Sonbaharda Soğuk Algınlığından Korunmak
Yaz mevsiminin bitişiyle, hava durumunda önemli ölçüde bir değişim meydana gelir. Sonbaharın gelişi, havaların soğuması ve rüzgarlı olması anlamına gelir. Bu da sağlığımızı etkileyebilir. Örneğin, soğuk algınlığı gibi hastalıkların görülme sıklığı artabilir.
Peki, soğuk hava gerçekten hastalık riskini artırır mı? Dürüst olmak gerekirse, hastalanmanın sebebi olarak havanın soğumasını göstermek yanlıştır. Buradaki sorun, bizim mevsim değişikliğine uygun davranmamamızdır. Aşağıda ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.
Soğuk algınlığı neden sonbahar mevsiminde artar?
Havalar soğuduğunda, nem oranı azalır ve bu da havadaki virüslerin daha kolay bulaşmasına neden olur. Dışarısı soğuk olduğundan, insanlar daha çok iç mekanlarda bulunmayı tercih eder ve fazla insanın bulunduğu yerlerde virüsler kolaylıkla yayılabilir.
Ayrıca, soğuk hava geniz yolunun kurumasına neden olur. Bu durumda da, virüsler solunum yoluna daha kolay giriş yapar. Bunun sonucunda da soğuk algınlığı meydana gelir.
Aynı zamanda, soğuk hava savunma mekanizmamızı normalin altına çeker. Kısacası, soğuk hava hastalık semptomlarının ortaya çıkması için oldukça elverişlidir.
Vücudun savunma mekanizmasının zayıflaması
Bazıları, geniz yolundaki değişiklikler ile bağışıklık sisteminin soğuk sebebiyle zayıflaması arasında bir ilişki olduğunu düşünür. Vücut ısımız düştüğünde, boğazımızda ve burnumuzda bulunan kan damarları büzülür.
Akyuvarların solunum yolunda dolaşımı, bu kan damarlarına bağlıdır. Eğer kan damarlarının boyutu küçülürse, bu bölgelerdeki bağışıklık sistemi zayıflayacaktır. Yani, virüsler vücudumuza daha kolay giriş yapabilecektir.
Söz konusu sadece iki mevsimin yaşandığı ılık ülkeler olduğundaysa, bu ülkelerde hastalık riski yağmurlu dönemlerde artacaktır. Soğuk hava nasıl kan damarlarını büzüyorsa, sıcak hava da damarların genişlemesine sebep olur. Buradaki sorun, virüsün vücuda çoktan girmiş olmasıdır.
C vitamini kullanmak işe yarar mı?
Dürüst olmak gerekirse, bilim insanları henüz C vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair bir kanıt bulamamıştır. Eğer sorun solunum yollarınızdaysa, C vitamini kullanmanın hiçbir faydası olmayacaktır.
Yaygın inanışın aksine, bol miktarda su içmek de virüslerin yayılmasını önlemeyecektir. Bununla birlikte, hastalandıktan sonra bol miktarda sıvı tüketmek virüslerin idrar yoluyla vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.
Vitaminlerin ve minerallerin bol miktarda tüketildiği dengeli bir beslenme alışkanlığı ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. İyileşme süreci kendiliğinden gerçekleşecektir. Kullanacağınız ilaçlar sadece semptomların etkisini kontrol etmeye yarar ve iyileşme süresini hızlandırmaz.
“Soğuk hava hastalık semptomlarının ortaya çıkması için oldukça elverişlidir.”
Sonbaharda hastalıkların yayılmasını önlemek için yapılabilecekler
Aşağıdaki tavsiyeler, sonbaharda hastalıkların yayılmasını önlemede oldukça etkilidir:
- Dışarı çıkmadan önce sıkı giyinin: Havadaki ısı değişiminin virüslerin vücuda girmesi üzerinde bir etkisi olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, vücut ısımızı mümkün olduğunca korumaya çalışmalıyız.
- Narenciye meyveleri tüketin: Narenciye meyveleri, C vitamini ve diğer mineraller bakımından oldukça zengindir. Besin değerinin yüksek olması, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
- Yüzünüzü ve ellerinizi sürekli yıkayın: Eller, virüslerin ve bakterilerin yayılması için elverişli bir ortam sağlar. Hasta bir kişinin dokunduğu parmaklıklara veya kapılara temas ettikten sonra elinizi ağzınıza götürürseniz, siz de mikrop kaparsınız.
- Evinizi ve iş yerinizi havalandırın: Hem evinizde hem de iş yerinizde camları açmak oldukça önemlidir. Hava sirkülasyonu, kapalı ortamlara temiz hava girmesini sağlar ve mikropların artmasını önler.
Sonbaharda kendinizi korumak için diğer tavsiyeler
Soğuk ve yağmurlu havalarda, kendinizi ve çocuğunuzu korumak için daha ciddi önlemler almalısınız. İyi beslenme alışkanlıklarına ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak çok önemlidir.
Sonbahar mevsiminde, her gece en az 8 saat uyumaya özen gösterin. Vücudunuzu veya sesinizi fazla yormak, virüslerin vücudunuza girmesini ve hastalıklara yol açmasını kolaylaştırır.
Nevresimlerinizi sık sık değiştirmek ve dışarıda giydiğiniz kıyafetleri sık sık yıkamak da iyi bir fikir olacaktır. Yapmanız gereken, her şeyi dezenfekte etmek ve mikroorganizmaların üremesini engellemek! Evinizi her zaman temiz tutmak sizin için iyi olacaktır.
Bu tavsiyelerin hepsini uygulasanız da, hala soğuk algınlığına yakalanma riskiniz var. Ancak, en azından artık soğuk algınlığına neyin sebep olduğunu biliyorsunuz. Bundan sonra, kendinizi soğuk havaya ve hastalıklara karşı daha iyi koruyabilirsiniz.