Süt Verememe Durumunda Ne Yapılmalı
Dünyaya yeni gelmiş bebeğinizi emzirmek her zaman en iyi seçeneklerden biridir. Onu emzirerek aranızdaki anne-çocuk bağını güçlendirirsiniz. Fakat süt verememe gibi bir sorununuz varsa, bu durum planların biraz aksamasına neden olabilir.
Süt verememe sorunu yaşadığınızda, sakin kalmalı, emzirmeyi bırakmak yerine bu sorunu çözmek için yardım almalısınız.
Eğer bir çözüm aranmazsa, anne de çocuk da emzirmenin şu yararlarından mahrum kalmış olur:
- Annenin beyninde yer alan ve rahim duvarlarının daha hızlı onarılmasını sağlayan oksitosin hormonunun üretimi tetiklenmez,
- Henüz diğer gıdaları hazmetmeye uygun olmayan bebeğin sindirim sisteminin annenin sütünde bulunan maddeler sayesinde uyum sağlaması gerçekleşmez,
- Anne sütü emen çocukların daha hızlı ve sağlıklı bir gelişim göstermesi mümkün olmaz,
- İçerdiği yağlar ve proteinler sayesinde bütünsel gıda olma özelliği taşıyan anne sütünden yararlanılamaz.
Süt Verememe Durumunun Olası Nedenleri
İş yükü ya da evde yaşanan sorunlar gibi nedenler annenin bebeğini emzirmesi önünde sosyal bir engel teşkil edebilir.
Fakat bunun yanı sıra, süt verememe hem anne hem de çocuktaki patolojik komplikasyonlardan da kaynaklanabilir.
Süt Verememe Durumuna Neden Olan Patolojik Sorunlar
Bu soruna neden olan bazı durumlar şu şekildedir:
Bezlerdeki Bozukluklar
Annenin göğüs uçlarında görülen düzlük gibi biçimsel bozukluklar bebeğin göğsü kavrayıp emmesine engel olabilir.
Çatlak Göğüs Uçları
Çatlak göğüs uçları da süt verememeye neden olabilir. Böyle durumlarda, sorun fark edildiği anda göğüs uçlarına balık yağı ile masaj yapılması önerilir.
Sürtünme yaranın kapanmamasına neden olacağı için sutyen kullanımı bu durumu tetikleyebilir. Sutyen yerine göğsü boynunuzdan asacağınız bir tülbent ile desteklemeniz önerilir.
Ayrıca, göğüs uçlarınızdaki yaranın daha da kötüleşmemesi için emzirirken uzanmanız da faydalı olacaktır.
Göğüs İltihabı
Bu genellike emzirmenin sekizinci ya da dokuzuncu ayında kendini gösterir ve ilk kez anne olanlarda daha yaygın olarak görülür. İltihap ve ateşe neden olur.
Bu rahatsızlık reçetesiz ilaçlar, sıcak uygulama ya da antibiyotiklerle 48 saat içinde hafiflemezse, sonunda ameliyat gerektirecek bir tıkanma meydana gelebilir.
Böyle bir durumda göğsünüze nazik ve yuvarlak hareketlerle masaj yapın. Özellikle aşırı hassasiyet olan günlerde, annelerin mümkün olduğunca dinlenmesi gerekir.
“Emzirme her anne için en iyi seçenek olmayabilir fakat her bebek için en iyi seçenek olduğu aşikar.”
-Lavinia Belli-
Süt Verememe Durumuna Neden Olan Diğer Etmenler
Annelerin süt vermesine engel olan durumlar sıralanırken, yaşın süt verme durumunu etkilemediği belirtilir.
Bunun yanında, regl esnasında süt azalabilir ve hatta vücut hiç süt üremeyebilir. Hatta çocuk da süte karşı intolerans gösterebilir.
Böyle durumlarda, çocuğa birkaç çay kaşığı kaynatılmış şekerli su ya da çay vermelisiniz. Böylelikle çocuğunuzun sıvı tüketimi devam edebilir.
Kaygı Nevrozu
İlk kez emziren genç annelerde durumun psikolojik yansımaları da görülebilir. Bu da süt verememe ya da sütün az gelmesi gibi sorunları tetikleyebilir.
Bu genellikle çevresindeki “deneyimli” insanların fikirlerine kapılabilen kişilerde görülür. Onların zamanında annelerin ne kadar iyi çocuklar yetiştirdiğine dair yersiz varsayımlar, ilk kez anne olan kadınlarda anksiyeteye neden olabilir ve yeni annelere onların seviyelerine ulaşamayacaklarını düşündürebilir.
Bunun sonucunda da anlamsız bir korku ve asabiyet kendini gösterir. Bu kaygılardan dolayı genç anneler sütten kesilebilir.
Kısacası, eğer süt verememe sorunu yaşıyorsanız çok fazla gerilmenize gerek yok. Yapmanız gereken şey, sorunun kaynağını bulmak ve güvendiğiniz bir doktor ile sorunun üstesinden gelmeye çalışmak.