Bebekleri Güneşten Korumak İçin En İyi Yöntemler

Hem kendinizi hem bebeğinizi güneşten korumak, zaman ve özen gerektiren önemli bir konudur.
Bebekleri Güneşten Korumak İçin En İyi Yöntemler

Son Güncelleme: 05 Eylül, 2019

Bebekleri güneşten korumak çok önemlidir. Çocuğunuzun güneşten olumsuz etkilenmesini nasıl önleyebileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin!

Bebekleri güneşten korumak

Bebekleri güneşten korumak için en iyi yöntemler nelerdir? Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan FDA pediyatristi Dr. Hari Cheryl Sachs’a göre, altı aylıktan küçük olan bebekleri sabah saat 10 ve 2 arasında güneşten uzak tutmak gereklidir, çünkü bu aralık, ultraviyole ışınlarının (UV) en yoğun olduğu saat aralığıdır.

Bebeği güneşten tamamen korumak bazen imkansız olabilir ama pediyatristlerin önerilerine göre aklınızda tutmanız gereken en önemli şeylerden biri, bebeklerin cildinin yetişkinlerin cildi kadar gelişmemiş olduğudur. Yetişkinler ve çocukların cildiyle kıyaslandığında bebek cildinin vücut ağırlığına göre yüzey alanı oranı daha yüksektir.

“Bu faktörler, bebeklerin güneş kremlerindeki kimyasallara daha fazla maruz kalmasına ve bunların yan etkilerinden etkilenme riskinin artmasına sebep olur.”

denizde anne ve bebek

Arjantin Ramos Mejía Hastanesi’ndeki Dermatoloji ekibinden Dr. Paula Luna’ya göre, güneşe maruz kalmamızın %50 ila %80’i hayatımızın ilk 20 yılında olmaktadır. Güneşe maruz kalınması sonucu alınan UV ışınlarının etkisi geri alınamaz ve birikerek artar.

Ne yapmalısınız?

Dr. Luna’ya göre, 3 yaşından küçük çocuklar UV ışınlarına karşı daha savunmasızdır çünkü melamin seviyeleri daha düşüktür, kornea katmanları daha incedir ve vücut ağırlığına göre güneşe maruz kalan cilt oranları yetişkinlerden farklıdır. Bunun sonucu olarak da güneşe karşı daha hassas olurlar.

Bebekleri güneşten korumak için en iyi yöntemler

Dr. Luna’nın bu konudaki bazı tavsiyeleri şunlardır:

  • Çocuğunuzu en yoğun saatlerde güneşe çıkarmayın.
  • Gölgelik kullanın ve doğru kıyafetler seçin.
  • Güneş koruyucu krem kullanın.

Altı aylıktan daha küçük olan bebekler için güneşe maruz kalmamak çok önemlidir, çünkü bazen güneş koruyucular bebeğinizin cildi için uygun olmayabilir.

kumsalda gezen çocuk

Bebekler ve güneş koruyucu

FDA kurallarına göre:

    • Güneş koruyucularda bulunan 17 madde onaylanmış bulunmaktadır fakat diğerleri üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Eğer güneş koruyucunuzun faktörü 15’in üzerindeyse ve UVA ve UVB ışınları için etkiliyse ve doğru kullanılırsa yanıkları, erken yaşlanmayı ve güneşe bağlı kanseri önler.
    • Öte yandan SPF (güneş koruyucu faktör) 15’in altındaysa UVA ve UVB ışınlarının her ikisi için de etkili değilse, yanıkları tam olarak önleyemez.

Pediyatristler size nasıl tavsiyeler veriyor?

  • Pediyatristler size rehberlik ederler. Dr. Laura’ya göre, çocuğunuzun sağlığı için uzmanların onu güneşten korumakla ilgili size verdiği tavsiyeleri dikkate almalısınız.
  • Bu önlemleri, 9-10 yaşlarındaki çocuklarınız için teşvik edin ve onların da size katılmasını sağlayın.
  • Çocuğunuzun şezlongda güneşlenmesine izin vermeyin.
  • En yoğun saatlerde güneşe maruz kalmaktan kaçının.
  • Mümkün olan her zamanda gölgede olmaya çalışın.
  • Altı aylıktan daha küçük çocuklar için, güneş koruyucu krem kullanmayın.
bebekleri güneşten korumak

Bebekleri güneşten korumak zor mudur?

İlk bakışta bebekleri güneşten korumak karmaşık gözükebilir fakat doğru yapamazsanız bunun uzun vadede çocuğunuz için çok zararlı olabileceğini unutmamanız gerekir. Tıpkı, araca bindiğinizde emniyet kemeri takmak ya da diş fırçalamaya dikkat etmek gibi, çocuğunuza güneşten korunmakla ilgili de alışkanlık kazandırmanız çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.