Çocuklarda Kistik Fibroz

Çocuklarda Kistik Fibroz

Son Güncelleme: 26 Şubat, 2019

Çocuklarda kistik fibroz, her ebeveyn ya da ebeveyn olmak isteyen kişinin bilgi sahibi olması gereken bir konudur. Bu durum, belirtilerinin anlaşılması çok da kolay olmayan bir hastalıktır.

Eğer kistik fibrozun belirtileri göz ardı edilirse, çocuklarda hiç de hoş olmayan sorunlara sebep olabilir. Bazı durumlarda bu sorunlar, hayati tehlike boyutu bile kazanabilir.

Kistik fibroz nedir?

Kistik fibroz, otosomal resesif bozukluk içeren, kronik ve genetik bir hastalıktır. Bu da bir ebeveynin kendisi bu hastalığa kapılmadan da geni çocuklarına aktarabileceğini gösterir.

Bu hastalığın bir çocukta görülebilmesi için hem annenin hem de babanın kistik fibroz geni taşıyor olması gerekir.

Çocuklarda kistik fibroz, eğer erken aşamalarında teşhisi konulmazsa ya da doğru şekilde tedavi edilmezse ölümcül olabilecek bir hastalıktır.

Kistik fibroz olan çocukların işlevleri anormalleşir ve aşağıdaki maddeleri üreten hücrelerinde bozukluk meydana gelir:

  • Terleme.
  • Mukus, örneğin, solunum bölümünde ve sindirim sistemindeki gastrik sıvılar.
  • Diğer mide sıvıları.

Çocuklarda kistik fibrozla ilgili sorun şudur ki bu hastalık mukusun yapısını ve mide sıvılarını değiştirebilir. Bu yüzden, bu sıvıların kalın ve yapışkan hale gelmesine sebep olabilir.

Bu durum, mukusun akciğer ve solunum yolundan sıvıları attığı herhangi bir soğuk algınlığı gibi başlayıp daha sonra kistik fibroz olarak devam ettiği ciddi bir problem haline dönüşebilir. Bu yüzden, mukus kalınlaşır ve solunum yollarını tahriş etme potansiyeline sahiptir.

Çocuklarda kistik fibroz ile ilgili diğer komplikasyonlar

Solunum ya da sindirim yolları tıkandığında birçok komplikasyon ortaya çıkar ama bu hastalığın tek tehlikeli tarafı bu değildir. Akciğer ya da bağırsaklarda mukus tabakası sorunlu olmasa da vücudun normal süreçlerini sürdürerek mikropların atılmasına engel olur.

Kistik fibroz olan çocuklarda üreyen mikroplar, vücutta enfeksiyonun daha kolay yerleşmesine yol açar ve çocuğun hayatta kalması için akciğer nakli gerektirecek ciddi sorunlara sebep olabilir.

Kistik fibrozun tedavisi

Ne yazık ki, kistik fibroz için bir tedavi geliştirilememiştir, bu da bu hastalık için tek tedavinin onu önlemek için alınabilecek tedbirler olduğunu göstermektedir.

Birkaç yıl öncesine kadar kistik fibroz hastalığı ile dünyaya gelen çocukların yaklaşık yaşam süresi 6 ay kadardı. Sağlık teknolojilerindeki büyük gelişmeler sayesinde bu hastalık hakkında çok fazla bilgi sahibi olundu ve gelişmiş ülkelerde bu hastalıkla yaşama süresi 50 yıla kadar çıkarıldı.

Çocuklarda kistik fibroz günlük olarak dikkatli bir şekilde bakılması gereken bir durumdur ve bu hastalığın daha fazla yayılması önlenmeye çalışılmalıdır.

Kistik fibrozun tedavisi ve yayılmasının önlenmesi aşılar ve antibiyotikler sayesinde sağlanabildiği gibi solunum yolu açma ve mukusu inceltme de faydalı yöntemler arasındadır.

Erken teşhis ve hastalığın tedavisi sırasında düzgün bir şekilde kurallara uyulması sonucu kaliteli bir hayat geçirmek mümkündür.

akciğer filmi

Çocuklarda kistik fibrozun tespit edilmesi

Çocuklarda kistik fibrozun tespit edilmesinin en iyi yolu en yakınınızdaki hastaneye giderek IRT ya da klorid testi yaptırmanızdır. Bununlar beraber, çocuğunuzda kistik fibroz olabileceğini gösteren bazı belirtiler de şunlardır:

  • Tuzlu deri
  • Tuvalete çıkılan sürelerin uzaması (24 ya da 48 saatte bir tuvalete çıkması)
  • Tekrarlayan zatürre hastalığı
  • Kilo almakta zorlanma
  • Kabızlıkla beraber şiddetli karın ağrısı
  • Balgamlı öksürük
  • Mukuslu dışkı ya da çok açık renkli dışkı

Eğer bu belirtilerden sadece birini bile görüyorsanız, çocuğunuzda kistik fibroz olması ihtimaline karşın onu bir doktora göstermenizi öneriririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.