Bebeğinizin Motor Becerilerini Aydan Aya Geliştirme Testi
Anneliği ilk defa deneyimleyenlerden biriyseniz, bebeğinizin motor becerilerinin aylık gelişimini nasıl inceleyeceğinizi bilmek önemlidir.
Bu testler normal olarak pediatrlar tarafından bebeğin aylık düzenli muayeneleri esnasında gerçekleştirilirler. Bazen doktorlar bu işlemi o kadar hızlı bir şekilde yaparlar ki biz ne yaptıklarını anlamayız bile.
Eğer biz ilk adımı düzgün atar ve bebeğin evdeki hareketlerini not edersek, bebeğimizin muayenesine daha iyi hazırlanmış oluruz. Ufaklığımızın motor becerilerinin gelişimi hakkında doktora daha net sorular sorabilir ve onun gözlemlerini kendi tuttuğumuz notlarla destekleyebiliriz.
Bebeğimizin motor becerileri hakkında bilgi sahibi olmak aynı zamanda bize gönül rahatlığı da sağlayacaktır. Bu bilgiyle, evde bazı basit motor testleri uygulayabiliriz.
Eğer bir şeylerin doğru olmadığını fark edersek, bazı egzersizlerle ya da bazen bir masajla bu sorunu giderebiliriz. Elde edeceğimiz bu detaylı bilgiyi pediatrımızla paylaşıp, onun tavsiyelerinden yararlanabiliriz.
Genellikle küçük bir egzersizle, belirli bazı aktiviteler ya da bazen oyunlarla, birtakım sorunları kendi başımıza doğrulayabiliriz.
Bazen, bebeğe verilecek bir uyarım aynı zaman da sorunu çözmeye de yarayabilir.
Bütün çocuklar birbirlerinden farklıdırlar. Çoklu hamileliklerde dahi her bebeğin kendine özgü özelliklerinden bu durumu gözlemleyebilir ve bunun endişe verici bir durum olmadığını anlayabiliriz. Erken doğumla dünyaya gelen ya da doğumdan sonra yoğun bakımda tutulan bebeklerde gelişimin, sorunsuz doğan bebeklere göre daha yavaş ilerlediğini aklımızda tutmak ve bu konuda endişelenmemek önemlidir.
Aşağıda, bebeğimizin 6 aylık olacağı güne kadar geçecek süreçte, motor becerilerini ölçmemizi sağlayacak bir test bulacaksınız:
Yeni Doğduğunda
- Sırtüstü yatarlarken kol ve bacakları çoğunlukla bükülü durur.
- Kol ve bacaklarda bazı istemsiz hareketler olabilir.
- Küçücük kafalarını sağa sola çevirebilirler ama kaldıracak güce sahip değildirler. Onları dik tuttuğunuzda bile, kafaları bir tarafa doğru yan yatar.
1 aylıkken
- Sırtüstü yatarlarken kol ve bacaklarını kendileri kıvırıp bükebilirler.
- Karın üstü durduklarında, kısa sürelerle de olsa kafalarını kaldırıp dik tutabilirler. Kafalarını kaldırdıklarında, yanlara ve arkaya doğru yatırabilirler.
- Elleri çoğu zaman kapalı şekilde durur. Eğer ellerine bir nesne ya da bir parmak verirseniz, bu eller açılır ve sonra tekrar kapanırlar. Bu hareket baskı refleks olarak bilinir.
- Zaman zaman gülümseyebilirler ve etraflarındaki nesne ve seslerle daha çok ilgilenmeye başlarlar. Kafalarını, etraftan gelen sese doğru çevirip, odaklanmaya çalışabilirler.
2 aylıkken
- Uyanıkken devamlı olarak kol ve bacaklarını hareket ettirirler.
- Her gün daha fazla hareket gerçekleştirdiklerini fark edeceksiniz.
- Karın üstü yatarlarken kafalarını kaldırmaya çalışırlar.
3 aylıkken
- Eğer onları tutup desteklerseniz, nispeten daha sabit bir pozisyonda oturur durumda kalabilirler.
- Yüzüstü pozisyondayken, kendi vücutlarını ön kollarıyla zaman zaman destekleyebilecek ve kafalarını birkaç dakika boyunca dik tutabilecek duruma gelirler.
- Ellerini sürekli seyredip, onlarla oynarlar.
- Onları tutup destek olduğunuzda, bükük dizlerine rağmen ayaklarını yere dayayabilirler.
4 aylıkken
- Bir önceki ayın hareketlerini geliştirirler. Yüzüstü yatarken kafalarını ve hatta gövdelerinin küçük bir kısmını daha uzun süre kaldırabilirler.
- Etraflarındaki yakın yüzeyleri iterek güç alırlar ve ilk yön değiştirme hareketlerini yapabilirler.
- Destek olup tutarsanız, düz zemin üzerinde ağırlıklarını ayak tabanlarına aktarırlar.
- Bebek, yeterince güçlendiği için ellerinden tutarak ilk adımlarını atmasına yardımcı olabilirsiniz.
5 aylıkken
- Karın üstü bırakıldığında bebek artık vücudunu tamamen dikleştirebilir ve bu pozisyonda durabilir.
- Ani olarak dönüp pozisyon değiştirebilirler.
- Bacaklarını pedal çevirir gibi kullanıp hareket edebilirler.
- Destek olduğunuzda aktif olarak oturmaya çalışırlar.
- Kollarından ve koltuk altlarından tuttuğunuzda, dikleşmek ve en yakın zemine ayak basabilmek için çabalarlar.
6 aylıkken
- Bebek, elleri ve dizleriyle dört ayak pozisyonda durabilir.
- Etrafı dolaşıp oyuncak arayabilir ya da nesnelerle ilgilenebilirler.
- Ayaklarıyla oynarlar.
- Koltuk altlarından tutup destek olduğunuzda dik durabilirler ve hatta küçük zıplama hareketleri yapmaya çalışabilirler.
- Kısa süreli de olsa oturma pozisyonunda desteksiz durabilirler.
Bu saydığımız parametrelere hiç uymayan bazı davranışlar gözlemlerseniz, iç huzurunuzu kaçırmadan çocuk doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fernández Saavedra, A. (2017). Descripción de la evolución motriz de un bebé prematuro según el criterio de Vojta. https://gredos.usal.es/handle/10366/133409
- Mesonero Valhondo, A. (2010). Evolución de la vivencia motriz: manifestaciones simbólicas e implicaciones educativas. http://dehesa.unex.es/handle/10662/3118