Bebeğin Temizliğinde En Sık Yapılan 5 hata

Birçok ebeveyn için, bebeğin günlük hijyenik bakımını yapmak, doğumdan sonraki ilk günlerde biraz göz korkutucu olabilir. En sık yapılan hatalar yazımızda.
Bebeğin Temizliğinde En Sık Yapılan 5 hata

Son Güncelleme: 09 Mart, 2021

Hata yapanlar sadece ilk kez annelik duygusu yaşayanlar değildir, çoğu annenin bebeğin hijyeninde başarısız olması mümkündür. Bazı hatalar, uygulama yöntemimizden veya kullandığımız ürünlerden kaynaklanmaktadır; hepsi bizim geleneklerimize bağlıdır.

Aşağıdaki bilgilerle paniğe neden olmak amaçlanmamıştır. Bu hatalar, çocuğunuzun sağlığı ile bir ilgisi olmadığı sürece düzeltilebilecek hatalardır.

Dikkate alınması gereken ilk husus, bebeğin cildidir. Özellikle de banyo ve hijyen işlemleri sırasında en çok etkilenen cilttir. Bebeğin bu konuda çok hassas olduğunu biliriz. Bebeğimizin cildi ince ve herhangi bir etkene karşı savunmasızdır. Bu nedenle bebeğin cildinin bakımı özel olmalıdır.

Gerek bebeğimizi temizlemek için kullandığımız ürünler, gerekse uygulama şeklimiz çocukların sağlığına zarar verebilir. Örneğin, uygun şekilde durulamamak veya hipoalerjenik bir ürün kullanmamak tahrişe veya alerjiye neden olabilir.

Bebek hijyeninde kaçınmamız gereken şeyler

bebeğin temizliği

Cildin doğru temizlenmesi, hatalardan kaçınmamız gereken bir şeydir. Bu göreve başlamak için, çocuğun cildinin PH değerine önem veren ürün kullandığımızdan  emin olmamız önemlidir. Buna ek olarak, doğru araçlara, yere ve doğru tekniğe sahip olmalısınız.

Doğru hijyenin amacı orta ve uzun vadede olumsuz sonuçlar yaratmak değildir. Bu hatalar yapılabildiği kadar kolay da düzeltilebilir. Aşağıdaki ipuçlarıyla bunu nasıl başaracağınızı anlatıyoruz.

Şampuan Uygulaması

Şampuanı saça uygularken yeterli özeni göstermeme hatasına düşüyoruz. Bu ürünün istenilen etkiyi vermesi için biraz zamana yayıp yeterince ovalamamız gerekir.

Şampuanlama sıralamasını banyonun sonuna saklamamız ve bebeğin şaçında bekletmeden çıkarmamız sık yapılan bir şeydir. Çocuğun yaşına bağlı olarak, banyoyu bitirirken şampuanı yaklaşık beş dakika bekletebiliriz.

Yetersiz hijyen

Hijyen eksikliğinden dolayı ter, toz veya yağ gibi elementlerin birikmesine neden oluruz. Anneler genellikle çeşitli nedenlerle bebeklerini yıkamadan bir veya iki gün geçirirler.

Bu, kir birikmesine neden olarak potansiyel hasara neden olur. Bize kirli görünmese bile, her gün yıkanması tavsiye edilir. Bazı dış unsurlar, biz fark etmeden üzerinde olabilir.

Günlük banyo yapmanın sağlıklı olmasını sağlamak için kullandığımız ürünlerin doğru pH değerine sahip olması gerekir. Bu, cildin hidrolipidik dengesini korumak içindir. Bazen bebekte kötü hijyen nedeniyle hafif tahriş, kaşıntı veya enfeksiyonlar olabilir.

Ellerin ve tırnakların temizliği

bebek hijyeni

Bebeğin ellerinde ve tırnaklarında, günlük olarak çok fazla kir birikintisi oluşabilir. Bu yüzden özel hijyeni hak ederler. Özellikle yemekten önce ve sonra çocuğun ellerini günde birkaç kez yıkamak gerekir. Ayrıca evden uzaktayken veya yerde oynarken ellerini yıkamalıyız.

Bebeğinizin tırnaklarının içinde düşündüğümüzden daha fazla kir birikebilir. Aslında çocuğun vücuduna giren hastalıkların çoğu tırnakların temizlenmemesinden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca uzun tırnaklara sahip olmak cilde zarar verir. Tırnakların temizlenmesi ve haftada iki kez eller için ve ayaklar için bir kez kesilmesi önerilir.

Bebeğin burnunu nasıl temizlemeliyiz?

Burun temizliği bebeğin hijyeni hakkında çok fazla bilgi verirken, özellikle burunda tıkanıklık olduğunda temizliği büyük öneme sahiptir. Burnunu temizleme işlemi, bebeği başını belirli bir yana yatıracak şekilde sırt üstüne uzanmasıyla kolayca yapılabilir.

Her burun deliğine deniz suyu uygulamalıyız; fizyolojik salin de kullanılabilir. Başın temizleyeceğimiz tarafa doğru eğimli olması gerektiğini unutmayın.

Bebeği yaklaşık 20 saniye sonra kaldırmalıyız, böylece mukusun çoğu atılmış olur. Burun aspiratörü ile tüm salgıların alınmasıyla operasyon tamamlanır.

Bebeğin genital bölge temizliği

Erkek çocukların genital bölgesini temizlemek için enfeksiyondan koruduğu için penis başını örten cildi çıkarmamaya çok dikkat etmek gerekir. Temizlik dikkatli ve hassas olmalı, ancak gerekli.

Kızlar söz konusu olduğunda genellikle iki hata meydana gelir; örneğin vajinadan önce anüsü yıkayın. Bu, bağırsaktan vajinaya geçen bakterilerin enfeksiyonlara neden olmasına neden olur. Bir başka hata da kızlara çok dar giysiler giydirmek ya da her bez değişiminde alanı düzgün temizlememek, uygunsuz bakteri gelişimine neden olur.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.