Çocuğunuz Yatağını Islatıyorsa, Doktorunuza Başvurmalı Mısınız?

Çocuğunuz Yatağını Islatıyorsa, Doktorunuza Başvurmalı Mısınız?

Son Güncelleme: 03 Mart, 2019

Bu makalede, çocuğunuz yatağını ıslatıyorsa, çocuk doktorunuza danışmanızın gerekli olup olmadığını açıklayacağız.

Çocuğunuz yatağını ıslatıyor ise endişelenmeyin, bu evrimsel bir sürecin parçasıdır. Çocukların geceleri yatağı ıslatması normaldir. Bununla birlikte, çocuk doktorlarının, durumu klinik bakış açısıyla gözlemlemeyi önerdikleri bazı durumlar vardır.

Bir çocuğun yatağını ıslatması bazen anormal olabilir. Bu nedenle, gerçekleştiği bağlamı gözlemlemek önemlidir.

Çocuklar bazen gündüzleri ve sosyal ortamlarda altlarını ıslatırlar. Ancak gece uyurken yataklarını ıslatmaları daha yaygındır.

Yatağı ıslatmalarını normal bir durum olarak ele almak önemlidir. Uzmanlar, ebeveynlere durumu abartmanın akıllıca olmadığını söylemektedir.

Tüm vakalarda çocuğu doktora götürmek gerekmez. Bazı ailelerde yatağını ıslatmak tabu olsa da, çocuğa abartmadan yardım etmek akıllıca olacaktır.

Ebeveynler genellikle gizli bir sağlık sorunu nedeniyle çocuklarının yatağı ıslattıklarından endişe eder. Ancak çocuk doktorları ebeveynlerin bu konuda rahat olmasını tavsiye eder.

Çocukların üç yaşına kadar altını ıslatması tamamen normaldir. Bazı durumlarda, daha önce yatağını ıslatmayı bırakmış bir çocuk stres nedeniyle tekrar bunu yapmaya başlayabilir.

çocuğunuz yatağını ıslatıyorsa

Çocuğunuz yatağını ıslatıyorsa: Ne zaman endişelenmeniz gerek?

Çocuğunuz bu süreçten geçerken, bir ebeveyn olarak anlayış ve şefkatle ona yardım etmeniz önemlidir.

Yatağın ıslanması konusunda endişeleniyorsanız, çocuğa emici koruyucular giydirebilirsiniz. Bir sonraki adım, çocuğun normal bir aşamadan geçtiğini anlamaktır. Endişeye gerek yok.

Ebeveynler, yatağını ıslattıkları için çocuklarına asla hakaret etmemeli veya kınamamalıdır.

Uzmanlara göre, çoğu çocuk yatağı üç yaşına kadar ıslatıyor. Bu nedenle, ebeveynler olarak fiziksel ve psikolojik bakımdan hazır olana kadar onları desteklemeye devam etmeliyiz.

Bununla birlikte, çocuk üç yaşından büyükse ve hala yatağını ıslatıyorsa, bir uzmana danışmanın zamanı gelmiş olabilir. Bu, çocuğunuz 3 yaşına girer girmez doktorunuza başvurmanız gerektiği anlamına gelmez, sadece konuyla daha fazla ilgilenmeniz gerekiyor demektir.

Çocuğunuz yatağını ıslatıyorsa ve bu, biraz daha gelişmiş olduğu dönemde gerçekleşiyorsa, çocuk doktoruna danışmanın zamanı gelmiş olabilir.

Ancak çoğu durumda bunun daha büyük bir sorunu temsil etmediğini, çocuğun olgunlaşma sürecindeki küçük bir gecikmeye işaret ettiğini unutmayın. Aşağıdaki durumlarda ise özel dikkat gösterin.

  • Çocuğun davranışının bir yönü değiştiğinde.
  • İdrar yollarında enfeksiyon veya iltihaplanmadan şüpheleniyorsanız.
  • Başka şüpheleriniz varsa.

Bazı çocuklar neden üç yaşından sonra yatağını ıslatmaya devam eder?

çocuğunuza tuvalet eğitimi vermek

Bir çocuk üç yaşından sonra yatağını ıslatmaya devam ediyorsa, buna infantil enürezis adı verilmektedir. Her ne kadar ciddi bir hastalık gibi gözükse de, aslında organik olgunlaşmamışlık nedeniyle çocuğun idrarını tutamaması olarak tanımlanmaktadır.

Çoğu durumda, infantil enürezis çocuklar zor duygusal durumlardan geçerken ortaya çıkar. Örneğin, çocuk endişe veya stresten muzdaripse ortaya çıkabilir.

Bazen zorbalık, bir aile üyesinin kaybedilmesi, ebeveynlerin ayrılması veya yeni bir kardeşin gelişinden sonra infantil enürezis ortaya çıkar.

Çocuk, yeni duygularla veya yaşamlarında değişikliklerle karşılaştığında yatağını ıslatmaya başlayabilir. Aynı şekilde, duygularını yönetememeleri, yatağı ıslatmayı durdurmak için olgunluk seviyesine ulaşmalarını engeller.

Sonuç olarak, yatağın ıslatılması geçici bir sorundur. Çözüm ise çocuğun kıyafetleri için koruyucu örtüler kullanmak ve çocuğa duygusal destek sağlamaktır.

Çocukların kendini korunmuş ve sevilmiş hissetmeleri önemlidir. Güvensizliklerinin üstesinden gelebileceklerini hissetmeliler.

Diğer hastalıkların söz konusu olup olmadığını anlamak için çocuk doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Bazı durumlarda, çocuğun psikolojik desteğe ihtiyacı olabilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.