Jinekologların Yaptığı Testler ve Bunların Amaçları

Jinekologların yaptığı farklı testler vardır ve bunları bilmeniz gerekir çünkü bunlar cinsel ve üreme sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu testler ve amaçları hakkında bilgi veren bu yazıyı mutlaka okuyun.
Jinekologların Yaptığı Testler ve Bunların Amaçları

Son Güncelleme: 05 Temmuz, 2019

Jinekologların yaptığı testler, birçok kadını etkileyen rahim ağzı kanseri ve göğüs kanseri gibi hastalıkları ortaya çıkarır. Bu testler, rahim ağzı ve meme kanserinin erken belirtilerini görmek ve üreme ve cinsel sağlığınızla ilgili diğer faktörleri belirlemekte size yardımcı olur.

Jinekologların yapılmasını önerdiği testler vajinal bölgenizdeki ya da göğsünüzdeki şüpheli ya da ani değişimleri tespit eder. Üreme ya da cinsel sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa bir tıp uzmanı, jinekolog ya da genel bir tıbbi muayene için herhangi bir doktora görünmelisiniz. Bu kişiler, sorularınızı cevaplayabilir ve şüphelerinizi giderebilir. Belki de aşağıda bahsedeceğimiz testlerden bazılarının yapılmasını da gerekli görebilirler.

Jinekologların yaptığı testler

Pap smear

Pap smear, rahim boynundan hücre örnekleri alınarak yapılır. Bu test, bir jinekolog ya da aile hekimi tarafından uygulanabilir. Herhangi bir anormalliğin erken saptanmasına yardımcı olur. Bu test, rahim ağzı kanserini tespit etmek için tıp uzmanları tarafından yaygın olarak kullanılan bir testtir ve bu hastalığı önlemek için dünya çapında önem taşıyan bir araçtır.

Eğer hücrelerde herhangi bir değişim olduğu tespit edilirse bu insan papiloma virüsü yani rahim ağzı kanserinin ana sebebi olan HPV’nin bulunduğuna işaret eder. Pap smear, doktorların herhangi bir değişimi çok yakından muayene edebilmesini sağlar. Bu sayede, eğer gerekiyorsa hastalık ilerlemeden erken tedaviye başlanabilir.

Bu işlemi yapmak için doktorunuz sizin jinekolojik muayene masasına uzanmanızı isteyecektir. Doktorunuz örnek almak için vajinanıza bir spekulum yerleştirecektir. Doktorunuzun farklı fırçalarda topladığı örnekler laboratuvarda analiz edilecektir.

Bu test, size herhangi bir acı hissettirmez. Belki, doktorunuz spekulumu yerleştirirken ve çıkarırken hafif bir rahatsızlık duyabilirsiniz fakat işlem nispeten kolay ve hızlıdır. Günümüzde, dünyanın birçok yerinde Pap smear testi halk sağlığının bir parçası olarak geniş bir yaş aralığındaki kadınlara uygulanmaktadır.

Pap smear, hasta herhangi bir belirti yaşamadan önce sağlık uzmanlarının herhangi bir değişikliği ya HPV enfeksiyonunu tespit etmesini sağlar. Bu yüzden, doktorunuza ne zaman Pap smear yaptırmanız ya da jinekolojik muayene olmanız gerektiğini sormalısınız. Eğer cinsel olarak aktifseniz bu testi düzenli aralıklarla yaptırmanız önerilir.

Doktorunuzun herhangi bir değişikliği fark edip erken tedaviye başlayabilmesi için Pap smear testini düzenli olarak yapması çok önemlidir. Her ülkenin sağlık uygulamaları farklı olduğu için siz de mutlaka yaşadığınız yerdeki sağlık uzmanlarına danışmalısınız.

jinekolog ve hasta

Vajinal akıntının laboratuvarda test edilmesi

Vajinal akıntı örneği alarak teste göndermek, fiziksel muayeneniz sırasında jinekoloğunuzun yapabileceği bir testtir. Vajinal akıntınızda koku, yoğunluk ve miktar açısından değişiklik görürseniz bu testi yaptırmanız gereklidir. Bu, bir vajinal enfeksiyona sahip olduğunuzun göstergesi olabilir.

Bu testin yapılabilmesi için de jinekolojik muayene masasına uzanmanız gerekir. Doktor spekulumu yerleştirdikten sonra sizi muayene eder ve çubuğa takılı bir bez yardımıyla farklı örnekler alır. Daha sonra, bu örnekleri analiz edilmek üzere laboratuvara gönderir.

Pap smear testine benzer şekilde bu test de acı verici değildir, yalnızca spekulumu yerleştirirken ve çıkarırken bir miktar rahatsızlık hissedebilirsiniz. Eğer vajinal akıntınızda bir değişiklik fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Jinekologların yaptığı testler: Vajinal ultrason

Bu test, jinekoloğunuz tarafından gerekli görülürse yapılır. Vajinal ultrason sayesinde doktorunuz rahim, yumurtalık ve fallop tüplerinizi kontrol eder. Doktor, vajinal ultrasonu, hasta jinekolojik masada yatarken uygular.

Bu uygulama sırasında doktor, hastanın vajinasına uzun bir çubuğu dikkatli bir şekilde yerleştirir ve ultrason aracılığıyla üreme organlarının görüntülerini alır. Önceki test gibi, bu uygulamada da hastanın canı yanmaz fakat pozisyondan dolayı bir rahatsızlık duyabilir.

Bu, doktorunuza çokça bilgi sağlayan hızlı bir testtir. Eğer pelvis bölgenizde bir acı, ağrı ya da rahatsızlık hissediyorsanız bunu mutlaka doktorunuzla paylaşın.

Jinekologların yaptığı diğer testler

Göğüs ultrasonu

Göğüs ultrasonu, doktorunuzun gerekli bulduğunda önerebileceği diğer bir jinekolojik testtir. Bu test, doktorun göğüs dokusunu muayene edebilmesini sağlar. Göğüs ultrasonu, genç kadınlar için daha uygundur, yaş ilerledikçe bunun yerine mamogram daha doğru sonuç veren bir seçenek haline gelir.

Düzenli aralıklarla göğüs muayenesi olmayı ihmal etmeyin ve göğsünüzde yumru, portakal kabuğuna benzer bir deri dokusu ya da göğüs uçlarınızdan gelen bir akıntı gibi değişimler fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışın.

Mamogram (meme röntgeni)

Pap smear gibi, mamogram da belli bir yaştan sonra her kadının yaptırması tavsiye edilen bir testtir. Ne zaman mamogram yaptırmaya başlamanız gerektiği ile ilgili doktorunuza mutlaka danışın.

Bir röntgen uygulaması olduğu için hastalar genellikle herhangi bir belirti yaşamazlar. Bu test, doktorların göğüsteki potansiyel bir anormalliği ya da beklenmedik bir büyümeyi tespit etmesini sağlar. Ayrıca, b ir doktor başka sebeplerden dolayı da mamogram yapılmasını önerebilir.

Mamogram, bu tür bir radyoloji alanında uzmanlaşmış bir teknisyen tarafından uygulanır. Mamografik cihaz, doktorunuzun göğsünüzün iç yapısını anlayabilmesi için çeşitli açılardan röntgen çekilmesini sağlar.

mamogram testi

Mamogramın uygulanma süreci, göğse baskı uygulamayı gerektirdiği için rahatsızlık verici olabilir. Bu, röntgenin memedeki tüm dokuyu farklı açılardan görebilmesi için yapılır.

Fakat bunu uygulayan teknisyenler genellikle hastaların işini nasıl kolaylaştıracaklarını bilir ve uygulamayı hızlıca gerçekleştirirler. Göğüslerdeki bir değişimi erken fark etmek, genel sağlığınızı korumada size çok şey kazandırabilir.

Böylece, siz ve doktorunuz potansiyel bir hastalığın ilerlemesine ihtimal vermemek için harekete geçebilirsiniz. Eğer göğüslerinizde renk ya da doku değişikliği, beze ya da salgı gibi herhangi bir değişiklik fark ederseniz, doktorunuza danışmaktan asla tereddüt etmeyin.

Sonuç

Kadınlar cinsel olarak aktif olmaya başladıktan ya da meme kanseri ve diğer hastalıkların yaygın olduğu yaşlara geldiklerinde, jinekologları birtakım testler uygulanmasını isteyebilir. Siz de bu testleri yaptırmanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için doktorunuza mutlaka danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guía de cribado del cáncer de cuello de útero en España. (2014). Asociación Española de Patología Cervical y Colposcopia (AEPCC). [Internet] Disponible en: http://www.aepcc.org/wp-content/uploads/2015/05/AEPCC_revista01.pdf
  • Arroyo Yustos, M., Martín Angulo, M., & Álvarez-Mon Soto, M. (2017). Cáncer de mama. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2017.05.001
  • Ibarrola Vidaurre, M., Benito, J., Azcona, B., & Zubeldía, N. (2009). Patología infecciosa: Vulvovaginitis, enfermedades de transmisión sexual, enfermedad inflamatoria pélvica, abscesos tubo-ováricos. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.