Çocukların Sebepsiz Kusması: Neden Olur?

Eğer çocuğunuz ortada bir sebep yokken kusuyorsa, buna neden olabilecek durumlar hakkında bilgi edinin ve bunlara dikkat edin. Çocukların sebepsiz kusması, ciddi ve acil tedavi gerektiren durumlara işaret ediyor olabilir.
Çocukların Sebepsiz Kusması: Neden Olur?

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2020

Anneler için çocuklarının sağlığı, her zaman en önemli önceliktir. Çocuklarımız kendini biraz kötü hissetse bile bu durumu düzeltmek için elimizden gelen her şeyi yaparız. Anneleri endişelendiren durumlar arasında çocukların sebepsiz kusması da yer almaktadır.

Siz ne olduğunu anlamadan çocuğunuz bir anda susuz kalabilir. Çocuğunuz aniden kusmaya başladıysa yapmanız gereken ilk şey yaygın kusma sebeplerine bakmaktır. Öte yandan, bu sebeplerden hiçbiri mevcut değilse işte o zaman endişelenmeye başlayabilirsiniz.

Çocukların sebepsiz kusması, yedikleri bir şeyin midelerine dokunmasından kaynaklanabilir, bu yüzden ilk düşünmeniz gereken şey budur. Fakat eğer çocuğunuz sebepsiz yere kusuyorsa, bu açıklanamayan duruma neyin sebep olduğunu bilmek isteyebilirsiniz.

Çocukların sebepsiz kusması neden olur?

Kusma, mideden ağza doğru hızlı ve şiddetli bir çıkış olarak ifade edilebilir. Bununla beraber, eğer mideden ağza daha hafif bir çıkış gerçekleşiyorsa bunun sebebi regürjitasyon (geri taşma) olabilir. Regürjitasyon, küçük bebeklerde yaygın olarak görülür.

Kusma, genellikle bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkar ve (yüksek ateş, karın ağrısı, vb.) ek belirtilerle beraber meydana gelir. Bununla beraber, eğer başka bir belirti görmüyorsanız bu durum, psikojen kusmayla karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir.  

çocukların sebepsiz kusması

Psikojen kusma, büyük ölçüde psikolojik ya da duygusal sebeplere bağlı olarak meydana gelir. Bu duruma çocuklarda sıkça rastlanır. Psikojen kusma durumundaki belirtileri şu şekilde kategorize edebiliriz:

  • Kasıtlı psikojen kusma: Bu durumdaki çocuklar, tıpkı bulimia nervoza (yeme bozukluğu) olan insanlar gibi, kendilerini kusturabilirler. Başka bir deyişle, bu durum kişinin kendi kendini uyarması ile gerçekleşir.
  • İstemsiz psikojen kusma: İstemsiz psikojen kusmada ise sebep gerginlik, aşırı anksiyete ya da strestir.

Bunlar, özellikle de çocuklar ilgiye ihtiyaç duyduğunda en sık karşılaşılan vakalardır. Psikojen kusma sürekli olarak meydana geliyorsa, uzmanların doğru tedaviyi uygulaması da zorlaşacaktır. Özellikle de çocuk küçükse, bu belirtilerin arkasındaki sebebi bulmak kolay değildir.

Çocukların sebepsiz kusması: olası nedenleri

1. Anksiyete

Eğer çocuğunuz endişeliyse ya da kolayca sinirleri bozulabiliyorsa anksiyeteden muzdarip olabilir. Anksiyete bozukluğu olan çocuklar, stresli durumlarda sakin kalmayı başarmakta çok güçlük çekerler. Bu durumlarda, kusma nöbeti gibi fiziksel tepkiler vermeleri de olasıdır.

2. Duygusal değişimler

Çocuğunuzun psikojen kusmasının sebebi, hayatında gelişen büyük değişiklikler de olabilir. Bunlara boşanma, kavga, taşınma, bir yakının vefatı gibi durumlar örnek olabilir. Kusma, çocukların yaşadığı fakat nasıl başa çıkacağını bilmediği duyguları ifade etme yolu olabilmektedir.

“Eğer çocuğunuz tıbbi bir sebebi olmadığı halde kusuyorsa bu durum, psikojen kusmayla karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir.”

3. Öfke

Öfke, çocukların duygu ifadelerinden bir diğeridir. Bu durum, genellikle çocukların istediği bir şeyi elde edememesinden kaynaklanır. Kusma bu gibi durumlarda, bir manipülasyon yöntemi olarak kullanılır.

Başka bir deyişle, çocuklar istediklerini elde etmek için kusmayı kullanabilirler. Ebeveynleri ona istediği bir şeyi vermediğinde çocukların morali bozulur.

Böyle bir durumda ağlamak işe yaramadığında, daha da sinirlenir ve daha şiddetli ağlarlar ve bu da kusmalarına sebep olabilir. Bir çocuk kustuğunda ebeveyninin dikkatini çekmeyi başarır. Bunun sonucu olarak da çocuklar istediklerini elde etme yöntemi olarak bilerek kusabilirler.

kusan çocuk

Psikojen kusma durumunda ebeveynler ne yapabilir?

Çocuğunuz kusarken yapmanız gereken ilk şey, sakin kalmaktır. Çocuklarda kusma, yaygın görülen bir durumdur ve buna gereğinden fazla tepki vermemeniz gereklidir. Fazla tepki vermek, çocuğunuzu daha çok endişelendirmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Çocuğunuz kusuyorsa bir tıp uzmanına danışmanız en iyisi olacaktır. Öte yandan, eğer çocuk doktorunuz fiziksel ya da organik bir sebep bulamıyorsa bir çocuk psikoloğuna danışmanız gerekecektir. Bu kişi, çocuğunuz için en iyi olacak çözümü bulmada size yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Allen K. The vomiting child–what to do and when to consult. Aust Fam Physician. 2007 Sep;36(9):684-7.
  • Comberiati P, Cipriani F, Schwarz A, Posa D, Host C, Peroni DG. Diagnosis and treatment of pediatric food allergy: an update. Ital J Pediatr. 2015 Feb 19;41:13.
  • Chiu A, Falk A, Walkup JT. Anxiety Disorders Among Children and Adolescents. Focus (Am Psychiatr Publ). 2016 Jan;14(1):26-33.
  • Elghoudi A, Narchi H. Food allergy in children-the current status and the way forward. World J Clin Pediatr. 2022 May 9;11(3):253-269.
  • Elliott EJ. Acute gastroenteritis in children. BMJ. 2007 Jan 6;334(7583):35-40.
  • Raucci U, Borrelli O, Di Nardo G, Tambucci R, Pavone P, Salvatore S, Baldassarre ME, Cordelli DM, Falsaperla R, Felici E, Ferilli MAN, Grosso S, Mallardo S, Martinelli D, Quitadamo P, Pensabene L, Romano C, Savasta S, Spalice A, Strisciuglio C, Suppiej A, Valeriani M, Zenzeri L, Verrotti A, Staiano A, Villa MP, Ruggieri M, Striano P, Parisi P. Cyclic Vomiting Syndrome in Children. Front Neurol. 2020 Nov 2;11:583425.
  • Rivera-Dominguez G, Ward R. Pediatric Gastroenteritis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-.
  • Saikia D, Sharma RK, Janardhan KV. Clinical profile of poisoning due to various poisons in children of age 0-12 years. J Family Med Prim Care. 2020 May 31;9(5):2291-2296.
  • Soave PM, Curatola A, Ferretti S, Raitano V, Conti G, Gatto A, Chiaretti A. Acute poisoning in children admitted to pediatric emergency department: a five-years retrospective analysis. Acta Biomed. 2022 Mar 14;93(1):e2022004.
  • Zhong W, Shahbaz O, Teskey G, Beever A, Kachour N, Venketaraman V, Darmani NA. Mechanisms of Nausea and Vomiting: Current Knowledge and Recent Advances in Intracellular Emetic Signaling Systems. Int J Mol Sci. 2021 May 28;22(11):5797.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.