Yumurtalık İltihabı: Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi
Yumurtalık iltihabı, yumurta kanalında meydana gelen enflamatuvar bir süreçtir. 15 ve 35 yaş arasındaki kadınları etkileyen bu rahatsızlık, menopoz dönemindeki kadınlarda da görülebilir. Yumurtalık iltihabını tetikleyen şey genellikle bakteriyel enfeksiyondur.
Bu hastalık sonucunda yumurta kanalı yumurtalıklara kaynar. Bu da kısırlığa yol açabilir.
Eğer durum bir an evvel fark edilebilirse, kadınların üretkenliği çok fazla hasar görmeden durum toparlanabilir. Bunun yanı sıra, erken teşhis sayesinde enfeksiyon vücudun başka kısımlarına yayılarak daha başka üretkenlik sorunlarına da yol açamaz. Hafif vakalar antibiyotik ile tedavi edilebilir fakat daha ciddi durumlarda ameliyat gerekecektir.
Kadın hastalıkları uzmanları yumurtalık iltihabı ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanısını pelvik incelemeler, mukus ve rahim dokusu örneklerinin laboratuvarda incelenmesi aracılığıyla koyarlar.
Laboratuvar testlerinde bakteriyel enfeksiyonun nedeni ortaya çıkar. Doktorlar bu veriyi tanıyı doğrulamak ve tedavi yöntemini belirlemek için kullanırlar.
Yumurtalık İltihabı Nedir?
Yumurtalık iltihabı, yumurtalıkları etkileyen bir pelvik enflamatuvar hastalıktır. Genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar sonucu meydana gelen bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır.
Her yaşta kadında görülebilmekle birlikte, 15 ile 35 yaş arasındaki kadınlarda daha sık rastlanır. Çoğu enfeksiyon oral yollu antibiyotiklerle tedavi edilebildiği gibi, ağır vakalarda daha derinlemesine bir tedavi uygulanması için hastaneye yatmak gerekebilir.
Bu hastalık bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır. Çoğu enfeksiyonda olduğu gibi üreme sistemine daha fazla zarar vermeden ve başka organlara yayılmadan önce tedavi edilmesi gerekir.
Ne yazık ki bu hastalıkta enfeksiyon yayıldıkça başka pelvik enflamatuvar hastalıklar da görülmeye başlar.
Yumurtalık iltihabı riskine karşı kadınların alabileceği bazı önlemler bulunuyor. Diğer önlemlerin yanı sıra, partnerlerinin cinsel ilişki geçmişini bilmek ve prezervatif kullanmak cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskini ciddi derecede azaltır.
Ayrıca, kadın hastalıkları uzmanları cinsel yönden aktif kadınların düzenli aralıklarla kontrole gidip üreme sistemlerinin sağlıklı olduğundan emin olmaları gerektiğini de belirtir. Bunun yanı sıra kadınlar hijyenlerine özen göstererek bakteriyel enfeksiyon risklerini de azaltabilirler.
Yumurtalık İltihabı Neden Olur ve Kimler Risk Altındadır?
Yumurtalık iltihabına neden olan temel sebepler şu şekildedir:
- Vücuttaki başka bir enfeksiyon
- Sigara içme
- Stresli durumlar ve aşırı yorgunluk
- Rastgele cinsel ilişkide bulunma
- Genitoüriner sistem hastalıkları
- Endokrin sistemi hastalıkları
- Korunmasız cinsel ilişki
Eğer durum bir an evvel fark edilebilirse, kadınların üretkenliği çok fazla hasar görmeden durum toparlanabilir. Bunun yanı sıra, erken teşhis sayesinde enfeksiyon vücudun başka kısımlarına yayılarak daha başka üretkenlik sorunlarına da yol açamaz.
Yumurtalık İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Enfeksiyonun yoğunluğuna göre belirtiler değişmekle birlikte şunlar görülebilir:
- Alt karında yoğun ağrı – Menstrüasyonun bittiği ya da bitmesinden itibaren süregelen 10 günlük süreçte meydana gelir. Genellikle bir haftadan kısa sürer.
- Menstrüasyon esnasında yoğun kanama
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Yüksek ateş ve terleme
- Olağan dışı vajinal akıntı
- Mide ağrısı ve kusma
- Rahatsızlık hissi
- Bel ağrısı
- Servikal hareket hassasiyeti
- İdrar yaparken ağrı
Yumurtalık İltihabı ve Kısırlık Arasındaki İlişki
Yumurtalıkların yumurta hücrelerinin yuvasıdır ve herhangi bir enflamasyon gelecekteki üretkenliğinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Yumurtalık iltihabı çevre organlar ile yumurtalık adezyonuna neden olur ve yumurta kanalını tıkarsa, kişinin gelecekte hamile kalma ihtimali azalır.
Yumurtalık iltihabı, yumurtalığın çevresindeki organlarda adezyona ya da yumurtalık kanalının tıkanmasına neden olabilir. Bu da yumurtalığın yumurtaları salmasını engeller.
İyi yanından bakacak olursak da, anne adaylarının iki yumurtalığı olduğu için bir tarafta oluşan hasar her zaman diğerini etkilemez. Yine de yumurtalık iltihabı tedavi edilmezse dış gebeliğe neden olabilir.
Erken teşhis ve tedavi gelecekte hamile kalınması ihtimalini artırır. Bundan ötürü, doktor randevularınızı ertelememeniz gerekir.
Kısacası, hafif enfeksiyonların dahi üreme organlarında ciddi hasarlara neden olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bunun yanı sıra, sağlık açısından ulaşabilecek komplikasyonların önlenmesi ve üretkenliğin korunması adına yumurtalık iltihabının acil bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Baquedano Mainar, L., Lamarca Ballestero, M., Puig Ferrer, F., Ruiz Conde, M.A. (2014) Enfermedad inflamatoria pélvica: un reto en el diagnóstico y tratamiento precoz. REV CHIL OBSTET GINECOL 2014; 79(2): 115 – 120. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rchog/v79n2/art09.pdf.
- Luborsky, Judith & Tung, Kenneth. (2006). Oophoritis. The Autoimmune Diseases. 849-859. 10.1016/B978-012595961-2/50064-0. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/287238521_Oophoritis.
- Shahabi P, Asadzadeh S, Bannazadeh Baghi H, Sadeghzadeh Oskouei B. Pregnancy after mumps: a case report. J Med Case Rep. 2019 Dec 22;13(1):379. doi: 10.1186/s13256-019-2271-9. PMID: 31864420; PMCID: PMC6925838. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31864420/.
- Goje O. Manual MSD. Enfermedad inflamatoria pélvica. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es/hogar/salud-femenina/infecciones-vaginales-y-enfermedad-inflamatoria-p%C3%A9lvica/enfermedad-inflamatoria-p%C3%A9lvica.