Yenidoğan İçin Doğru Beslenme Kaynağı
Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda onun doğru beslendiğinden emin olmalısınız. Kuşkusuz, bebeğinizi nasıl beslemek istediğiniz çok önemli bir karardır.
Yenidoğanın beslenmesi, ebeveynlerin üzerinde düşünmesi gereken en önemli şeylerden biridir. Bir bebek henüz anne karnındayken büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu tüm temel besinleri alır.
Ancak, dünyaya geldiğinde küçük bedeninin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri karşılayabilmesi için beslenmesinin değişmesi gerekir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yeni doğmuş bir bebek için en iyi beslenme kaynağı anne sütüdür. Anne sütü yenidoğanın ihtiyaç duyduğu her şeyi içerir.
Bebeğinizi nasıl beslemeniz gerektiği konusunda mutlaka doktorunuza danışın.
Anne sütü, bebek büyüdükçe harika bir besindir. Bebeğin yaşına göre gereksinimlerini karşılamak için içerdiği özellikler sürekli olarak değişir. Bebeğinizi emzirirken, doğanın ne kadar mükemmel olduğunu ve vücudunuzun bebeğinizin ihtiyaçlarına göre nasıl ayak uydurduğunu fark edeceksiniz.
Ne var ki, bazı anneler emziremedikleri için bebeklerini biberonla beslemek durumundadır. En iyi bebek mamaları, bebeğin sağlıklı gelişimini garanti etmeyi amaçlayarak anne sütünün özelliklerini yüksek ölçüde içermeye çalışır.
Yenidoğanınızı beslemenin en iyi yolu
Pek çok kurum, anne sütünün dünyaya yeni gelen bu hassas küçük varlıklar için en iyi beslenme kaynağı olduğunun altını çiziyor. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, tüm bebekler böyle bir şansa sahip değildir.
Eğer bebeğiniz bu durumdaysa; Emzirmezsem bebeğim yeterince güçlü olur mu?, Mamalar sağlıklı bir gelişim için yeterli midir?, Emzirilen bebeklerle emzirilmeyen bebekler arasında fark var mıdır? gibi soruları sormanız oldukça normaldir. Bu soruların cevabı için doktorunuza danışmalısınız.
Bu arada, birkaç soruyu yanıtlamanıza yardımcı olmak için iki yöntem arasında bazı farklılıkları belirtmek istiyoruz:
Anne sütü ile ilgili bilgiler:
Anne sütü, immünolojik ve biyoaktif faktörler binlerce enfeksiyona karşı bir engel oluşturduğundan bebeğiniz için çok faydalıdır. Aynı zamanda, hayatı boyunca bebeğinizin hem fiziksel hem de duygusal gelişimine katkıda bulunur.
Herhangi bir sebepten dolayı anne sütünü doğrudan veremiyorsanız, anne sütü bankasından yararlanabilirsiniz. Sütünüzü belirli koşullar altında saklarsanız, özelliklerini en az 48 saat boyunca kaybetmeyeceğinden emin olabilirsiniz.
Bebeğinizi sadece anne sütüyle beslemeye karar verirseniz, emzirme uzmanından rehberlik almanızı öneririz. Bu sayede doğru kararı verdiğinizden emin olabilir, bebeğinizin ne kadar süte ihtiyacı olduğunu ve emzirmek için en rahat pozisyonları öğrenebilirsiniz.
Her anne, bebeği için en iyi olan besleme yöntemini seçmekte özgürdür.
Bebek mamaları ile ilgili bilgiler:
Bebek mamaları, yeni doğan bebekler için anne sütünün muadilini bulmak için yüzyıldan fazla sürdürülen araştırmaların sonucunda elde edilmiştir. En önemli özelliği anne sütü alamayan yenidoğanın sağlığını korumasıdır.
Öte yandan, anne sütünün aynı besinsel özelliklerine sahip olmasına rağmen anne sütünde bulunan immünolojik maddeleri ve bebeğin büyümesine katkı sağlayan hormonları içermezler.
Ayrıca bebek maması kullanıldığı takdirde ebeveynler, biberonun hijyenine dikkat etmeli ve yanlarından hiç ayırmamalılar.
Kişisel bir karar
Her anne çocuğu için en iyisini bilir. Bebeğini nasıl beslemesi gerektiğini söyleyen kesin bir kural yoktur. Uzman kontrolü altında bebeğiniz için neyin en iyi olduğunu belirlemekte özgürsünüz.
6. aydan sonra bebeğinizin beslenmesini çeşitlendirmeye başlayabilirsiniz. İçgüdülerinize güvenin ve bebeğinizi güçlü ve sağlıklı bir şekilde büyütmek istediğinize odaklanın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Doare KL., Holder B., Bassett A., Pannaraj PS., Mother’s milk: a purposeful contribution to the development of the infant microbiota and immunity. Front Immunol, 2018.
- Lechner BE., Vohr BR., Neurodevelopmental outcomes of preterm infants fed human milk: a systematic review. Clin Perinatol, 2017. 44 (1): 69-83.