Böbrek Hastalığı Gebeliği Nasıl Etkiler?

Semptomları fark etmek ve böbrek hastalığının uygun şekilde tedavi altına alınması önemlidir. Gebelikte olumsuz sağlık etkilerini önlemeye yardımcı olur. Bunun için tıbbi kontrollere ihtiyacınız olacak ve risk faktörlerine dikkat etmeniz gerekecektir.
Böbrek Hastalığı Gebeliği Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 17 Aralık, 2019

Böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği hamile kadınlar ve bebekleri için büyük sorunlara neden olabilir. Böbrek hastalığının gebeliği nasıl etkilediğini ve her ikinizin hayatını da tehlikeye sokan komplikasyonların nasıl önlenebileceğini bilmek önemlidir.

Böbrek hastalığı, böbreklerin bir tür yetmezlik nedeniyle düzgün çalışmamasına neden olur. Üç aydan fazla sürerse kronik böbrek hastalığı olarak kabul edilir.

Tedavisi olmasına rağmen, bu hastalık hamile kadınlar için ciddi sorunlara neden olabilir. Aynı zamanda hamile kalmaya çalışanlar için de sorunlara neden olur. Aslında, tıbbi araştırmalar, teşhis konulan ancak gebe olmayan kadınların en yüksek risk altında olduğunu iddia ediyor.

Böbrek hastalığı tipleri

Yoğunluklarına ve sürelerine göre, böbrek hastalığını üç türe ayırabiliriz:

  • Akut. Çabuk oluşur. Genellikle, önemli ölçüde kan kaybı, zehirli maddeler veya böbreklerin normal şekilde çalışmasını durdurabilecek bazı ilaçlardan kaynaklanır. Kalıcı böbrek fonksiyon kaybına neden olabilir.
  • Kronik. Bu, böbrek fonksiyonlarının zamanla aşamalı olarak daha kötüye gitmesi durumunda ortaya çıkar. Birincil veya ikincil hastalıkların bir sonucudur. Doktorunuz erken yakalarsa, tedaviler oldukça etkili olabilir. Bazı tedaviler hemodiyaliz, periton diyalizi ve böbrek naklidir.
hamilelikte böbrek hastalığı
  • Akut aşırı kronik. Bu, zaten kronik bir yetmezlik olduğunda akut böbrek yetmezliğinden kaynaklanır. Akut yetmezliği tersine çevirebilirsiniz. Bu, akut yetmezlikten önceki normal durumunuza geri dönmenizi sağlar. Ancak, sinüsün tespit edilmesi zor ise, hasta yeni bir durum olduğunu düşünmeden daha da kötüleşebilir.
  • Son Aşama. Bu durumlarda, genellikle kalıcı ve total böbrek yetmezliği vardır. İhtiyacı olan tedaviyi alamazsa hastanın hayatı risk altında olabilir. Bunlar daha önce bahsettiklerimizle aynıdır.

Böbrek hastalığı nasıl tespit edilir?

Böbreklerinizin iyi çalışıp çalışmadığını anlamak için ilk adım, proteinleri test eden bir idrar örneği yaptırmaktır. H er ne kadar protein sağlıklı olsa da, idrarda değil kanınızda olmalıdır. İdrarınızda bulunursa, böbreklerinizin süzme işlemini gerektiği gibi yapmadığı anlamına gelir.

Ayrıca kas dokusundan gelen kreatinin adı verilen atık ürünü aramak için kan testleri yapmanız gerekir. Böbrek fonksiyonu etkili olmadığında, vücudunuz kreatininden tam olarak kurtulmaz.

Kan kreatinin indeksi yaptırdığınızda, daha sonra glomerül filtrasyon hızı gelecektir. Bu, doktorlara böbreklerin işlerini ne kadar iyi yaptığını söyler. Ayrıca böbrek hastalığının her kadının hamileliğini nasıl etkilediğini de ortaya koyuyor.

“Tedavisi olmasına rağmen, bu hastalık hamile kadınlar için ciddi sorunlara neden olabilir. Aynı zamanda hamile kalmaya çalışanlar için de sorunlara neden olur.”

Böbrek hastalığı hamileliği nasıl etkiler?

Anneler için riskler

Böbrek yetmezliğinden mustarip olan hamile kadınların yüksek tansiyon, preeklampsi, eklampsi yaşama ve hatta ölme olasılığı daha yüksektir. Hafif böbrek hastalığından mustarip olanlar bile komplikasyonlar yaşayabilir. Buna bazı örnekler, hamilelik sırasında anemi ve yetersiz beslenmedir.

Bu tür rahatsızlıkları önlemenin en iyi yolu, hamileliğin farklı aşamalarında izlemektir. Bugün bile, hamile kadınlar bu dönemde ihtiyaç duydukları tıbbi ilgiyi göremiyorlar. Bu durum özellikle gelişmekte olan ülkelerde geçerlidir.

Bu nedenle birçok risk faktörü fark edilmez. Ayrıca, insanlar semptomlarına dikkat etmez.

Bunlardan bazıları:

  • İdrarın sıklığı, miktarı ve rengindeki değişiklikler.
  • Şişliğin ve yorgunluğun artmasına neden olabilecek sıvı tutulması.
  • Ağızda amonyak veya metalik tat. Buna tükürükteki üre artışı neden olur.
  • Yüksek tansiyon.
  • Bulantı ve kusma.
test yaptıran hamile kadın

Bebeğin sağlığı için tehlikeler

Böbrek hastalığının gebeliği nasıl etkilediğini açıklarken, bebeğin sağlığı da önemlidir. Bebeğin yaşayabileceği en ciddi sonuçlar büyüme gecikmesi, düşük doğum ağırlığı ve fetal ölümdür. Ayrıca, genellikle erken doğumların nedenidir.

Bu sorunların ana nedeni annenin protein eksikliğidir. Söylediğimiz gibi, böbrekler filtreleme görevini doğru bir biçimde yerine getiremiyor. Bu hem anne hem de bebek için sorunlara neden olur.

Doktor, hamileliğin başlangıcında annenin kanındaki kreatinin seviyesini kontrol etmelidir. Bu, her ikisinin de yaşayabileceği riskleri, tedaviyi ve önlemleri belirlemek için önemlidir. Ebeveynlerden birinin böbrek hastalığı varsa, bebeğin de sahip olma olasılığı daha yüksektir.

Sonuç olarak, böbrek hastalığını gebeliğin başlamasından önce ve sonra kontrol altında tutmak gereklidir. Tüm anneler böbrek hastalığının gebeliği nasıl etkilediğinin farkında olmalıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.