Bebek biberon kullanmayı reddederse ne yapmalıyız?
Bebeğinizi farklı sebeplerden dolayı bebek maması veya biberondan anne sütü ile beslemeniz gereken durumlarda biberon kullanmanız gerekir.
Bazen bebeklerin alternatif yollarla beslenmeleri gerekir. Annenin işe dönmesi ve bebeği evde bırakması gerekiyor olabilir.
Ya da anne, birkaç saat için dışarı çıkıp bebeği evde bırakmak zorunda kalabilir. Bu gibi durumlarda bebeğin başka şekillerde beslenmesi gerekiyor. İşte bu yüzden biberon kullanmak şart haline geliyor.
Fakat bazen bebekler biberonun ne işe yaradığını anlamazlar ve tamamen reddedebilirler. Bu gibi durumlarda pratik ve hızlı bir çözüme ulaşmak gerekir.
Fakat bizler o an geldiğinde bebeğin önceden hazırlıklı olduğundan emin olmalıyız. Eğer sorun kalıcı olarak emzirme sürecini sonlandırmak ile ilgili ise bu süreci olabildiğince ufak adımlar atarak halletmemizde fayda var.
Eğer bebek biberonu reddederse ona nasıl yardımcı olabiliriz?
Tabii her bebek anne göğsünden biberona olan geçişi yadırgamaz. Fakat bebeklerin birçoğu bu değişikliğe uyum sağlamak konusunda sıkıntı gösterirler. Onlar için oldukça zor bir süreçten geçerler.
Bebek ne kadar uzun süre anne göğsünden emzirilerek beslenmişse anne göğsünden vazgeçmesi onu o kadar zorlayabilir. Bu noktada aslında ana fikir ani bir değişim beklememek olmalı.
Bebeğin anne göğsünden emzirme alışkanlığını tamamen terk etmesi için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Fakat bazen bu geçiş acil olabilir. Örneğin işe gittiğimiz zaman bebeği evde bırakmamız ya da bir bakıcıya bırakmamız gerekir.
Fakat bebek bu gibi durumlarda biberondan beslenmeyi istemiyorsa bu onun aç kalmasına sebep olabilir. Bu tip durumların başımıza gelmesini istemiyorsak önceden hazırlık yapmamızda fayda var.
Örneğin bebeğinizin daha önceden bu tip durumlarda biberona maruz kalmasını sağlarsak bebek biberonun dokusuna alışır ve yaşanacak değişiklik onu şok etmez.
Basit deneylerle geçiş sürecinin bebek açısından çok sarsıcı olmamasını sağlayabiliriz. Uzmanlar bu süreçte annenin değil de bir başka insanın biberonu bebeğe vermesini tavsiye ediyor.
Böylece çocuk anne göğsü ile biberonu ilişkilendirmez. Biberonu bir başka insan bebeğinize verirse ufaklığınız biberonu görünce anne göğsünden emzirerek beslenmeyi beklemeyi bırakır.
Anne göğsünden biberona geçişte işinize yarayacak faydalı bilgiler
Anne göğsünden emzirmeyi bırakıp biberona geçmek kolay bir süreç değildir. Bazen problem bebeğin anne göğsünden emzirerek beslenmeyi bırakmak istememesi değil de biberon kullanmayı reddetmesidir.
Bazı anneler bebeklerimizin bu gibi durumlarda mantıklı bir süre dâhilinde aç kalmasına izin vermenin faydalı olabileceğini savunuyorlar.
Ama bebeğimizi bu şekilde aç bırakırsak bu bebekte gaza sebep olabilir. Eğer bebeğiniz sütünü biberondan almak istemiyorsa göğüsten beslenmesi gerekecektir.
Uzmanlar, çocuğumuzu biberondan süt içmeye alıştırma ve bunu öğretme sürecinde annenin varlığının çocuk tarafından her zaman hissedilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Bu yüzden anne göğüsten emzirmeyi bir noktada bırakmayı düşünüyorsa bunun hazırlığını daha öncesinde yapmasında fayda var.
Emzirmeden biberona geçiş
Diğer işinize yarayabilecek faydalı bilgiler ise şöyle:
- Burada temel amaç bebeğin beslenme ihtiyacını dengeleyen bir tekniğe başvurmak olacaktır. Diyetlerinin ve içeriğinin dengeli olması gerekiyor ki böylece besinsel anlamda çocuğumuz belli yüksek gıdalı ürünlerden eksik kalmasın. Bunun için ise annelerin emzirmeyi oldukça yavaş ve tedbirli bir şekilde çocuğun hayatından çıkartması mantıklı olacaktır.
- Çocuğunuzun beslenme alışkanlığını geleneksel emzirme ve yeni teknikle beraber güçlendirmenizde fayda var. Örneğin kimi durumlarda sütü önce biberondan verip daha sonra emzirerek süt verilebilir. Bu noktada bebeğin duygusal bir travma yaşamadığından emin olmalıyız. Her şeyi sakin bir şekilde ele alıp göğüslerde süt birikiminden kaynaklı problemlerden uzak durmalıyız.
- Eğer bebeğiniz sizin varlığınızı hissediyorsa, sizi görebiliyor ya da duyabiliyorsa; bunlar aslında bebeğin biberonu reddetmesinin sebebi olabilir. Bu yüzden çocuk hastalıkları doktorları bir başkasının sütü biberonla çocuğa vermesini ve bu işlem sırasında annenin orada olmamasını vurguluyorlar.
- Biberonu bebeklerin reddetmesinin diğer bir sebebi de verdiğimiz yemeklerle ilgili olabilir. Örneğin belki de sütün tadı çocuğu itiyor ya da sütün muhafaza edilme şekli ya da diğer özellikleri bebeğin süte karşı itilme yaşamasına sebep olabilir. Örneğin inek sütü tozunun çocuk için sindirimi zor olabilir.
- Başka zamanlarda ise biberon reddedişin sebebi kullanılan emzik olabilir. Bu noktada emziği değiştirmeyi deneyebiliriz. Ya da çocuğa yemek yedirirken bunu çay kaşığı yardımı ile ya da ağızlık kısmı olan bir bardak yardımıyla yapmayı deneyebiliriz.
- Bebeğinizi bu konuda eğitmenin faydalı bir yolu ise bebeğinizin göğsünüzden emzirilerek beslenmeye karşı daha az ilgi gösterdiği vakti beklemek olabilir. Bu ilgide azalmayı fark ettiğimizde göğüsten emzirmeyi aniden bırakıp biberona geçmeliyiz. Bunu yapmamız mantıklı olacaktır çünkü bu noktada bebeğin istek ve arzularına uygun şekilde bu geçişi gerçekleştirebiliriz.