İşitme Engelli Bir Çocuk Yetiştiren Anneler İçin Tavsiyeler

Annelik her halükarda zorlayıcı bir iştir fakat işitme engelli bir çocuk yetiştirmek daha da karmaşıktır. Bugünkü yazımızda, çocuklarda sağırlık ve duymaya bağlı sorunlar hakkında bilgi edineceksiniz.
İşitme Engelli Bir Çocuk Yetiştiren Anneler İçin Tavsiyeler

Son Güncelleme: 21 Eylül, 2019

İşitme engelli bir çocuk sahibi olduğunuzda toplumun geri kalanının sizi anlamadığını düşünebilirsiniz, bu da durumunuzu daha katlanılmaz kılabilir. Bugünkü yazımızda işitme engelli bir çocuk yetiştiren anneler için tavisyelerde bulunacağız.

Çocuğunuzun duyma problemi olması, aynı zamanda dile bağlı, bilişsel ve sosyal zorluklara sahip olması anlamına da gelebilir. Bu sorunlar üzerine hem evde hem de okulda çalışabilirsiniz.

işaret dili

İşitme engelli bir çocuk yetiştirmek

İşitme engelli bir çocuk yetiştirmek, yeni bir duruma uyum sağlamak ve belli başlı sosyal engelleri aşmak demektir. Bu konudaki ilk zorluk, teşhisi kabul etmektir. Birçok bebek, doğumdan sonraki ilk birkaç saat içinde otoakustik emisyon testinden geçer fakat sağırlık yine de daha sonraki yıllarda da ortaya çıkabilir.

Sağırlığı tespit etmede size yardımcı olacak bazı işaretlerin neler olduğunu bilmeniz çok önemlidir. Çocuğunuzda aşağıdaki gibi durumlar olup olmadığına dikkat edin:

  • 1 ila 2 yaşındaki çocuklar basit komutları anlamayabilir, ismine tepki vermeyebilir, vücudun bölümlerini ayırt edemeyebilir, sadece tek heceli kelimelerle konuşabilir, hikayelere dikkatini veremeyebilir, vs.
  • 2 ila 3 yaşındaki çocuklar konuşma zorluğu çekebilir; örneğin cümleleri tekrar edemezler ve basit sorulara yanıt veremezler.
  • 3 ila 4 yaşındaki çocuklar olan biten hakkında konuşmayı bilmeyebilir ya da basit bir konuşmayı sürdüremez.
  • 4 ila 5 yaşındaki çocuklar, diğer çocuklarla iletişim kuramayabilir ya da dil becerisi olgunlaşmaz ve onu sadece aile üyeleri anlayabilir.

Dikkat etmeniz gereken diğer durumlar ise şöyledir:

  • Eğer çocuğunzun dil kullanımında eksiklikler varsa ya da gelişimi yaşına göre çok yavaşsa.
  • Sınıfla bağlantı kuramıyorsa ve okuldaki şeyleri öğrenmekte güçlük çekiyorsa.
  • Hastalıkları çok ağır geçiyorsa, kulak ağrısı ya da alerjisi varsa.
işitme engelli bir çocuk yetiştirmek

İşitme engelli bir çocuk yetiştirmek için tavsiyeler

Teknik destek kullanmak

Çocuğunuza işitme engeli teşhisi konulduktan sonra yapılacak şey, onun durumuna uygun olan bir teknik destek bulmaktır. Sağırlık için yaygın olarak kullanılan destek aracı, işitme cihazıdır.

Bu cihaz, belli duyma kayıpları için kullanılan minyatür bir amfi gibi çalışır. Başka bir destek ise kulak implantıdır. Bu yöntem, çocuğun duyma sorunu daha ciddi olduğunda kullanılır.

İletişim egzersizleri yapmak

Çocukların konuşma dilini anlayıp kendini ifade etmesini sağlamak için alternatif yöntemler bulunmaktadır. Bu sayede, işitme engelli bir çocuk da sosyal ilişkiler kurabilir.

Çocuğun ailesi aşağıdakilerden birini uygulamayı seçebilir:

  • İşaret dili öğrenmek.
  • Dil sistemlerinden oluşan bir kombinasyon kullanmak.
  • İpucu vererek konuşmak.
  • Dudak okumayı öğrenmek.
  • Fonetik alfabe kullanmak.

Çocuğun okulu ile sürekli iletişim halinde olmak

Eğer işitme engelli bir çocuk büyütüyorsanız ya da çocuğunuzun herhangi bir duyma problemi varsa, çocuğunuzun okulu ile güvenli bağlar kurmalı ve sürekli iletişim halinde olmalısınız.

Bu sayede, okulun çocuğunuzun ihtiyaçları için neler yapabildiğini yakından takip edebilirsiniz. Ayrıca, olumlu ve aktif bir tavır sergilemeli ve çocuğunuzun öğretmeninin tavsiyelerini uygulamalısınız.

Özel bir organizasyonun parçası olmak

Özel organizasyonlar sayesinde, sizinle benzer durumda olan aileler ile irtibata geçebilirsiniz. Hatta, bu organizasyonlar size şu konularda da yardımcı olabilir:

  • Strese yenik düşmeden konu ile başa çıkmanızı sağlar.
  • Yas hissine kapılmadan hayatınıza devam etmenize yardımcı olur.
  • Çocuğunuzla güçlü ve duygusal bir bağ kurmanıza imkan tanır.
  • Çocuğunuzu gelecekte nelerin beklediğine hazırlanmanıza yardım eder.
  • Çocuğunuzun durumu hakkındaki endişelerinizi giderir.
işitme engelli çocuklar

İşitme engelli bir çocuk yetiştirmek hakkında doğru bilgi almak

Genel olarak toplum, işitme engelli olmak ya da duyma sorunlarına sahip olmak konusunda eksik ve yanlış bilgilere sahip olabilir. Günümüzde, hala sağır insanlar hakkında pek çok genelleme vardır. Bunlardan bazılar çok sesli ya da yavaş konuşmak ve her şeyi hecelemek gibi sinir bozucu davranışlar olabilir.

Kısacası, işitme engeli ya da duyma problemi olan çocukların aileleri ve çevreleri, onlara iyi hissettirmek ve yardımcı olmak için yapması gerekenleri göz ardı etmemeli ve bu konuda bilgi sahibi olmalıdır.

“Sağırlık, bir kısıtlama olarak değil, sadece farklı bir yaşam şekli olarak görülmelidir.”


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Delgado-Domínguez, J. J. (2011). Detección precoz de la hipoacusia infantil. Pediatría Atención Primaria13(50), 279-297.
  • Marchesi, Á. (2012). Desarrollo y educación de los niños sordos. En Á. Marchesi, J. P. González y C. Coll (Ed.), Desarrollo Psicológico Y Educación: 3. Trastornos Del Desarrollo Y Necesidades Educativas Especiales (pp.241-269). Madrid: Alianza Editorial.
  • Manchón, A. M. (2002). Las Tecnologías de Ayuda en la respuesta educativa del niño con discapacidad auditiva. Las nuevas tecnologías en la respuesta educativa a la diversidad, (63).
  • Martín, E. M. (2010). Los sistemas alternativos y aumentativos. Pedagogía Magna, (5), 80-88.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.