomlar üç yaştan önce kendini gösterdiği için özellikle bebeklerde bu konuya hassasiyet göstermelisiniz

Gıda alerjilerine karşı tek tedavi bağışıklık sistemine evrilmek için yeterince zaman vermek için o yiyeceği yemeyi anında kesmektir. Tolerans testleri genelde, söz konusu alerjenin kabul edilip edilmediğini öğrenmek amacıyla bir hastanede programlanır.

Çocuklarda gıda alerjileri

Çocuklarda gıda alerjileri farklı yiyecekler tüketmekten dolayı meydana gelir. Her besinin potansiyel olarak alerji sebebi olabileceğini bilmelisiniz. Hatta alerjik reaksiyona sebep olan 170’ten fazla gıda türü vardır ama sadece küçük bir azınlığı reaksiyonların sebebidir.

Çocukların gıda intoleransını tedavi etmek için hangi gıdanın zararı verdiğini, sebep oldukları semptomları ve onlardan nasıl kaçınabileceğimizi bilmemiz çok önemlidir.

Hangi gıdalar çocuklarda alerjiye sebep olur?

Aşağıdaki gıdalar çocuklarda gıda alerjilerine sebep olan gıdalardır. Not alma zamanı!

1.Yumurta

Yumurtalar çocuklarda gıda alerjileri yüzünden hastane ziyaretlerinin ilk sebebidir. Yumurta alerjisi olan çocukların 60%’ı bu alerjiden üç yaş civarında kurtulur.

2. Yer fıstığı

Yer fıstığı çekirdeğindeki proteinler sebebiyle güçlü alerjik reaksiyonlar tetikleyebilir. Çocuklarda yer fıstığı alerjisi sıklık olarak ikinci sıradadır (yumurta beyazının arkasındadır).

3. İnek sütü

İnek sütüne alerjik olan çocuklar aynı zamanda keçi sütüne de alerjiktir. İkinci yaştan itibaren inek sütünün yerine kullanılabilecek iyi bir seçenek, protein, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin olduğu için soya sütüdür. 

4. Kabuklu yemişler

Kabuklu yemişler şiddetli alerjik tepkilere sebep olabilir. Eğer bir çocuk kabuklu yemişlere alerjikse, gıda endüstrisinin her köşesinde bulunduğu ve kaçınması zor bir gıda olduğu için yediklerine özel ilgi göstermeniz gerekir.

5.Buğday

Çocukların 50%’si beş yaşındayken, 75%’i sekiz yaşındayken tolerans geliştirir.

6. Balık

Kabuklular, yumuşakçalar ve balıklar arasında kirlenme riski çok yüksektir. Bu yüzden hava geçirmez ambalaj içinde satılan balıkları almak önerilmektedir.

7. Kivi

Kivi çocuklarda en çok alerji üreten meyvedir. Kivinin sebep olduğu alerjik reaksiyonlar ağız, boğaz ve kulak kaşıntısıdır.

“Yediğiniz yiyecek en güvenli en güçlü ilaç da olabilir zehrin en yavaş hali de.”
–Ann Wigmore–

Çocuklarda gıda alerjileri semptomları nelerdir?

Çocuklarda gıda alerjileri ile ilgili semptomlar yiyeceği tükettikten dakikalar, saatler ya da günler sonra kendini gösterebilir. Bunlar en öne çıkanlardır:

  • Egzama, ürtiker ya da kabarık kırmızı noktalar.
  • Uyumakta zorluk çekme ve genel durumda hızlı değişimler.
  • İshal ve uzun süreli kabız.
  • Büyümede yavaşlama ya da kiloda düşüklük.
  • Astım, nefes almakta zorluk, şişik dudaklar, dil ve boğaz.
  • Ağlama ve asabiyet.

Gıdaya sebepli şiddetli alerjik reaksiyon semptomları nelerdir?

Aşağıdaki semptomlar çocukların şiddetli alerjik reaksiyonlar geçirdiğini gösterir. Bu durumlarda elinizden geldiğince hızlı bir şekilde doktora gitmenizi öneriyoruz.

  • Kusma.
  • Uyuşukluk ve bilinç kaybı
  • Şişik dudak ve dil.
  • Solunum sorunları.
Gıda alerjileri sebebiyle cildi kızarmış çocuk

Çocuklarda gıda alerjileriyle nasıl mücadele edilir

Son olarak, çocuklarda gıda alerjileriyle başa çıkmanızı sağlayacak birkaç öneriye göz atacağız:

  • Yemeden önce ve sonra çocuğun ellerini yıkayın.
  • Çocuk yemek paylaşmanın riskini anlamalı.
  • Eğer bir restorana giderseniz ve çocuğunuzun bir çeşit alerjisi varsa, bu konuda personeli bilgilendirin.
  • Yemeğin hazırlanma ve yeme yüzeyleri herhangi bir alerjik kalıntıdan kurtulmak için olabildiğince temiz olmalı.
  • Eğer çocuğunuz belirli bir besine karşı alerjikse, onun güvenliğinden emin olmak için bakım personellerini bilgilendirdiğinizden ve bir strateji planladığınızdan emin olun.
  • Çocuklar sahip oldukları alerji tipleri ve uzak durmaları gereken gıdaları içeren bir kart taşıyabilirler.
  • Okullarda, yiyecek ve içecek kaplarını kimseyle paylaşmamaları önemlidir. 
  • Çocuğunuzun yanında sürekli bir epinefrin otomatik enjektörü olduğundan ve kullanmayı bildiğinden emin olun.

Son olarak, herhangi bir alerjik reaksiyonu önceden kestirmenin mümkün olmadığını hatırlayın. Eğer çocuğunuz belirli bir gıdaya alerjikse, yakınındaki herkesi herhangi bir acil durum karşısında ne yapacaklarını bilsinler diye bu konuda bilgilendirmek en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • TSabouri, S., Feketea, G. & Nicolaou, N. Food allergy in children. in Food Allergy: Methods of Detection and Clinical Studies (2017). doi:10.1201/9781315151786
  • Christie, L., Hine, R. J., Parker, J. G. & Burks, W. Food allergies in children affect nutrient intake and growth. J. Am. Diet. Assoc. (2002). doi:10.1016/S0002-8223(02)90351-2
  • Ho, M. H. K., Wong, W. H. S. & Chang, C. Clinical spectrum of food allergies: A comprehensive review. Clinical Reviews in Allergy and Immunology (2014). doi:10.1007/s12016-012-8339-6

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.