Bebeğiniz Dişlerle Doğarsa Ne Yapmalısınız

Bir bebek dişlerle doğduğunda, ebeveynler endişeli hatta biraz korkmuş olabilir. Merak etmeyin, bu bebeğinizi hiç etkilemeyecek ve sorun olmayacak. Ancak emzirirken biraz can sıkıcı olabilir.
Bebeğiniz Dişlerle Doğarsa Ne Yapmalısınız

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2021

Gerçekten de dişlerle doğan bebekler var. Çok yaygın değil ama her üç bin doğumdan birinde görülmektedir. İlk dişler genellikle yaklaşık altı veya sekizinci ayda çıkar. Bununla birlikte, normal olmasa da, dişlerle doğan veya birkaç gün sonra dişi çıkan bazı bebekler vardır.

Özellikle, doğumdan altı gün sonrasına kadar diş etlerini yaran diş tomurcuklarıdır. Aslında bebekler tam dişlerle veya bir kısmı ile doğabilirler.

Bu dişler doğum dişleri olarak bilinir. Ortaya çıkmalarının nedeni kökün anormal bir pozisyonda gelişmesidir. Bu nedenle yüzeye normalden daha hızlı ulaşırlar.

Bu vakalar kızlarda daha sık görülür ve bir seferde bir veya iki diş görünebilir. Genellikle alt ön dişler önce gelir.

Doğum dişlerinin nedenleri ve olası semptomları

Dişler anne karnında oluşmaya başlar. 3 veya 4 aylık hamilelikte etraflarında sert bir doku oluşur. Doğum dişleri, kalıtsal faktörlerle, vitamin almayan annelerle, ateşle ve diğer rahatsızlıklarla ilişkilidir.

Bazı bebeklerde, bir sendromdan veya yarık dudak veya damak gibi diğer anormalliklerden kaynaklanabilirler. Ayrıca çevresel faktörler de bazı bebeklerin dişlerle doğmasına neden olabilir.

Kökler gelişirken bebeklerde enfeksiyon, travma veya yetersiz beslenme olabilir. Ayrıca, diş etinde kök daha yukarıda olabilir, bebekler hormonal uyarıma sahip olabilir veya anne çevreden toksinlere maruz kalabilir.

Bazı çocuklar dişleri çıkarken herhangi bir problem yaşamazlar. Ancak bazıları sinirlenebilir, çok ağlayabilir, uykuya dalmakta güçlük çekebilir ve yemek yemek istemeyebilir.

Ayrıca, bebeklerin diş etlerinin şişmesi, ateşi veya vücut ısısında hafif artış olması da mümkündür. Bu durumlarda en iyisi bebeğinizi doktora götürmektir.

yeni çıkan dişlerle gülümseyen bebek

Bebeğim dişlerle doğarsa ne yapmalıyım?

Bebeğiniz dişlerle doğarsa endişelenecek bir şey yoktur. Bununla birlikte, dişler çok gevşekse, bebeğiniz onları yutma riski altında olabilir.

Aslında doğum dişlerini doğumdan kısa bir süre sonra bebek hala hastanedeyken çektirebilirsiniz. Bu her zaman en iyi seçenek değildir ve doktorlar yalnızca çok gevşek ve olgunlaşmamışlarsa bu seçeneği uygularlar.

Rahatsız edici olsa da, emzirirken bebeğinizin sizi ısırmasından korkmanıza gerek yoktur. Emerken bebeğiniz sizi ısırmaz. Yenidoğanlar, diş etlerini değil dillerini kullanarak emerler.

Bu durumlarda, bebeğiniz dişlerle doğmuşsa, yemek yeme sorunlarına veya ağızda yaralanmaya neden olmadıkça hiçbir şey yapmamalısınız. Örneğin, doğum dişleri, emerken bebeklerin dillerinde ülser oluşmasına neden olabilir. Daha sonra bunlar emmeyi reddetmelerine neden olabilir.

Ayrıca bu yenidoğanlar, süt dişlerini daha erken çıkarabilir ve dişlerini daha erken kaybedebilirler.

Alınacak önlemler

Öncelikle çocuğunuzun doğum dişlerini ve diş etlerini temiz, nemli bir bezle nazikçe fırçalayarak temiz tutmalısınız. Dilini ve diş etlerini sık sık kontrol etmeyi unutmayın. Bu şekilde dişlerinin ona zarar vermediğinden emin olabilirsiniz.

Ayrıca, ağzında veya dilinde ülser geliştirme riski olup olmadığını doktorunuza danışmayı unutmayın.

Diş Çıkaran Bebek

“Doğumdan kısa bir süre sonra bebek hala hastanedeyken doğum dişlerini çektirebilirsiniz. Ancak, doktorlar onları yalnızca çok gevşek veya olgunlaşmamışlarsa çekerler. “

Doğrudan herhangi bir hastalıkla ilişkili olmasa da, doğum dişleri bu bozukluklarla ilişkilendirilebilir: Ellis-van Creveld sendromu, Hallermanm-Streiff sendromu, Pierre Robin sendromu ve Soto sendromu.

Erken geldikleri için bu dişlerin tam olarak gelişmediğini unutmamalısınız. Bu nedenle, bebeğinizin sahip olabileceği semptomların farkında olmaya çalışın. Ek olarak, herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuzu arayın.

Özetlemek gerekirse, bebeğinizin dişlerini yutma tehlikesi yoksa, onları çektirmenize gerek yoktur. Genellikle dişlerle doğan çocuklar, tam süt dişlerini diğer bebeklerden daha hızlı geliştirebilirler, ancak aynı zamanda onları daha erken kaybederler.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.