Bebeklerde Düşük Nötrofiller: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Nötrofiller, kanımızda bulunan tüm lökositlerin % 70'ini oluşturabilen bir beyaz kan hücresi türüdür. Ancak, bebeklerde düşük nötrofil durumu yaygındır. Bu konuda ne yapabiliriz?
Bebeklerde Düşük Nötrofiller: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 19 Nisan, 2019

Nötrofiller: neden önemlidir?

Bebeklerde düşük nötrofiller herhangi bir ebeveyn için endişe kaynağı olabilir. Bu konuda iyi bilgi sahibi olmak önemlidir. Bu yüzden, daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Nötrofiller nedir?

Nötropeni olarak da bilinen düşük nötrofiller, nötrofil olarak adlandırılan beyaz hücrelerin düşük miktarda olması durumudur. Beyaz hücreler, enfeksiyonlarla mücadele etmek amacıyla organizmamızda yer alır.

bebeklerde düşük nötrofil

Önemi

Nötrofiller, herkesin ve özellikle de bebeklerin organizması için çok önemlidir. Çocukların ciddi enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olurlar.

İnsan vücudunda bakteriyel bir enfeksiyon oluştuğunda, bu saldırıyı ilk tespit eden bağışıklık hücreleri nötrofillerdir. Onlar, enfeksiyona ilk giden hücrelerdir, dolayısıyla bebekleri korurlar.

Normal nötrofil seviyeleri nelerdir?

Nötrofil sayısının düşük olup olmadığını belirlemek için, öncelikle sağlıklı bir kişiden beklenen değerlerin farkında olmalıyız:

  1. Bebekler için, beklenen nötrofil sayısı 1500’dir.
  2. Yetişkinler için, normal nötrofil sayısı 2000 ile 7500 arasındadır.

Kanda nötrofil miktarı yukarıda belirtilen düzeylerden daha düşükse, hastanın nötropeni denilen durumdan muzdarip olduğunu belirleyebiliriz.

Bu tür lökopeni kandaki düşük nötrofil sayısı ile ilişkilidir. Bu durumda, bir doktora danışıp bunun nedenini aramak ve uygun tedaviyi belirlemek önemlidir.

Bebeklerde düşük nötrofillerin nedeni ne olabilir?

Kanda, bu hücrelerin düşük üretimine yol açan düşük nötrofil seviyeleri olmasının bir dizi nedeni vardır. Üretildikten hemen sonra da yok edilebilirler.

Ayrıca bebeklerde nötropeni olarak bilinen düşük nötrofil seviyeleri, hemen dikkate alınması gereken ciddi bir durumdur. Bebek belirli virüslere, bakterilere veya hastalığa maruz kalacaktır.

Her iki durumda da, nedenleri aşağıda işaret edeceğimiz bazı tıbbi koşullar veya alışkanlıklar ile bağlantılı olabilir:

Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar

HIV, tüberküloz veya sıtma gibi bazı hastalıklar düşük nötrofil sayısına neden olabilir. Ancak, birçok durumda bebek sadece nötrofillerin hızlıca düşmesine neden olan ciddi bir enfeksiyon yaşayabilir.

İlaç kullanımı

Bazı ilaçlar kemik iliğine veya dolaylı olarak, nötrofillere zarar verebilir. Kansere karşı radyasyon tedavisi de nötropeniye neden olabilir.

Vitamin eksikliği

B12 vitamini eksikliği megaloblastik anemi olarak bilinen bir durumu provoke edebilir ve kanda sürekli olarak düşük nötrofil sayısına neden olabilir.

Kemik iliği ile ilgili durumlar

Asaplastik anemi, myelodisplastik sendromu, lösemi ve myelofibroz, nötrofil üretimini önemli ölçüde azaltabilir.

Konjenital bozukluklar

Bazı bozukluklar bebeklerde düşük nötrofil sayısına neden olabilir, bu yüzden yakın akrabaların tıbbi geçmişini incelemek gerekir.

Plasenta sorunları

Yakında anne olacak kişi doğumdan önce plasentadan geçerek bebeğin nötrofillerine saldırabilecek antikorlar üretebilir. Bu yenidoğan bebeğin beyaz hücre sayısında azalmaya neden olabilir.

Ayrıca, bu azalma çoğu zaman belirsiz nedenlerden dolayı gerçekleşebilir, bu da bebekte bir hastalık ya da enfeksiyon olmadığı anlamına gelir.

Tavsiyeler

Bebeklerin tamamen sağlıklıyken bu durumdan muzdarip olmaları olasıdır, bu yüzden paniklemeye gerek yok.

Tedavi

Nötropeni ciddi olmadığı zaman kendi başına kaybolabilir. Kemik iliği normale döner ve organizma yeterli sayıda beyaz hücre üretmeye başlar.

hastanede bebek

Öte yandan, bir enfeksiyon varsa, pediyatristin bebeğinize antibiyotik vermesi gerekebilir. Enfeksiyon geçtikten sonra, üretim tamamen normale döner.

Nötrofil sayısı çok düşük olduğunda, bebeğin hayatını tehdit edebilir. Durum buysa, aşağıdaki tedaviler reçete edilebilir:

  1. Beyaz hücre üretimini artıran ilaçlar.
  2. Bu amaçla tedaviye katılan kan antikorlar

Ebeveynlerin bilmesi gereken şeyler

Çocukta bakteriyel enfeksiyon olmadığı zaman, bu durum düzgün bir şekilde yönetilebilir. Bu duruma sadece bir doktor tarafından önerilmiş antibiyotikler çare olabilir.

Çocuğun ateşi sıklıkla çıkmıyorsa ve doktora götürüldüğünde geçici bir durum olarak belirlendiyse, endişelenmenize gerek yoktur. Kemik iliği kısa sürede iyileşecek ve normal değerlere geri dönecektir, dolayısıyla bebekteki düşük nötrofil sayısı ortadan kalkacaktır.

Pediyatrik hematoloji takibi

Düşük nötrofiller için belirgin bir sebep olmadığı zaman, ebeveynler pediyatrik hematolojinin takibine devam etmelidir. Doktorlar bir tanılama protokolü takip edecek ve kontrolleri ayarlayacaktır. Sonuç olarak, doktorla planladığınız herhangi bir ziyareti ya da muayeneyi kaçırmamanız tavsiye edilir.

Bu protokollerin her birine uyarsak, bebeğimiz tamamen iyileşene kadar sağlıklı kalacaktır. Bu, yeterli nötrofil üretimine yol açacak ve daha sonra oluşabilecek komplikasyonları önleyecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Spoor J, Farajifard H, Rezaei N. Congenital neutropenia and primary immunodeficiency diseases. Crit Rev Oncol Hematol. 2019 Jan;133:149-162.
  • Dale DC. How I manage children with neutropenia. Br J Haematol. 2017 Aug;178(3):351-363.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.