Hamilelikte Şişkinliği Azaltmak İçin Tavsiyeler

Hamilelik sürecinde, özellikle de üçüncü trimesterde şişkinlik yaygın bir sorundur. Şişkinliği nasıl azaltacağınızı bilmek hamileyken daha rahat olmanıza yardımcı olur.
Hamilelikte Şişkinliği Azaltmak İçin Tavsiyeler

Son Güncelleme: 15 Nisan, 2019

Hamilelikte şişkinlik pek çok kadının muzdarip olduğu bir sorundur. Rahminiz büyüdüğü için tüm vücudunuzda değişimler meydana gelir.

Özellikle üçüncü trimestere girildiğinde, şişkinlik artar. Sırt ağrısı, reflü, kabızlık ve kronik yorgunluk gibi diğer semptomlar da ortaya çıkmaya başlar.

Aşağıda hamilelikteki şişkinliğin karakteristik özelliklerini ve tedavi yollarını öğrenebilirsiniz.

Hamilelikte Bacaklarda Şişkinlik

Hamilelik sırasında en yaygın görülen sorunlardan bir tanesi şişkinliktir. Hamilelikteki şişkinliklerin büyük bir çoğunluğu, doğrudan  sürekli olarak büyüyen, pelvik tabana, ayaklar ve bacaklardan kalbe kanı taşıyan ana toplardamara baskı yapan rahimdeki basınç ile ilgilidir.

bacaklarda şişkinlik

Bacaklarda, bileklerde, ayaklarda ve parmaklarda ödem oluşması hamile kadınların yürümesini zorlaştırır. Şişkinlik ve alınan kilolar da hareket etmeyi daha zor bir hale getirir.

Bacaklardaki Şişkinlikten Kurtulmak İçin İpuçları

Bacaklarda şişkinlik meydana gelmesini tamamen engelleyemezsiniz ancak şişkinliği azaltabilirsiniz.

Soğuk ve ılık su ile, en az 5 dakikada bir sıcaklığı değiştirerek bacaklarınıza kompres uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Bunun amacı kan akışını hızlandırarak ödemi azaltmaktır.

Ödemi azaltmak için, hamile kadınların diüretik meyve ve sebzeler bakımından zengin besinler tüketmeleri gerekir. Domates, balkabağı, portakal ve kuşkonmaz bu besinlere örnek olabilir. Ayrıca, anne ve bebek için tehlike yaratmayacak diğer şifalı bitkilerin yanı sıra, mürver çiçeği, kara hindiba ve mine çiçeği gibi bitkileri çay olarak tüketebilirsiniz.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, şişkinlik sorunu yaşayan anne adaylarına yaşam tarzlarında değişiklik yapmalarını önerir. Bunlardan bazıları:

  • Bol sıvı tüketmek
  • Abur cuburlardan uzak durmak
  • Çok fazla tuz tüketmemek
  • Rahat kıyafetler giymek
  • Düzenli olarak egzersiz yapmak
  • Uzun bir süre aynı pozisyonda oturmamak
  • Bacaklarınızı yukarı kaldırıp uzanmak
  • Lenf drenaj masajı yaptırmak
  • Topuklu ayakkabılardan uzak durmak

“Şişkinlik, hamileliğin kendisi ve annenin geçtiği süreçler ile ilgilidir. Çoğunlukla hamilelikte yaygın görülen bir semptomdur.”

Hamilelikteki Şişkinlik Ne Zaman Endişelenmeyi Gerektirir?

Hamileyken yaşadığınız tüm sorunlara ve rahatsızlıklara dikkat etmelisiniz. Bazen, kendisini belli etmeyen bir semptomu erken teşhis etmek, ciddi bir sorunu önleyebilir.

Kısa sürede çok fazla kilo almak, sırt ağrısı, ellerde karıncalanma ve parmakları hareket ettirememe gibi sorunlar böbrek hastalıklarının göstergesi olabilir. Eğer şişkinliğin yanı sıra bu sorunları da yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünün.

hamilelikte bacaklarda ödem

Ödem sorununuzu kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza anlatabilir ve tavsiyesini alabilirsiniz çünkü ödem preeklamsi veya kan pıhtısı gibi başka bir sorunun belirtisi de olabilir.  Vücudunuzda meydana gelen ani değişimler konusunda dikkatli olmalısınız.

Hamilelikte Şişkinlikleri Azaltmak İçin İpuçları

Hamileyken, dudaklarınızın, burnunuzun, ellerinizin, göğüslerinizin, bileklerinizin ve bacaklarınızın şişmesi normaldir. Bunun yanı sıra, ikiz veya üçüz hamileliklerde daha fazla şişkinlik görülür.

Eğer sıcak bir bölgede yaşıyorsanız, vücudunuzdaki şişkinlik de artacaktır.

Vücudunuzun size gönderdiği sinyalleri göz ardı etmeyin ancak hamilelik sürecinizi de takıntılı bir şekilde geçirmeyin. Daha önce de söylediğimiz gibi, şişkinlik çoğu zaman bir soruna neden olmaz ve doğumdan sonra geçer.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Coban A, Sirin A. Effect of foot massage to decrease physiological lower leg oedema in late pregnancy: a randomized controlled trial in Turkey. Int J Nurs Pract. 2010 Oct;16(5):454-60.
  • Davison JM. Edema in pregnancy. Kidney Int Suppl. 1997 Jun;59:S90-6.
  • Duley L, Henderson-Smart D. Reduced salt intake compared to normal dietary salt, or high intake, in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2000;1999(2):CD001687.
  • Jafari A, Naghshi S, Shahinfar H, Salehi SO, Kiany F, Askari M, Surkan PJ, Azadbakht L. Relationship between maternal caffeine and coffee intake and pregnancy loss: A grading of recommendations assessment, development, and evaluation-assessed, dose-response meta-analysis of observational studies. Front Nutr. 2022 Aug 9;9:886224. doi: 10.3389/fnut.2022.886224.
  • Marques NR, Martinello C, Kramer GC, Costantine MM, Vadhera RB, Saade GR, Hankins GD, Pacheco LD. Passive leg raising during pregnancy. Am J Perinatol. 2015 Mar;32(4):393-8.
  • Morimoto K, O’Rourke L. Third Trimester Lower Extremity Lymphorrhea. Case Rep Obstet Gynecol. 2021 Nov 28;2021:3594923.
  • Morgan S, Koren G, Bozzo P. Is caffeine consumption safe during pregnancy? Can Fam Physician. 2013 Apr;59(4):361-2.
  • Ochalek K, Pacyga K, Curyło M, Frydrych-Szymonik A, Szygula Z. Risk Factors Related to Lower Limb Edema, Compression, and Physical Activity During Pregnancy: A Retrospective Study. Lymphat Res Biol. 2017 Jun;15(2):166-171.
  • Reynolds CM, Vickers MH, Harrison CJ, Segovia SA, Gray C. High fat and/or high salt intake during pregnancy alters maternal meta-inflammation and offspring growth and metabolic profiles. Physiol Rep. 2014 Aug 5;2(8):e12110.
  • Saliba-Júnior OA, Rollo HA, Saliba O, Sobreira ML. Positive perception and efficacy of compression stockings for prevention of lower limb edema in pregnant women. J Vasc Bras. 2022 Jan 31;21:e20210101.
  • Sutham K, Na-Nan S, Paiboonsithiwong S, Chaksuwat P, Tongsong T. Leg massage during pregnancy with unrecognized deep vein thrombosis could be life threatening: a case report. BMC Pregnancy Childbirth. 2020 Apr 22;20(1):237.
  • Smyth RM, Aflaifel N, Bamigboye AA. Interventions for varicose veins and leg oedema in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Oct 19;2015(10):CD001066.
  • Zhang N, Zhang F, Chen S, Han F, Lin G, Zhai Y, He H, Zhang J, Ma G. Associations between hydration state and pregnancy complications, maternal-infant outcomes: protocol of a prospective observational cohort study. BMC Pregnancy Childbirth. 2020 Feb 7;20(1):82.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.