Mukimono Sanatı: Çocukların Gözüne Hitap Eden Yemekler

Mukimono sanatı, çocuklarınızın tükettiği meyve ve sebze miktarını artırmanıza yardımcı olabilecek eski bir sanattır.
Mukimono Sanatı: Çocukların Gözüne Hitap Eden Yemekler

Son Güncelleme: 30 Aralık, 2020

Yemek zamanı sanat da nedir diye soruyorsanız çocukların seveceği yemekleri yaratmak için Mukimono sanatı uygulamayı ve bundan nasıl faydalanabileceğinizi öğrenin.

Mukimono sanatı, yemek süslemelerinde kullanılan meyve ve sebzeleri oyarak yapılan Japon kökenli bir tekniktir. Evde kolaylıkla deneyebileceğiniz bu yöntemi kullanarak, çocukların heyecanla yiyeceği besleyici ve renkli yemekler hazırlayabilirsiniz.

Bu tür fikirlerle ailenizin günlük meyve ve sebze tüketimini rahat ve eğlenceli bir şekilde artırabilirsiniz. Bu bağlamda, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)  günde beş porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini önermektedir.

Ailece bir araya gelip Mukimono sanatı ile yemekler hazırlayın

Meyve sebzelerin satın alınması ve yıkanması dahil olmak üzere çocukların tüm hazırlık sürecine katılmaları önemlidir. Çocuklarınızla sağlıklı beslenmenin faydaları hakkında konuşarak onlara kendi ürünlerini evde nasıl yetiştirebileceklerini anlatın.

Mukimono sanatı ile oyulmuş bir karpuz

Her şeyi hazırladıktan sonra çocuklarınızla beraber Mukimono sanatı tekniklerini kullanarak yemekler hazırlayabilirsiniz. Parçaları soyup, kesip, şekillendirerek özgün ve farklı bir şekilde sunabilirsiniz.

Bunu yapmak için meyve ve sebzeler ile bıçak, kalıp, kepçe gibi gereçler kullanabilirsiniz.

Renklerin sırrı

Bilimsel yaklaşımlar çeşitli renklere sahip gıdaların yüksek besin değeri ve birçok yararı olduğu konusunda kanıtlar sunmaktadır. Harika kombinasyonlar oluşturmanıza rehber olması açısından en sık kullanılan meyve ve sebzeler şunlardır:

  • Kırmızı: Çilek, karpuz, kiraz, kırmızı biber, domates, elma
  • Yeşil: Yapraklı sebzeler, salatalık, avokado, bezelye, brokoli, kivi
  • Turuncu: Bal kabağı, havuç, su kabağı, portakal
  • Sarı: Limon, kavun, mısır, ananas
  • Mavi ve mor: Yaban mersini, üzüm, böğürtlen, erik, patlıcan, mor lahana
  • Beyaz: baklagiller, soğan, karnabahar, armut, muz, kereviz

Mukimono sanatı ile hazırlanan yemekler

İşte tamamen doğal, besleyici ve sağlıklı içerikler ile kolayca hazırlayabileceğiniz bazı tarifler.

Meyveli tarifler

  • Renkli tavşan: Karpuz, kavun veya ballı kavun, karışık yemişler

Bu tarifte karpuzu temel olarak kullanacaksınız. İlk önce karpuzu bir bıçakla delin ve taslak olarak iki uzun kulak bırakın. Kepçe yardımıyla karpuzun, kavunun da içini boşaltıp minik toplar yapın.

Hazırladığınız tüm topları boşalttığınız karpuzun içine yerleştirin ve yemişleri ekleyin. Böylece rengarenk bir meyve salatası elde etmiş olacaksınız!

  • Meyve kebabı, meyveli şeker, dondurma : Karpuz, çilek, elma, armut, ananas, kivi

Yuvarlak kalıplar kullanarak meyve dilimleri kesin ve bunları farklı renk ve dokularda olacak şekilde bir şiş çubuğuna takın. Çeşitliliği oluşturmak için bir renk şablonunu takip etmek önemlidir. Örneğin, beyaz: bir dilim elma; kırmızı: 1 çilek; sarı: bir dilim ananas; yeşil: bir dilim kivi.

Ayrıca üçgen halde kesilmiş karpuz dilimlerini, kare şekilde oyulmuş elma dilimlerini, yıldız şeklinde ananasları çubuklara yerleştirebilirsiniz. Bu çubukları bir süre dondurucuda bekleterek kendi ev yapımı meyveli şekerlerinizi hazırlayabilirsiniz. 

  • Kirpi: Armut, yeşil üzüm, böğürtlen

Sert bir armutu soyun ve düz durmasını sağlayacak şekilde uzunlamasına bir dilim kesin. Küçük hayvanın dikenleri olacak şekilde yeşil üzümleri bir kürdana takarak armuda saplayın. Burun ve göz için de böğürtlenleri armudun dar kısmına yerleştirin.

Sebzeli tarifler

  • Çok renkli vazo: Havuç, salatalık

Metal kurabiye kalıpları yardımıyla havuç ve salatalıklardan çiçek ve kalp şekilleri elde edin. Hazırladığınız bu şekilleri uzun çubuklara takın ve salata kasesi yerine bir vazoya yerleştirin.

Mukimono sanatı ile elma dilimlerinden yapılmış bir kuğu figürü
  • Sebze çubukları: Havuç, kereviz

Dekor için havuç ve kereviz saplarını ince çubuklar halinde kesin ve bir kavanoza koyun. Böylece çocuklarınız salata yemek yerine bunları elleriyle tutabilirler.

Sebze çubuklarınızı batırmak için hazırlayacağınız bir kase ev yapımı mayonez ile bunu daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.

  • Tarladaki kuzu: Karnabahar, patates, marul

Küçük boy patatesleri ve karnabaharı haşlayın. Soğumalarını bekleyip ardından üzerlerine limon sıkın. Haşladığınız karnabaharı tenis topu büyüklüğünde yuvarlak demetler halinde ayırın.

Bu ayırdığınız parçayı düz kesip koyunun gövdesi olacak şekilde marulları üzerine dizdiğiniz bir tabağa yerleştirin. Küçük bir patatesi, gözlerini ve ağzını işaretleyerek, kürdan yardımıyla karnabahara batırın.

Mukimono sanatı ile meyve ve sebze oymacılığı: Elma, karpuz, balkabağı

Yüzler ve hayvan figürleri şeklinde dilimlediğiniz meyveler daha çekici görünecektir. Bir karpuzun üzerine eğlenceli motifler yapmak veya Cadılar Bayramı için bir balkabağını oymak çok keyifli olacaktır.

Kısacası, Mukimono sanatının sırrı, dokuları, şekilleri ve renkleri bir araya getirerek çocuklarınızın ilgisini çekecek hayal gücüne sahip olmaktır.

Bu fikrin amacı çocuklarda yemeklere karşı dayanılmaz bir istek uyandırmaktır. Bu tekniği denemek için neyi bekliyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.