Bebeğinizin kulağını ve burnunu nasıl temizlemelisiniz?

Çoğu bebek, burun ve kulak temizliğinden hoşlanmaz. Bu yazımızda çocuğuzu rahatsız etmeden bunu nasıl yapmanız gerektiğini anlatacağız.
Bebeğinizin kulağını ve burnunu nasıl temizlemelisiniz?

Son Güncelleme: 14 Ekim, 2020

Bebeğinizin kulağını ve burnunu temizlemek, tırnaklarını kesmek, kafasını yıkamak … Her bebekte söylenildiği kadar kolay olmuyor, çoğu çocuk bundan nefret ediyor. Amacımız size yardım etmek olduğu için bu bölümü kulak ve burun temizliği konusuna ayırmaya karar verdik.

Umarız tavsiyelerimiz size yardımcı olur.

Bebeğin burnu nasıl temizlenmeli?

Bebeğinizin burnunu temizlemek için, ucunda pamuklu çubukla delikleri açmanıza gerek yok.

Çocuğunuzda ”mukus” dediğimiz (burun deliklerine yapışan sertleşmiş salgılar) varsa, nefesi ile kolayca dışarı atılır. Bebeğiniz kalktığında her sabah uyuduğu yerin üzerinde muhtemelen minik sarımsı parçacıklar göreceksiniz.

Şimdi iyi dinleyin, çocuğunuz gribe yakalanırsa ve burun yolları tıkanırsa, nefes alması zorlaşacak ve bu nedenle uykusu bölünecek ve sık sık huzursuzlanacak. Burun tıkanıklığını gidermenin bir yolu var: fizyolojik salin solüsyonu kullanmak.

salin kullanma

Salin solüsyonu çocuklar için kontrendike değildir. Bu yüzden, bebeğinizin burnunun tıkalı olduğunu gördüğünüzde, her burun deliğine ¼ oranında damla salin solüsyonu damlatabilirsiniz.

Kullanım şekli çok basittir. Bebeğinizin o küçük başını alın ve hafifçe geriye doğru eğin, böylece salin solüsyonunu damlatmanız kolay olur ve damla burun deliklerine iyice nüfuz eder. Bunu yaptığınızda, damlanın içeri girmesi için birkaç saniye bekleyin.

Çocuğunuz tam o sırada hapşırırsa,işte bu mükemmel, bu şekilde daha çabuk burnundaki mukusu dışarı atmış olur. Ancak sıvıyı almaz da yutarsa diye ​​endişelenmeyin. Bu şekilde burun deliklerini de temizlemiş olacaksınız ve bebeğiniz daha iyi nefes alabilecektir.

Bu işlemin günde yaklaşık 3 kez yapılması tavsiye edilir. Ancak kanalları bir kez daha temizlemeniz gerekirse, bu işlemi tekrar sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz.

Bebeğinizin kulaklarını nasıl temizlemelisiniz?

Bir keresinde bir kulak burun boğaz doktoru bana şöyle dedi: “Kulaklar dirseklerle temizlenir. Mantıksal olarak, ilk başta espiri yaptığını düşündüm ama yüz ifadesi görünce ciddi olduğunu anladım.

Ben de sana aynısını söylüyorum sevgili anne, çocuğunuzun kulaklarını dirseklerinizi kullanarak temizleyin. Kuru pamuklu ya da parfüm ya da alkole batırılmış kulak temizleme çubuklarını sokmayın.

Kulak temizliği için banyo zamanını bekleyin. Elinize bir havlu alın ve parmağınızın etrafına sarın. Sonra kiri temizlemek için kulaklarının her bir kıvrımında dolaştırın; ancak yine vurguluyoruz, parmağınızı kulak deliğinden içeri sokmaya çalışmayın.

bebeğin kulağını temizleme

Kulak kirinin kulağı sağlıklı ve temiz tutma, bununla beraber dışarıdan gelen toz, nem ve bakteri gibi zararlı maddelerin girişini engelleme gibi genel koruma işlevi olduğunu unutmayın.

Çocuğunuzun kulağında kulak kiri olduğunu görmek biraz rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak çocuğunuzun kulağına sokmaya çalıştığınız herhangi bir nesnenin kulak zarına zarar verebileceğini veya çok ağrılı otite neden olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Bu riske ek olarak, her seferinde kulak kirini çıkaracağınızdan emin olamayacaksınız, muhtemelen tam tersini yapacaksınız, kulak kirini daha fazla ileri ittirecek ve sonra da duyma zorluklarına neden olan bir kulak kiri tamponu oluşturana kadar biriktirmeye çalışacaksınız.

Sevgili anne, çocuğunuzun kulağında kulak kiri olması normal. Grip olduğunuzda salgı artışı varsa, bu da normaldir. Organizmalara grip virüsü bulaştığında artan vücut sıvıları vardır. Sadece aşağıdaki durumlarda doktora götürmelisiniz:

  • Kulağın dışına ve etrafındaki alana dokunduğunuzda ağladığını ve rahatsız olduğunu fark edersiniz,
  • Kulak kirinin renginde ve dokusunda değişiklikler görüyorsanız,
  • Kulağında sürekli kaşınma belirtisi varsa.

Çocuğunuzun burnunu ve kulaklarını nasıl temizlemelisiniz?

Benanneyim‘deki yazımızı, çocuğunuzun burun deliklerini veya kulak deliklerini temizlemek için pamuklu çubuk kullanmamanız gerektiğini vurgulayarak  sonlandırıyoruz.

Bunu yapmanın sağlıklı ve tehlikeli olmayan başka bir yolunu biliyorsanız, bu konuda bizi de bilgilendirmenizi dileriz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.