Çocuklarda Lösemi: Nedir ve Nasıl Yüzleşilir?

Çocuklarda Lösemi: Nedir ve Nasıl Yüzleşilir?

Son Güncelleme: 28 Nisan, 2019

Lösemi, çocuklarda en yaygın görülen kanser çeşididir. Önlemek mümkün olmasa da, hastalıkla en iyi şekilde mücadele edebilmek için gerekli olan her şeyi bu yazımızda sizinle paylaşacağız.

Eğer bu yazıyı okuyorsanız, çocuğunuza lösemi teşhisi konulmuştur veya bu konuyla ilgili şüpheleriniz vardır. Ne kadar korkutucu olduğunu biliyoruz. Bu hastalıkla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ister misiniz?

Löseminin tedavi oranı yüksektir. Tıbbi tedavi çok önemli olsa da, çocuğunuza başka şekilde de destek olabilirsiniz.

Lösemi nedir?

Lösemi, kan hücrelerini (çoğu vakada beyaz kan hücrelerini) etkileyen bir kanser türüdür. Hücreler beyaz kan hücreleri halini almadan önce, birtakım değişimler meydana gelir ve bunun sonucunda da lösemi oluşur. Bu değişimler beyaz kan hücrelerini kanserli hale getirir ve hücreler sürekli çoğalır.

Lösemi kemik iliğine sızabilir ve normal kan hücrelerinin üretimine müdahele edebilir. Bu durum ise trombositleri ve kırmızı kan hücrelerini azaltarak anemiye yol açabilir ve enfeksiyon riskini artırır.

Bunun yanı sıra, kanserli hücreler kana karışarak karaciğer, dalak, böbrekler ve beyin gibi organlara ulaşabilir.

çocuklarda lösemi

Çocuklarda löseminin sebepleri

Bu hastalığa ne sebep olur? Kişiyi hastalığa eğilimli hale getiren faktörler var mıdır?

  • Genetik faktörler olarak, Down ve Fanconi sendromu gibi bazı bozuklukların lösemi riskininin artışıyla doğrudan ilişkili olduğu biliniyor.
  • Radyasyona çok fazla maruz kalmak gibi çevresel faktörler de hücre mutasyonunu doğrudan etkileyebiliyor. Bunun yanı sıra, bazı kimyasal maddeler ve ilaçlar da çocuğun lösemi olma riskini artırıyor.
  • Son olarak ise, bağışıklık sisteminin zayıf olması da hücre mutasyonuna yol açabiliyor.

Çocuğunuzun gücüne inanın, hastalığı yendiğinde şaşıracaksınız!

Çocuklarda lösemi nasıl teşhis edilir?

Lösemi teşhisi için yapılabilecek pek çok test vardır. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Kan testleri. Tam kan sayımı, çocuklarda lösemiyi teşhis etmeye yardımcı olabilir.
  • Kemik iliği tesleri.
  • Lomber ponksiyon.
  • Lenf bezi biyopsisi.

Yukarıda bahsedilen testler, çocuklarda lösemi teşhisine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, testlerden bir tanesinin sonucunun pozitif çıkması çocuğunuzun lösemi olduğu anlamına gelmez. Bu testler ayrıca farklı patolojileri tespit etmek için de kullanılır.

Doktor kanser teşhisi koyduğu andan itibaren, kanserle mücadele başlar. Kanserin yenebileceğiniz bir hastalık olduğunu unutmayın. Çocuğun yaşına bağlı olarak, sağkalım oranı %85’e kadar çıkabilmektedir.

Bu oran, teşhisin hangi evrede konulduğuna ve uygulanan tedavinin etkisine bağlı olarak değişir.

kanser farkındalığı

Anne babalar için tavsiyeler

Bu hastalık, çocuklarının korkunç bir hastalıkla savaşmak için nasıl acı çektiğini gören ebeveynlere zarar verebilir. Siz de aynı durumdaysanız, aşağıdaki tavsiyeler size yardımcı olabilir:

  • Çocuğunuza inanın. Küçük olması güçsüz olması anlamına gelmez. Ne kadar güçlü olduğunu görmek şaşırtıcı olabilir. Çocuğunuzun potansiyeline güvenin ve ona düşündüğünden daha güçlü olduğunu hatırlatın.
  • Duygularınızı bastırmayın. Bu süreç sizi yıpratacaktır. Hislerinizi ve korkularınızı yakınlarınızla paylaşın. Kendinizi ifade ettiğinizde daha rahat hissedeceksiniz.
  • Çocuğunuza yalan söylemeyin. Cevaplarınızı onun anlayabileceği dilde verebilirsiniz ama ona asla yalan söylemeyin. Çocuğunuz doğruları bilmeyi ve ihtiyacı olan soruları sormayı hak ediyor.
  • Çocuğunuzu dinleyerek ona yardımcı olun. Çocuğunuz da korkularını ve hislerini paylaşmaya ihtiyaç duyacaktır. Eğer duygularını paylaştığında sizi üzdüğünü hissederse, bu durum onun içine kapanmasına yol açar. Çocuğunuza her şeyi paylaşabileceği bir ortam yaratın.
  • Çocuğunuzun düzenini mümkün olduğunca koruyun. Hastalığın çocuğunuzun hayatını ele geçirmesine izin vermeyin. Evet, bu hayatın bir parçası ancak bütün hayatı bundan ibaret değil. Çocuğunuzu dersleri konusunda ve sevdiği şeyleri yapma konusunda cesaretlendirin.
  • Aile, arkadaşlar ve sosyal hayat. Çocuğunuz yakınlarından destek alabilmeli. Arkadaşlarının ve ailesinin yanında olduğunu hissettirin.

Löseminin çocuk ve ailesi için değişikliklere yol açtığı doğrudur ancak anne babalara düşen görev olumlu düşünmeye çalışmaktır. Çocuğunuzu mutlu etmenin önceliğiniz olması gerektiğini unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Signos y síntomas de la leucemia en niños. American Cancer Society. 2019. [En línea].
  • Lassaletta, A. Leucemias. Leucemia linfoblástica aguda. Pediatr Integral 2012; XVI(6): 453-462. [En línea].
  • J. Ferrís i Tortajada y cols. Factores de riesgo para las leucemias agudas infantiles. An Esp Pediatr 1999;50:439-446.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.