Gıda Alerjisi ve İntoleransı Konusunda Yardımcı 5 Uygulama

Gıda Alerjisi ve İntoleransı Konusunda Yardımcı 5 Uygulama

Son Güncelleme: 02 Mart, 2019

Uygulamalar hayatımızdaki birçok öğenin yerini almaya geldi. Neredeyse hayal edebileceğimiz her şey bir elektronik cihaz üzerinden yönetilir hâle geldi. Ve sağlığımız da istisna değil. Uygulamalar aracılığıyla gıda alerjisi ve intoleransı izlenebiliyor.

Gıda alerjisi ve intoleransı günümüzde daha yaygın hale gelmiştir.

Üç aileden birinde, üyelerinden birinin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle beslenme düzeni kısıtlanmaktadır. “Hassas tüketici” başlıklı Nielsen raporuna göre alerji ve laktoz intoleransı çok yaygın bir durumdur.

Kendimizin ya da çocuklarımızın hangi yiyeceklere karşı duyarlı olduğumuzu anlamak için en az bir defa rahatsızlık geçirmemiz gerekir. Bazı gıda alerjisi ve intoleransı türlerini belirlemek için bir dizi test yapılmalıdır.

Ancak bugünlerde biraz daha dikkatli olmak mümkün. Örneğin, tüketeceğimiz yemeğin sistemimiz için ne kadar güvenli olduğunu belirten uygulamalar tasarlanmıştır.

İşte bu yazıda, bazı uygulamaları ve bunların nasıl çalıştığını sizinle paylaşacağız.

Alerjiler ve gıda intoleransı konusunda yardımcı uygulamalar

What can I eat? (Ne yiyebilirim)

alerji ve gıda intoleransı

Bu en büyük veritabanlarından birine sahip uygulamalardan biridir. Sisteminde yaklaşık 20 bin gıdaya ait bilgileri karşılaştırabilirsiniz.

Süt, balık, kabuklu yemişler, fruktoz, glüten, yumuşakçalar ve susam gibi bileşenlerin alerjik olma olasılıklarını belirlemenizi sağlar.

Uygulamanın adı What can I eat? yani “Ne yiyebilirim?”. Uygulamada kişiselleştirilmiş profilinizi oluşturabilir ve ürün kodlarını tarayabilirsiniz. Uygulama, paketlenmiş gıdalarda bulunan bileşenleri tanımlamak ve böylece olası alerjenleri belirlemek için tasarlanmıştır.

Uygulama, kullanıcının belirli bir profiline sahip olduğundan kullanıcıya, belli bir ürünü tüketmenin güvenli olup olmadığını söyleyebilecektir. Bu uygulama hem Android hem de iOS cihazlarında kullanılabilir.

Food allergy translator (Gıda alerjisi tercümanı)

Bu uygulama, kullanıcıda gıda alerjisi ve intoleransına yol açabilecek maddelerin adlarını farklı dillere çevirmenize yardımcı olur. Özellikle başka bir ülkeye seyahat ettiğinizde veya ithal edilen ürünleri yerken faydalıdır.

Gıda alerjisi tercümanı dört dilde mevcuttur: İngilizce, İspanyolca, Almanca ve Fransızca. Ancak 33 dile kadar çeviri seçeneğiniz vardır.

Bu uygulama üç aşamada çalışır, ancak ürün hakkında daha fazla bilgi sağlamaz, yalnızca içerik adlarını çevirir.

Bu uygulamanın ücretsiz sürümü çok kullanışlı değil . Bu yüzden ücretli versiyonu kullanmak daha faydalı olacaktır. IOS cihazlar için yaklaşık 3 avro, Android sürümü için ise yaklaşık 1,5 avro karşılığında uygulamayı satın alabilirsiniz.

All I Can Eat

Bu uygulama, kullanıcılara 6 seçenek sunar. Bunların içinde alerjiler ile laktoz, glüten, salisilik asit, fruktoz ve histaminlere karşı toleranssızlık vardır.

Yiyeceklerin kullanıcı ile uyumluluğuna bağlı olarak farklı renklerle işaretlenmiş bir liste vardır.

Uygulama güvenli olmayan yiyecekleri kırmızı ve güvenli yiyecekleri yeşil olarak işaretler. Kullanıcıya ayarlanabilen bir intolerans listesi sağlar. Aynı zamanda kullanıcıların listede olmayan yeni yiyecekler eklemesine izin verir.

All I Can Eat uygulaması hem Android hem de iOS cihazlar için indirilebilir. Android cihazlarda uygulamanın adı “My Food Intolerance” şeklindedir. Ücretsiz bir sürüm yanında reklamsız gelen ücretli bir versiyon da vardır ve fiyatı 4-4.5 avro arasında değişmektedir.

Face Cell

Bu uygulama, glüten alerjileri ve intoleranslarını izleme konusunda öne çıkar. Dermatit herpetiformis gibi cilt reaksiyonlarını izleme seçeneği de mevcut.

Yalnızca Çölyak Derneği (FACE) üyeleri ve ortakları tarafından kullanılabilir.

Kullanıcılar, glüten içermeyen yaklaşık 13 bin ürün bilgisine erişebilir. İçerdiği ürünler FACE tarafından güvenliği garanti edilen ürünlerdir.

Bu uygulama aynı zamanda çölyak hastaları için özel olarak tasarlanmış menüler sunan restoran ve otelleri de önerir.

Good for me!

Good for me, İspanya’da en az 5 bin markaya ait 50 binin üzerinde ürün kataloğunu içeren bir uygulamadır.

Kullanıcılar, bir ürünün etiketini tarayarak uygulamayı kullanır. Uygulama, ürünün tüketilmesinin güvenli olup olmadığını bildirir. Güvenli değilse, uygulama güvenli alternatifler önerecektir.

Hepimiz biliyoruz ki bazı alerji ve gıda intoleransı türleri ciddi bir sağlık riski oluşturabilir. Dolayısıyla, verimli mekanizmalar rahatsızlıkları önlemek önemlidir.

Bu uygulamaların etkinliği, kullanıcıların girdiği verilerin doğruluğuna bağlıdır.

Kullanıcıların ayrıca daha fazla önlem almaları önerilir; sağlıkları için yalnızca bir uygulamaya güvenmek yeterli değildir.

Gıda alerjisi ve intoleransı ile mücadelede mobil uygulamalar süreci kolaylaştırabilir. Ancak dikkatli olmak her zaman en iyisidir. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mousan G., Kamat D., Cow’s milk protein allergy. Clin Pediatr, 2016. 55 (11): 1054-63.
  • Pearlman M., Obert J., Casey L., The association between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.