Çocuklarda Anafilaksi: Nedenleri, Tedavisi ve Önlenmesi
Anafilaksi, birkaç organı etkileyen alerjik bir reaksiyondur. Sebepleri yaşa bağlı olarak değişir. Belirtiler açık olmayabileceği için çocuklarda anafilaksi teşhisi zor olabilir.
Ek olarak, belirtilerin diğer hastalıklarla karıştırılması yaygındır . Ciddi bir durum olduğundan, hızlı teşhis çok önemlidir.
Anafilaksi nedir?
Aynı anda ikiden fazla organ sistemini etkileyen çok tehlikeli bir alerjik tepkidir. Bu terim, Nobel Tıp Ödülü sahibi Charles R. Richet tarafından oluşturulmuştur. Anafilaktik şok, alerjik reaksiyon, anafilaksi ve anafilaktik reaksiyon olarak da bilinir.
Bazı maddelere maruz kaldıktan sonra, çocukların bağışıklık sistemleri hassaslaşabilir. Bir kez daha bu alerjene maruz kaldıklarında, anafilaktik bir reaksiyondan muzdarip olabilirler.
Çocuğunuzda anafilaksiyi teşhis etmek
Tipik olarak ve aniden, aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
- Çok kaşıntılı kurdeşen
- Şiddetli solunum problemleri
- Burun tıkanıklığı veya öksürük
- Boğazda tıkanma hissi
- Dudaklar ve dilde şişlik
- Karın ağrısı, kramplar, ishal, bulantı veya kusma gibi mide-bağırsak bozuklukları
- Geçici bilinç kaybı
- Düşük kan basıncı
- Ses kısıklığı veya konuşma zorluğu
- Kalp atış hızında artış
Çocuklarda potansiyel anafilaksi tetikleyicileri
Bu durumun ana tetikleyicileri şunlardır:
İlaçlar
Bir anafilaktik reaksiyona neden olabilen ilaçlar arasında, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar ve antibiyotikler bulunur. Örneğin, amoksisilin, bu duruma yol açabilen bir ilaçtır. Aşılar ve bazı immünoterapiler nadiren ciddi alerjik reaksiyonlara neden olur.
Gıdalar
Bunlar ülkeye ve yeme alışkanlıklarına, maruz kalma seviyelerine ve yemeğin nasıl hazırlandığına göre değişecektir. Çocuklarda anafilaksiye neden olan gıdalar genellikle yumurta, balık, süt, hububat, baklagiller ve kuruyemişlerdir.
Diğer tetikleyiciler
Bu alerjik reaksiyona sebep olan durumlar arasında, genetik ve çevre faktörlerinin yanı sıra eşek arısı, karınca veya arı gibi hymenopteran böcekler tarafından ısırılmak da sayılabilir.
Diğer yandan, çocuklar soğuk, nemli veya sıcak ortamlara maruz kaldıklarında anafilaksiden muzdarip olabilir. Ek olarak, adet dönemleri ve dişlerine yapılan işlemler gibi özel durumlar da buna neden olabilir.
İdiyopatik anafilaksi
Bu tip anafilakside soruna yol açan unsuru belirlemek mümkün değildir. Kapsamlı bir alerji testi yaptıktan sonra bile neden tespit edilemeyebilir. Bilinen bir nedenin olmadığı bu durumlar hem çocukları hem de bebekleri etkileyebilir.
Çocuklarda anafilaksiyi önlemenin 4 yolu
Şu noktaları göz önünde bulundurarak, çocuklarda anafilaksiyi önleyebilirsiniz:
- Daha önce bu soruna neden olmuş tetikleyicilerden kaçının.
- Aldığınız yiyeceklerin içerik etiketlerini ve ilaç şişelerini dikkatlice inceleyin. Dışarıda yemek yiyorsanız, restoranın çocuğunuzun yiyebileceği malzemeler kullandığından emin olun.
- Doktorunuzun söyledikleri uyarınca, her zaman yanınızda acil durum için gerekli ilaçları bulundurun. Arı sokmaları için ekipman taşımak da faydalıdır.
- Çocuğunuzun alerjilerini kimlik kartlarına veya tıbbi kimlik kartlarına ekleyin.
“Çocuklarda anafilaksiye neden olan yiyecekler genellikle yumurta, balık, süt, tahıllar, baklagiller ve kuruyemişlerdir.”
Acil tedavi
Anafilaksi hızla kötüleşebilir, bu yüzden acil tedavi gerektirir. Çocuğunuz bu tip bir alerjiden muzdarip ise yanınızda daima bir EpiPen taşıyın, bu ilaç adrenalin olarak da bilinir.
Doktorlar, büyük bir kaleme benzeyen, kendinizin enjekte edebileceğiniz bir ilaç reçete eder. Uygulanması kolay bu iğne, çocuğunuzu korkutmayacaktır.
Doğrudan kaslara giden adrenalin, anafilaksi tedavisinde en etkili yoldur. Bunun nedeni, kardiyovasküler çöküşü ve bronkospazmı önlemesidir.
Doktorunuz, çocuğunuza adrenalin yerine antihistaminik vermenizi önerebilir. Bununla birlikte, bunlar diğer ilaçlarla birleştiğinde tepkimeye girebilir.
Anafilaksi reaksiyonu durumunda EpiPen uyguladıktan sonra çocuğunuz sakinleşse bile acil servisi arayın. Bazen anafilaksi ikinci bir semptom dalgasına veya bifazik reaksiyona yol açabilir.
Çocuğunuz hastanede yaklaşık 4 saat boyunca ya da kesin olarak riskten kurtulana kadar gözlem altında kalacaktır. Gerekirse, çocuğunuza ek bir tedavi uygulanabilir.
Doğru tedavi uygulanmayan çocuklarda anafilaksi ölümcül olabilir. Bu yüzden hemen harekete geçmeniz önemlidir. Ancak bunu takıntı haline de getirmeyin. Çocuğunuzun yardıma ihtiyacı olması durumunda nasıl davranacağınızı öğrenin ve normal hayatınıza devam edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cardona, V., Cabañes, N., Chivato, T., De la Hoz, B., Fernández Rivas, M., & Gangoiti Goikoetxea, I. (2016). Guía de actuación en anafilaxia. Galaxia. https://www.aepnaa.org/recursos/publicaciones-archivos/5851f6dd835b9ffc3f32220233dc3eca.pdf
- Magaña, M. J. E., Vargas, M. A., Escalon, J. E., Alcon, A. M., del Río Navarro, B. E., & Sienra Monge, J. J. L. (2007). Anafilaxia y choque anafiláctico. Revista Alergia de Mexico, 54(2). http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000400013
- Rubio, C., Lasa, E., Arroabarren, E., Garrido, S., García, B. E., & Tabar, A. I. (2003). Anafilaxia. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 26, pp. 103-110). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.
- Zudaire, L. E., de la Lama, M. D. O., & Rodríguez, C. S. (2013). Anafilaxia en pediatría. Protocolos Diagnósticos y Terapéuticos en Pediatría, 1, 63-80. http://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/5-anafilaxia.pdf