Erkeklerde Doğum Sonrası Depresyon ve 4 İşareti
Erkeklerde doğum sonrası depresyon sandığınızdan daha yaygındır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), erkeklerin en az% 10’unun, çocuklarının doğumundan sonra bu hastalığın belirtilerini gösterdiğini belirtir.Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre doğum sonrası depresyon doğum sonrası kadınların% 40’ına kadar ortaya çıkabilir.
Hamileliğin neden olduğu değişiklikler bebeğin gelişiyle bitmez. Bu süreç çift üzerinde çok büyük bir baskı yaratır.
Yeni ebeveynler stresten ve düzenli alışkanlıklarının değişmesinden etkilenebilir. Öyle gözükmese de erkekler de ağır bir yük taşırlar.
Doğum sonrası depresyonun en zor kısmı, her şey yolundaymış gibi davranmaktır. Bazen erkeklerin durumun kendilerini ezdiğini kabul etmeleri zor olabilir.
Kadınlar, sonuçlarından korkmadan duygularını daha fazla ifade edebilme avantajına sahiptir.
Doğum sonrası depresyon, duyguların etrafında toplanır. Ebeveynler olarak hamilelik ve çocuğumuzun doğumunda çok heyecanlanıyoruz. Bu normal ve kabul edilebilir bir reaksiyondur. Ancak değişimin bizi nasıl etkileyeceğini bilmiyoruz.
Erkekler doğum sonrası depresyondan muzdarip olduklarında, bunu kadınlardan çok farklı bir şekilde yansıtırlar. Bu yazıda, erkeklerde doğum sonrası depresyonun ana belirtilerini sizinle paylaşacağız.
Erkeklerde doğum sonrası depresyon ve bunu tanımlamak
Erkeklerde doğum sonrası depresyon belirtileri her zaman tipik üzüntü duygusuyla ilişkili değildir.
Erkekler depresyonu kadınlardan farklı şekillerde ifade eder. Depresyonlarını üzüntü ile değil, sinirlilik ve saldırganlıkla gösterebilirler.
Bu depresyonun kökeni kadınlarda olduğu gibidir. Ancak erkekler üzüntülerini çok farklı bir şekilde ifade ediyorlar.Uzmanlar babalığın psikolojik etkiler yaratabilen çok fazla fiziksel ve zihinsel çaba gerektirdiğini belirtiyor. Genel bir duygusal tıkanıklık hissi yaşayabilirler.
İşte erkeklerde doğum sonrası depresyon belirtileri:
Anksiyete
Anksiyete hamilelik ve doğum sonrası sık görülür. Duygusal rahatsızlığın açık bir işaretidir. Doğum sonrası meydana gelen değişikliklerin çoğu kalıcıdır.
Ebeveynler olarak normale dönmekten çok uzak olduğumuzu düşünüyoruz. Ek olarak, uzmanlar erkeklerin bebeğin ihtiyaçlarını karşılayamama konusunda endişelendiğini belirtiyorlar.
Babalar çocuğun büyümesiyle strese girebilir; çocuklarının sağlıklı olmasını ve asla hastalanmamasını istiyorlar. Ayrıca duygusal bakımdan çocuklarının onların yerini alabileceğinden endişe duyabilirler.
Sert ruh hali değişimleri
Çocuğunuzun babası doğal olarak huysuzsa, bu aşamada daha da kötüleşebilirler. Daha önce de belirttiğimiz gibi doğum sonrası depresyon temel olarak kafa karıştırıcı davranışlarla kendini gösterir.
Eğer şiddetli ruh hali dalgalanmaları fark ederseniz, bunun nedeni savunmaya geçmiş olmaları olabilir. Belki kötü ruh hali korkudan saklanma için bir yöntemdir. Aynı zamanda sorulardan kaçınmanın bir yoludur.
Saldırganlık
Tıpkı ruh hali dalgalanmaları gibi saldırganlıkları da bir kalkan olabilir. Rol yapmadıklarını unutmayın. Saldırganlıkları psikolojik düzeyde ortaya çıkmıştır.
Yerinin alınması tehdidi ayrıca saldırgan olmalarına neden olabilir; er ya da geç eşlerinin ilgisini kaybedeceklerini varsayıyorlar.
Doğumdan sonraki ilk günlerde bebekler çok fazla ilgi ister. Annenin bir numaralı önceliği olurlar. Bu nedenle duyguları biraz anlaşılabilir.
Motivasyon ve ilgisizlik
Daha önce bahsettiğimiz semptomlar, hayatında meydana gelen değişikliklere cevap verdiği için ortaya çıkar.
Bununla birlikte, eşlerine nasıl yardım edeceğini bilmemek de apatiye yol açabilir. Kadın bedeniyle ilgili tüm detayları bilmiyorlar, bu yüzden eğer bebekleri kızsa, kendilerini biraz çaresiz hissedebilirler.
Bazen diğer kadınlar, arkadaşlar veya akrabalar, erkeği bir kenara bırakarak anneye yardım etmek için gelir. Sonuç olarak, erkeğin cesareti kırılmaya ve morali bozulmaya başlar.
Bu işaretler kolayca algılanabilir; ancak bunları doğru yorumlamamız gerekiyor. Karamsar ya da agresif olan biriyle uğraşmak zor olsa da, bu durumun üstesinden gelmelerine yardımcı olmalıyız.
Sabır, anlayış ve sevgi bu sorunların çoğunun çözümü ile el ele gider. Bu özellikler erkeklerde doğum sonrası depresyonu hafifletmek için de geçerlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Goodman, J. H. (2004). Paternal postpartum depression, its relationship to maternal postpartum depression, and implications for family health. Journal of Advanced Nursing. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2648.2003.02857.x
- Kim, P., & Swain, J. E. (2007). Sad dads: paternal postpartum depression. Psychiatry (edgmont), 4(2), 35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2922346/
- Miller, L. J. (2002). Postpartum depression. Jama, 287(6), 762-765. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/194624
- Olatunde Ayinde and Victor O. Lasebikan. (2017). Factors associated with paternal perinatal depression in fathers of newborns in Nigeria, Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 10.1080/0167482X.2017.1398726, 40, 1, (57-65).
- Shaila Kulkarni Misri. (2017). Paternal Postpartum Depression: A Sad Dad, Paternal Postnatal Psychiatric Illnesses, 10.1007/978-3-319-68249-5_2, (11-34).