Hamilelikten Sonra Vücuttaki Değişimler

Doğumdan sonra vücudunuzun nasıl değiştiğini biliyor musunuz? Yaygın olarak görülen değişimlerden bazıları sizi şaşırtabilir.
Hamilelikten Sonra Vücuttaki Değişimler

Son Güncelleme: 29 Nisan, 2019

Doğumdan sonra cildiniz değişir. Ayrıca, birden aşırı terlemeye başlayabilirsiniz ve vücudunuzdaki ödem kaybolmaya başlar. Bunlar, doğumdan sonra vücudunuzda meydana gelebilecek değişimlerden birkaç tanesidir.

Bu değişimlerden bazıları sizi şaşırtabilir veya sağlık sorunlarıyla karıştırılabilir. Bu nedenle bu yazımızda en sık görülen değişimleri listeleyeceğiz. Böylece hormonal değişimler sonucunda vücutta meydana gelen dönüşümlerden haberdar olabilirsiniz.

Endişelenmeyin, bu semptomlar zaman içerisinde geçecektir. Çatlak izleri gibi, aralarından bazıları kalıcı olsa da, önce ve sonra yapılacak bazı bakımlar sayesinde semptomlar önlenebilir ve etkileri azaltılabilir.

Dokuz aylık hormonal ve fiziksel değişimlerin sonunda, doğumun ardından vücudunuzun farklılaşması normaldir. Rahminiz genişlediğinden şişkinlik hissedebilirsiniz, karın kaslarınız zayıflar ve hormonlarınız değişmeye devam eder ve süt üretmeye odaklanır.

Genellikle, 9 ile 12 ay arasında vücudunuz hamilelikten önceki haline geri döner. Tabii ki, her beden farklıdır ve herkesin iyileşme süresi farklı olacaktır.

Eğer sizin vücudunuz ortalama süreden önce veya sonra normal haline dönerse iki durumda da endişelenmenize gerek yoktur. Bu süreçte tıbbi testler size yardımcı olabilir. Bununla birlikte, beslenmeniz ve egzersiz fiziksel  görüntünüz üzerinde belirleyici faktörlerdir.

Aşağıda, doğumdan sonra vücudunuzda meydana gelecek değişimlerin bir listesini bulabilirsiniz. Bu sayede hem başınıza gelecekleri önceden tahmin edebilirsiniz hem de bunun doğal bir süreç olduğunu ve hamilelikten önceki halinize büyük ölçüde geri dönebileceğinizi bilirsiniz.

doğum sonrası değişim

Eğer bu yazımızı hamileyken okuyorsanız, bu süreçte, cilt pigmentasyonunda, genital muközde veya eklemlerin aşırı esnekliğinde değişimler yaşayabileceğinizi unutmayın.

Bununla birlikte, kardiyovasküler, üriner, sindirim, solunum, ve üreme sistemlerinde önemli değişimler meydana geleceğini göz önünde bulundurun.

Gelin doğum sonrası değişimlere bir göz atalım.

Hamilelikten Sonra Vücuttaki Değişimler

En Sık Görülen Değişimler

1. Kilo Kaybı

Medline Plus’a göre, pek çok kadın doğumdan yaklaşık olarak 6 hafta sonra bebeğin ağırlığının yarısı kadar kilo verir. Doğum yaparken 4.5 ila 6.5 kg kaybettiğinizi biliyor muydunuz?

2. Karında Şişkinlik

Rahim bir şekilde ikiye bölünür ve önceki halini alması bir aydan fazla sürebilir.

3. Vajinal Ağrı

Vajinal doğum yapan kadınlarda vajinal ağrı daha güçlüdür ancak sezaryen sonrasında da vajinada ağrı görülebilir. Kuruluk, iltihap, cinsel birleşmede zorluk ve lokiya olarak adlandırılan vajinal akıntı diğer semptomlar arasındadır.

Neyse ki, doğumdan sonra vücudunuz ödem atar ve rahim ağırlığını yarı yarıya azaltarak toparlanmaya başlar. Bu sayede birkaç kilo verebilirsiniz. Eski kilonuza henüz dönememiş olsanız da bu iyi bir başlangıçtır.

4. Bacaklarda Şişkinlik

Bacaklardaki şişkinlik hissi birkaç hafta sürebilir ancak masaj yaparak veya kısa bir yürüyüş ile şişkinliği azaltmak  mümkündür.

5. Aşırı Terleme

Bu, hormonların eski haline dönmesinin bir sonucudur. Vücudun artık sıvı tutmaya ihtiyacı olmadığından, terleme kanallarıyla vücuttaki sıvı atılır.

6. Sırt Ağrısı

Bu, en sık görülen şikayetlerden bir tanesidir. Karın kaslarının güçsüzleşmesi, bel kaslarına daha fazla yük bindirir ve bunun sonucunda da sırt ağrıları meydana gelir. Uzman bir kişi tarafından yapılacak masaj semptomları hafifletmeye yardımcı olur.

7. Memelerde Şişkinlik ve Hassasiyet

Süt üretimi nedeniyle memelerde şişkinlik ve hassasiyet meydana gelir. Ayrıca sarkmalar ve çatlamalar da görülebilir. Düzenli olarak losyon uygulamalı ve sizi rahatsız etmeyecek bir sütyen tercih etmelisiniz çünkü hassasiyet sebebiyle memeleriniz acıyabilir.

8. İdrar Kaçırma

Doğum sırasında kasların gerilmesi, öksürürken veya gülerken idrar kaçırmaya yol açabilir. Eğer uzun süren bir vajinal doğum süreci geçirmişseniz, dışkılama sürecinde de birtakım sorunlar yaşayabilirsiniz. Eğer hamileyken perineum bölgesini güçlendirecek egzersizler yaparsanız, sorununuz çözülecektir.

hamilelikte karında çatlaklar

Vücudunuzda meydana gelecek diğer gelişimler:

  • İdrar yaparken yanma hissi
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Saç dökülmesi ve tırnak kırılması (hormonal değişimlerle ilgilidir)
  • Kabızlık
  • Hemoroid
  • Akne
  • Cilt kuruluğu
  • Varis damarları

Bu semptomların koşullara bağlı olduğunu ve her annenin aynı semptomları gözlemlemeyeceğini unutmayın. Bunun yanı sıra, semptomların şiddeti de kişiden kişiye değişebilir.

Son olarak, estetik açıdan mükemmelliğin çok önem teşkil ettiği bir toplumda yaşadığımız için son bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Televizyonda ve sosyal medyada doğumdan hemen sonra mükemmel bir fiziğe kavuşan insanlar görmek mümkün ancak bu kişilerin toplumun çok küçük bir kesimini temsil ettiğini unutmamak gerekir.

Doğum yaptıktan birkaç hafta sonra eski haline dönen bir ünlüyü gördükten sonra, hem cerrahi yöntemlerin hem de photoshop’un kullanıldığını anlamak zor değildir.

Bu nedenle, kendinizi kötü hissetmeyin çünkü doğumdan sonra vücudunuzda değişiklikler meydana gelmesi oldukça doğaldır. Eski formunuza hemen kavuşmak için üzerinizde baskı hissetmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Canaval, G. E., Jaramillo, C. D., Rosero, D. H., & Valencia, M. G. (2007). La teoría de las transiciones y la salud de la mujer en el embarazo y en el posparto. Aquichan
  • Olivar Bonilla, A. (2002). Cambios biológicos, psicológicos y sociales durante el embarazo. Rev Fed Odontol Colomb, 37-51
  • La recuperación después del parto. Kidshealth.org. 2018.  https://kidshealth.org/es/parents/recovering-delivery-esp.html

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.