Bebeklerin Asıl Ağlama Sebeplerini Keşfedin

Yeni ebeveyn olan pek çok kişi, bebeklerin neden ağladığını merak eder. Bu durumun tek bir cevabı olmasa da, bebeğinizi yatıştırmaya yardımcı olacağından ağlama sebeplerini bilmek önemlidir.
Bebeklerin Asıl Ağlama Sebeplerini Keşfedin

Son Güncelleme: 10 Ağustos, 2020

Ağlayan bir bebek insomniaya, umutsuzluğa ve hayal kırıklığına sebep olabilir. Bebekler, her an ağlamaya başlayabilir. Eğer ağlama sebeplerini merak ediyorsanız, okumaya devam edin.

Bebeklerin esas ağlama sebepleri

Bebekler ağlar, bu hayatın bir gerçeğidir. Ağlamak, bir şeyi sevmediklerinde ve bir şeye ihtiyaç duyduklarında bebeklerin iletişim kurma şeklidir.

İlk başta bütün ağlamalar size aynı gelebilir. Bununla birlikte, günler ve haftalar geçtikçe, ebeveyn bebeğin isteklerine bağlı olarak farklı şekillerde ağladığını fark edecektir.

Şüphesiz, ilk günler bebeği sakinleştirmek imkansızdır çünkü ağlamanın ardındaki sebebi bulamazsınız. Bu durum sizi endişelendirmemelidir çünkü jest ve mimikleri, ihtiyaçları ve işaretleri yakında anlamaya başlayacağından bebeğinizi nasıl rahatlatacağınızı bilirsiniz.

Bebeklerin başlıca ağlama sebepleri aşağıdaki gibidir:

1. Açlık

Doğdukları anda, bebekler sadece yemeği düşünür. Pek çok kez, özellikle de geceleri uyandıklarında acıktıkları için ağlarlar.

bebeklerin ağlama sebepleri

Benzer şekilde, ağlamadan önce de bebeğin acıktığını gösteren bazı işaretler vardır. Örneğin, bebek huzursuzsa, ellerini ağzına götürüyorsa, parmağını emiyorsa, dudaklarını şapırdatıyorsa veya yanağını okşadığınızda başını yana çeviriyorsa bebeğinizin acıktığını anlayabilirsiniz.

2. Mide sorunları

Doğumdan sonraki birkaç hafta boyunca, bebeklerde kalın bağırsak ağrısı olması normaldir. Bunun sebebi, bebeğin sindirim sisteminin sütü sindirmeye alışmaya çalışması ve ishali, bulantıyı ve gazı tetiklemesidir.

Eğer bebeğiniz emdikten sonra ağlıyorsa, bunun sebebi midesinin ağrıması, kabızlık yaşaması, gazı olması veya gastroözofageal reflüden muzdarip olmasıdır.

Bebeği sırtüstü yatırmak, bacaklarını bisiklete biniyor gibi hareket ettirmek gibi bu semptomları hafifletmenin farklı yolları vardır. İlaç kullanmadan önce çocuk doktorunuza danışmalısınız.

Bebeklerin bir diğer ağlama sebebi ise gaz çıkarma ihtiyacıdır. Eğer bebek hızlı bir şekilde beslenirse, muhtemelen hava yutacaktır. Bu nedenle, yemekten sonra bebeğin gazını çıkarmalısınız.

3. Bezin kirlenmesi

Kirli bez bebekleri rahatsız eder. Bebek tuvaletini yaptıktan sonra, annesine bunu belli ederek bezinin değişmesini ister. Bazı bebeklerse kirli bezle belli bir süre kalır ve bunu annesine hemen belli etmez.

İki durumda da, bebeğiniz ağladığında bezini kontrol etmekte fayda vardır. Kirli bezi uzun süre bekletmenin egzama, tahriş, kızarıklık veya bez dermatiti gibi durumlara sebep olabileceğini unutmayın.

Bebekler ağlar çünkü bir şeyi sevmediklerinde ve bir şeye ihtiyaç duyduklarında, ağlamak bebeklerin iletişim kurma şeklidir.

4. Uykulu olmak

Bebeklerin bir diğer ağlama sebebi ise uykuya ihtiyaç duymalarıdır. Zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirdiklerinden, bazen uykuya dalmak isteseler de bunu başaramazlar. Bu durum onları son derece rahatsız eder.

yeni doğan bebek

Söz konusu uyku zamanı olduğunda, bebek huysuzlaşabilir ve uyumak yerine teselli edilemez biçimde ağlar. Bu, sallanmaya veya beşiğe koyulmaya ihtiyaç duyabileceği anlamına da gelir.

5. İlgiye ihtiyaç duymak

Bebekler şımartılmayı, kucakta olmayı ve ilgi görmeyi sever. Ebeveyn tarafından korunma ve sevilme hissine de ihtiyaç duyar. Bu nedenle, daha fazla ilgi istediği için ağlıyor da olabilir.

Bazıları, her ağladığında bebeği kucağa alıp ilgilenmenin bebeğin buna alışmasına sebep olabileceğini düşünür. Bununla birlikte, ilk birkaç ay bebeklerin anne babasıyla temasa ihtiyacı vardır.

Bebeklerin ağlama sebeplerinden bir diğeri ise terlemek veya üşümek olabilir. Kıyafet etiketleri veya yakındaki oyuncaklar çocuğu bunalttığı için ağlıyor da olabilir.

Eğer bebeğinizin ağlama sebebi yukarıdakilerden hiçbiri değilse, kontrol için bebeği doktorunuza götürün. Böylece basit bir rahatsızlığın ciddi bir şeye dönüşmesini önlemek en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.