Raşitizm: Çocuklarda D Vitamini Eksikliği

Bu hastalığı önlemeye yönelik yapılan kampanyalar sayesinde, en azından gelişmiş ülkelerde D vitamini eksikliğinden kaynaklanan raşitizm vakaları oldukça azaldı. Bu hastalık hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için okumaya devam edin.
Raşitizm: Çocuklarda D Vitamini Eksikliği

Son Güncelleme: 19 Aralık, 2019

Raşitizm çocuklarda D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir kemik hastalığıdır. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın bir biçimde görülür.

Büyüme geriliği ve kemiklerdeki bozukluklar ile kendini gösterir. Bu hastalığın en yaygın biçimde gözlemlendiği dönem, büyümenin en hızlı biçimde gerçekleştiği 6. ay ile 3 yaş arasıdır.

Raşitizm Nedir?

Raşitizm hastalığı hala gelişmekte olan kemik ve kıkırdakların mineralize olduğu bir bozukluktur. Bundan dolayı, hastalık yalnızca çocuklarda görülür. Bu tarz bir durum yetişkinlerde gözlemlendiğinde, burada kemik yumuşaması ya da diğer ismiyle osteomalazi gibi hastalıklardan bahsedebiliriz.

Kemiklerin mineralizasyonu kalsiyum ve fosfor dengesi ile ilişkilidir ve bu dengeleşimin kontrolü D vitamini tarafından sağlanır. Vücuttaki kalsiyumun %99’u kemiklerde bulunur. Kalsiyum seviyesi düştüğü zaman, paratiroid hormonunun seviyesi artar. Bundan dolayı da fosfor seviyesi düşer.

Raşitizm hastası çocuk

Raşitizm Belirtileri

Aşağıda da göreceğiniz gibi, raşitizm hem D vitamini eksikliğinden hem de diğer bazı minerallerin eksikliğinden kaynaklanabilir.

Bu hastalığın temel belirtileri şu şekildedir:

  • Bodur büyüme
  • Kemiklerde yumuşama gibi bozukluklar. Bu tarz bozukluklar genellikle raşitizm hastalarının eğri kemiklere sahip olmasına neden olur. Ayrıca, bazı kemik uçlarında yıpranmalar da görülebilir.

Kandaki kalsiyum seviyesi aşırı derecede düştüğünde hasta nöbet de geçirebilir. Bazı vakalarda dişler de bozukluklar, kas krampları ve halsizlik de görülebilir.

Raşitizmin Nedenleri

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, raşitizmin en yaygın nedenlerinden biri D vitamini eksikliğidir. Tabii bunun dışında da hastalığı tetikleyen bazı durumlar olabilir.

Bunların arasında genetik ve metabolik durumları sayabiliriz.

D Vitamini Eksikliği

D vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve kalsiyum emilimi için oldukça önemlidir. D vitamini eksikliği durumunda vücudunuz yemeklerden gelen kalsiyumun intestinal emilimini gerçekleştiremez. Aynı şey fosfor için de geçerlidir.

Bundan dolayı, bu minerallerin kandaki miktarı azaldığında vücut bunları kemiklerden almaya çalışır. Bundan ötürü de kemikler yumuşar ve bozulmaya açık hale gelir.

Bu hastalığın bilinirliği oldukça arttığı için, en azından gelişmiş ülkelerde D vitamini eksikliğinden kaynaklanan raşitizm vakalarında epey bir düşüş oldu. Önlem almak adına yapılan kampanyalar ve bahsedilen vitaminin çocuklara verilmesi sayesinde böyle bir başarı elde edildi.

Tabii vitamini doğrudan almaktansa balık gibi bazı besinlerden de elde edebilirsiniz. Hatta D vitamini güneş ışıması sayesinde ciltte sentezlenebilir.

Raşitizm röntgeni

Raşitizm Hastalığı Teşhis ve Tedavisi

Tahliller ve çekilen röntgenlere dayalı bazı bulgular ve yukarıda bahsettiğimiz diğer klinik belirtilerin gözlemlenmesi bu hastalığın teşhis edilmesinde yardımcı olan öğelerdendir.

Kan testlerinde fosfor ve kalsiyum eksikliğinin yanı sıra, alkalin fosfataz enzimi ve D vitamini eksikliği de ortaya çıkabilir.

Raşitizm tedavisinde genel olarak oral yoldan kalsiferol verilir. Fakat böbreklerden atılması nedeniyle vücutta fosforun düşük olduğu durumlarda bu tarz bir tedavi etkili olmayacaktır.

Bir önlem olarak doğumdan itibaren 2 yıl boyunca çocuklara günde yaklaşık 10 mcg  D vitamini verilir. D vitamini güneşten de alınabilir.

Sonuç

Raşitizm çocuklarda D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu hastalık, gerekli D vitamini miktarının alınması ve kontrollü biçimde güneşe çıkılması ile önlenebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • de la Calle Cabrera, T. (n.d.). Raquitismo carencial. Raquitismos resistentes. Pediatría Integral, 477.
  • Masip, T. C., Morell, N. A., & Serra, J. D. (2008). Nuevas recomendaciones diarias de ingesta de calcio y vitamina D: prevención del raquitismo nutricional. Acta Pediatr Esp66(5), 233-236.
  • Yeste, D., & Carrascosa, A. (2003). Raquitismo carencial en la infancia: análisis de 62 casos. Medicina clínica121(1), 23-27.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.