Göbek Bağı Hayatın Sırlarını Saklıyor
Hayatın mucizeleri, esrarengiz olduğu kadar da harika. Bugün bile, bize sunulan tüm bilim ve teknolojiye rağmen, insan yaşamının gelişimini kuşatan sırlar var. Göbek bağı kök hücre zengini kanındaki gizli formülün çoğunu korur.
Hamilelik sırasında, yaklaşık 56 santimetre uzunluğundaki bir kordon, anne ile çocuğu birbirine bağlar. Bu bebeğin karın duvarından plasentaya geçer. Ana işlevi bebeğe plasentadan besin ve oksijen sağlamak ve bebeğin atığını plasentaya taşımaktır.
Çocuk rahim içindeyken göbek bağı, bağdaki iki damarla birleşmiştir ve vücudunun bir parçasıdır. Bunlardan biri, bebeğin ürettiği atığı çıkarırken, diğeri ise küçük bedenini oksijenle beslemeye yarar.
Göbek bağı hayat doludur
Bu uzun, kullanışlı kordon, antikorları da transfer eder. Gebeliğin sonuna kadar, göbek bağı, annenin yaşamı boyunca plasentadan çocuğa kadar geliştirdiği antikorları geçirir.
Ama daha fazlası var. Göbek kordonu içindeki kan, yaşam için yapı taşları olarak bilinen kök hücreler açısından zengindir, çünkü bunlar başka hücreler üretebilir veya oluşturabilir. Bölünebilir, kopyalar yapabilir, kolonileştirebilir, bütünleştirebilir ve yeni doku yaratabilirler.
Kök hücreler, vücuttaki tüm organları oluşturmak için gerekli olan tüm genetik bilgileri içerir. Göbek kordonu milyonlarcasını içerir. Bazı anne-babaların bebek doğduktan sonra hatıra olarak sakladıkları bu kordon, hayatın sırrının büyük bir kısmını taşır.
Aslında, göbek bağındaki kan çocuklar için temel kök hücresi kaynağıdır. Bu hücreler kemik iliğinde bulunanlarla aynıdır. Bu onları çocukların hayatlarını tehdit edebilecek hastalıklarla savaşmak için idealdir.
Göbek bağındaki kan, lösemi, non-Hodgkins lenfoma ve multipl miyelom gibi belirli kanser türleriyle savaşabilen yüzlerce hücreden oluşur.
Bu hücreler, aplastik ve Fanconi’nin anemisi gibi belirli anemi türlerinin yanı sıra Hunter sendromu, lupus ve şiddetli kombine immün yetmezlik gibi diğer hastalıklarla da mücadele edebilme özelliğine sahiptir. İspanya’daki bilim adamları, kan kanserleri ile savaşmak için kullanma olasılığını araştırıyorlar.
Göbek kordonunu kesmek
Plasenta ve göbek kordonu kanındaki kök hücreler, immünolojik olgunlaşma şeklinde kendine özgü bir özelliğe sahiptir. Uzmanların açıkladığı gibi, bu genellikle bir avantajdır, çünkü alıcıda reddedilme ihtimalleri daha azdır.
Göbek kordundan alınan hücrelerin bir başka avantajı da, bebeğin hücreleri ile tam uyumluluğun sağlanmasının yanı sıra, onların ailelerinin diğer üyeleri ile de uyumlu olmalarıdır.
Göbek kordonu veya plasentadan kök hücrelerin çıkarılması prosedürü ağrısızdır. Birçok ülkede, bu hücreleri depolamanın ve daha sonra çocuklarda veya ailelerindeki sağlık sorunları ile mücadele etmek için kullanmanın yolları vardır.
Göbek kordunun sağladığı kök hücrelerin zenginliğinin yanı sıra, İngiliz bilim adamları artık kordonu kesmeyi üç dakika kadar geciktirmenin bebeğinizin sağlığını önemli ölçüde artırabildiğini keşfettiler.
Sağlıklı yenidoğanlarda, göbek bağını kesmeden önce üç dakika bekletmek demir seviyelerini artırabilir ve bu mineral eksikliğinden kaynaklanan anemi riskini önleyebilir. Bu, British Medical Journal’da (BMJ) ortaya çıkan çalışmanın sonuçları arasındadır.
Göbek bağının kesilmesinin geciktirilmesi, komplikasyonsuz gebeliklerde yenidoğanlar için standart bakımın bir parçası olmalıdır, doktorlar Ola Andersson ve Magnus Domellöf, BBC Mundo için bir basın bülteninde bunu önerdiler.
Bu araştırma, bu kordonun gizemlerini ortaya çıkaran tüm çalışmalarla birlikte bebeğinizin göbek bağının, sağlığını geliştirebilecek ve diğer insanlara yardımcı olabilecek bir değer olduğunu göstermektedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Götherström, C., Westgren, M., Shaw, S. S., Åström, E., Biswas, A., Byers, P. H., … & Chan, J. K. (2014). Pre‐and postnatal transplantation of fetal mesenchymal stem cells in osteogenesis imperfecta: A two‐center experience. Stem cells translational medicine, 3(2), 255-264. https://stemcellsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.5966/sctm.2013-0090
- Andersson, O., Hellström-Westas, L., Andersson, D., & Domellöf, M. (2011). Effect of delayed versus early umbilical cord clamping on neonatal outcomes and iron status at 4 months: a randomised controlled trial. Bmj, 343. https://www.bmj.com/content/343/bmj.d7157