Çocuğumun Yumurta Alerjisi Var: Ne Yapmalıyım?
Elbette fındık gibi belirli yiyeceklere alerjisi olan insanları tanıyorsunuz. Benzer şekilde, bazı bebekler yumurtaya alerjik reaksiyon gösterir. Bu nedenle kendinize şu soruyu sormanız normaldir: Çocuğumun yumurta alerjisi olup olmadığını nasıl bilebilirim?
Yumurta sağlıklı bir besindir, çünkü B vitamini açısından zengindir. Ne yazık ki, bazı çocuklar tolere edemez ve farklı alerjik reaksiyonlar yaşayabilir.
İyi haber şu ki, çoğu durumda çocuklar beş yaşına girdikten hemen sonra alerjilerinin üstesinden gelirler. O andan itibaren genellikle rahatsızlık duymadan yiyebilirler.
Yumurta alerjisine sahip olmak ne anlama gelir?
Temel olarak, bir kişinin bağışıklık sistemi yumurta proteinlerine sanki tehlikeli bir maddeymiş gibi aşırı tepki verir. Bu nedenle, çocuklar yumurtayı her tükettiğinde, vücutları savaşmak için belirli antikorlar üretir. Ayrıca bağışıklık sistemi, vücudu korumak için histamin gibi kimyasallar salgılar.
Bu genellikle beş yaşın altındaki çocuklarda olur çünkü bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle çocuklar yumurtayı oluşturan proteinleri sindiremezler ve vücutları bu proteinleri zararlı bir istilacı olarak görür.
Çocuğumun yumurta alerjisi olup olmadığını nasıl anlarım?
Alerjik reaksiyon, yumurtayı yuttuktan birkaç dakika sonra, hatta birkaç saat sonra ortaya çıkacaktır. Bu alerjik reaksiyonlar genellikle aşağıdaki semptomlarla kendini gösterir:
- Deri reaksiyonları: döküntü, kızarıklık, egzama ve hatta iltihaplanma.
- Gastrointestinal reaksiyonlar: karın ağrısı, ishal, kusma veya mide bulantısı, ağız çevresinde şişme veya kaşıntı.
- Solunum reaksiyonları: kaşıntılı gözler, hapşırma, burun akıntısı, hırıltılı solunum, nefes almada güçlük, gözde sulanma.
- Kardiyovasküler reaksiyonlar: hızlanan kalp atış hızı, kan basıncında ani düşüş ve kalp ile ilgili diğer sorunlar.
Çok az vakada, etkilenenler anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyon gösterecektir.
Bu, acil tıbbi müdahaleyi gerektirir çünkü nefes alırken ciddi sorunlara neden olabilir. Bu tür yanıtlara genellikle oral iltihaplanma ve kan basıncında ani bir düşüş eşlik eder.
Güvenli bir teşhis için çocuk doktorunu ziyaret edin
Bebek tüketir tüketmez yumurta alerjisini tespit edebilmelisiniz. Genellikle anne bebekte bir döküntü fark edecektir. Böyle bir durumda çocuk doktoruna gitmeli ve çocuğunuzun yumurta yedikten sonra verdiği tepkileri anlatmalısınız.
Çocuk doktoru, bebeğin yumurtaya alerjisi olabileceğini düşünürse, muhtemelen sizi bir alerji uzmanına yönlendirecektir. Bu uzman farklı testler uygulayacaktır; bunların arasında deri testleri de vardır.
Bu arada bebeğinize yumurta vermeyin; aslında, bebeğin bağışıklık sistemi gelişene kadar yumurtadan ve türevlerinden tamamen kaçınmalısınız. Doktor bunun güvenli olduğunu düşündüğünde tekrar yemeye başlayabilir.
“Çocuklar yumurtayı her tükettiğinde vücutları ona karşı savaşmak için belirli antikorlar üretir. Dahası, bağışıklık sistemi vücudu korumak için histamin gibi kimyasallar salgılar. “
Aşılara dikkat edin
Yumurta alerjisi olan çocuklar aşı yaptırmadan önce doktorlarına danışmalıdır. Bunun nedeni, bazı aşıların tavuk embriyo dokularında inkübe edilmesi ve az miktarda yumurta proteini içermelerinin çok muhtemel olmasıdır. Bu nedenle, çocuğunuzun alerjisi varsa herhangi bir tehlike olup olmadığını öğrenmek için doktorla konuşmalısınız.
Yumurta içerebileceği için özel önlem almanız gereken aşılar grip aşısı, kabakulak, kızamık, kızamıkçık (MMR) aşısı ve sarı humma aşısıdır.
Önleyici tedbirler
Ebeveynler, çocuklarının yumurta alerjisi varsa ekstra önlemler almalıdır. Yumurta her tür gıda ürününde bulunur; ancak bazen bir şeyin içeriğini belirlemek zor olabilir.
Komplikasyonları önlemek için izleyebileceğiniz bazı öneriler:
- Kişiselleştirilmiş bir diyet planı oluşturmanıza yardımcı olması için bir beslenme uzmanına danışın: Çocukların diyetleri, yumurta veya türevlerinden herhangi biri ile hazırlanan yiyecekleri dışarıda bırakırken onlara gerekli tüm besinleri sağlamalıdır.
- Dışarıda yemek yediğinizde hangi malzemelerin kullanıldığını öğrenin.
- Tipik günlük yemeklerde bulunabilecek yumurta türevlerinin bir listesini yazdırın ve şüpheniz varsa yanınızda taşıyın.
- Çocuğunuzun daima bir antihistamin taşıdığından emin olun.
- Evin dışında şiddetli bir alerji yaşama ihtimaline karşı yanınızda bir adrenalin enjeksiyonu taşımanız tavsiye edilir. Yani, çocuğunuz yanlışlıkla yumurta veya türevlerinden yapılmış bir şeyi yutmuşsa ve anafilaktik atak geçirirse, enjeksiyonu anında uygulayabilirsiniz.
Özetle, alerjiniz olsa bile normal bir hayat sürmek o kadar da zor değil. Sadece farkındalık yaratmalı ve neyi nerede yediğinize dikkat etmelisiniz. Yumurta yememek, çocuğunuzun lezzetli yemeklerden zevk almasına hiçbir şekilde engel değildir!
İlginizi çekebilir ...