Egzama ve Bebeklerde Beslenme İle İlişkisi

Bebeklerde beslenme ve egzama arasındaki ilişkiyi ve neler yapılması gerektiğini keşfedin.
Egzama ve Bebeklerde Beslenme İle İlişkisi

Son Güncelleme: 25 Nisan, 2021

Çocukların % 20’sinin sıklıkla egzamadan muzdarip olduğunu biliyor muydunuz? Bu yaş grubunda en sık görülen iltihaplı deri hastalığıdır. Dahası, gıda alerjisi, astım veya rinokonjunktivit geliştirme riskiyle de ilgilidir. Bu nedenle sizlere bebeklerde beslenme ve egzama arasındaki ilişkiyi anlatacağız.

Lütfen bu durumun atopik dermatit olarak da bilindiğini unutmayın.

Trafik ve sigaranın neden olduğu çevre kirliliği egzama riskini ve ayrıca enfeksiyon olasılığını artırır. Aynısı akarlar ve polen için de geçerlidir.

Tedavi, ilaçların, topikal kremlerin ve yağların kullanılmasını ve sorumlu alerjenlerin uzaklaştırılmasını içerir. Semptomların ciddiyetine göre değişir, bu nedenle bu konuda deneyimli bir uzmana danışmak çok önemlidir. Bu nedenle, yaklaşım çeşitliliğini takiben, Avrupa Dermatoloji ve Veneoroloji Akademisi 2018’de bir ortak karar yayınladı.

Bebeklerde beslenme ve egzama ilişkisi

Yüzünden egzama olan bebek

Omega-3’lerin faydası

Araştırmacılar, belirli enzimlerin eksikliğinden dolayı ciltteki linolenik asit miktarının düşük olduğunu keşfettiklerinde çalışmalar başladı. Buna karşılık, cildin koruyucu bariyerini oluşturan protein filagrininden yoksundurlar. Bu çocukların genellikle Staphylococcus aureus enfeksiyonlarından muzdarip olmasının nedeni budur.

Dermatoloji Akademisi’nin ortak kararının ikinci bölümüne göre, oral uygulanan çuha çiçeği ve hodan yağlarının hiçbir faydası yoktur. Bu nedenle tedavinin bir parçası olarak tavsiye edilmezler. Ancak, topikal olarak faydalıdırlar. Ayrıca 8 hafta süreyle 5,4 gram DHA (dokosaheksaenoik asit) alımı, antiinflamatuvar gücü yüksek olduğu için egzamanın şiddetini azaltır.

Omega-3 takviyesini yağlı balıklarda – haftada 2 kez önerilen alımı olan – fındık ve tohumlarda bulabilirsiniz. Fındık ve tohumları küçük çocukların boğulmasını önlemek için öğüterek ya da rendeleyerek vermelisiniz. Ayrıca, yemek pişirmek için sızma zeytinyağı kullanmayı unutmayın.

Bebeklerde egzamanın önlenmesinde anahtar olan D vitamini

Uzmanlar, D vitamini eksikliğinin dermatitin bir nedeni mi yoksa bir sonucu mu olduğundan emin olamasa da, takviye ile iyi sonuçlar elde ettiler. Öte yandan, 1 yaş ve üzerindeki çocukların % 90’ı cilt enfeksiyonlarının oluşumunda bir azalma yaşıyor.

Öte yandan gebelikte düşük D vitamini düzeyine sahip olmak çocuklarda egzama gelişme riskini artırır. Bu nedenle günde en az 10-15 dakika güneşe maruz kalmak, D vitamini sentezi için önemlidir.

Anne takviye etmediği sürece bebekler için dozaj günlük 1000 uluslararası birim (IU) D3’tür. Kilo aldıklarında ise 1000 toplam birimden her 5 kg için  1000 IU’ya çıkabilirler.

Probiyotikler bebeklerde egzamayı azaltmada etkili midir?

Probiyotiklerle yapılan çoğu araştırma, özellikle Lactobacillus türlerinin karışımı tek başına Bifidobacteria‘ya göre umut verici sonuçlar göstermektedir. Bununla birlikte, uzmanlar henüz dozajları, süreyi ve önerilen spesifik suşları belirlememiştir. Ek olarak, L. rhamnosus GG gibi bazılarının uygulanması, yaşamın ilk 6 ayında egzamayı önlemede etkisizdir.

Alerjiler ve egzama

Son olarak, bebeklerde ve çocuklarda egzama ve alerji arasında bir ilişki olduğunu biliyoruz. Bu, süt ürünleri ve yumurta gibi yiyeceklerin tüketiminin ortadan kaldırılması gerektiği anlamına gelmez. Hatta fındık veya fıstık. Ana nedenler şunlardır:

  • Uzun vadede diyetin sürdürülmesinde güçlük
  • Onları ortadan kaldırmanın faydalarına dair az kanıt
  • Çocuklarda etkinlik eksikliği
çocuklarda egzama ve önlenmesi

Ek olarak, bu tür yiyeceklerin alımını kesmeden önce pozitif bir alerji testi gereklidir. Bu ilişki akılda tutularak, ek gıda tadımını öne çıkarmanın veya geciktirmenin artan yatkınlık üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığı sorusu gündeme getirildi.

İncelemeden sonra, 4 ile 6 ay arasında bir zaman aralığı olmasına rağmen hiçbir etkisi olmadı.

Özetle, en ufak bir şüphede bebeklerde egzama ile nasıl başa çıkılacağı konusunda tavsiye için bir dermatoloğa danışın.

Hangi yiyeceklerin bebeğinizin semptomlarını şiddetlendirdiğini biliyorsanız, hangi diyetin izleneceğini açıklayabilecek bir diyetisyen/beslenme uzmanına danışın. Hassas ciltler için su içerek ve krem ​​kullanarak iyi nemlendirme de önemlidir. Bu şekilde cilt sağlığını iyileştirebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wollenberg, A; Barbarot, S; Bieber, T; Christen-Zaech, S; Deleuran, M; Fink-Wagner, A  et al (2018) Consensus-based European guidelines for treatment of atopic eczema (atopic dermatitis) in adults and children: part I. JEur Acad Dermatol Venereol, 32(5): 657-82.
  • Wollenberg, A; Barbarot, S; Bieber, T; Christen-Zaech, S; Deleuran, M; Fink-Wagner, A  et al (2018) Consensus-based European guidelines for treatment of atopic eczema (atopic dermatitis) in adults and children: part II. JEur Acad Dermatol Venereol, 32(6): 850-78.
  • Dennin, M; Lio, P A (2017) Filaggrin and childhood eczema. Arch Dis Child, 102(12): 1101-02.
  • Schlichte, M J;Vandersall, A; Rajani Katta, R (2016) Diet and eczema: a review of dietary supplements for the treatment of atopic dermatitis. Dermatol Pract Concept, 6(3): 23-9.
  • Obbagy, J E; English, L K; Ping Wong, Y; Butte, N F; Dewey, K G; Fleischer, D M et al(2019) Complementary feeding and food allergy, atopic dermatitis/eczema, asthma, and allergic rhinitis: a systematic review. Am J Clin Nutr, 109 (S7): 890-934.
  • Cabana, M D; McKean, M; Caughey, A B; Fong, L; Lynch, S; Wong, A et al. (2017) Early Probiotic Supplementation for Eczema and Asthma Prevention: A Randomized Controlled Trial. Pediatrics, 140(3)
  • Waidyatillake, N T; Dharmage, S C; Allen, K J; Bowatte, G; Boyle, R J; Burgess, J A et al (2018) Association between the age of solid food introduction and eczema: A systematic review and a meta-analysis. Clin Exp Allrgy, 48(8): 1000-15.
  • Wei, Z; Zhang, J; Yu, X (2016) Maternal vitamin D status and childhood asthma, wheeze, and eczema: A systematic review and meta-analysis. Pediatr Allergy Immunol, 27(6): 612-9.
  • Mustapa Kamal Basha, M A; Abdul Majid, H; Razali, N; Yahya, A (2020) Risk of eczema, wheezing and respiratory tract infections in the first year of life: A systematic review of vitamin D concentrations during pregnancy and at birth. Plos One, 15(6).
  • Yang, W; Tu, R; Hu, Y; He, T; Zhang, W; Gu, L et al (2019) Probiotics supplement for the prevention of eczema in children: Study protocol for a meta-analysis and systematic review. Medicine, 98(34).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.