Çocuklar Bir Şeye Konsantre Olunca Neden Dilini Dışarı Çıkarır?

Çocuklar Bir Şeye Konsantre Olunca Neden Dilini Dışarı Çıkarır?

Son Güncelleme: 18 Mart, 2018

Bazı çocuklar bir şeye konsantre olduklarında dilini çıkarır. Bu, çoğunlukla fark edilmeyen ortak bir jesttir. Çocukların bunu yaptığını hep görüyoruz ama neden böyle yapıyorlar?

Uzmanlara göre, çocuklar bunu 5 ile 9 yaşları arasında yapma eğilimindedir. Konsantre olurken dilini dışarı çıkarmak, zihinsel bir sorun veya genel bir sağlık problemi değildir. Görünüşe göre bu, dil ve motor beceriler arasında üretilen bir reflekstir.

Konuşurken ellerimizle veya yüzümüzle jest ve mimik yapma şeklimiz de buna benzer bir mekanizmadan kaynaklanır. Ama çocuklar bunun  yerine, dillerini dışarı çıkarırlar.

Çocukların dil çıkarmaları, yaptıkları şeylere yoğun bir şekilde odaklandıklarını gösteren bir işaret olabilir. Çocuğunuz bir şeyle uğraşırken onu gözlemleyecek olursanız, etrafındaki hiçbir şeyin dikkatini dağıtamadığını ve yaptığı şeye son derece odaklanmış olduğunu fark edeceksiniz. Ortamda gürültü, diğer çocukların oyun sesleri, müzik ya da konuşan insanlar olabilir. Ama hiçbir şey onların konsantrasyonunu bozamaz.

Neden konsantre olduklarında dillerini dışarı çıkarırlar?

dili dışarda  çocuk

Bilim adamları yakın zamanda bu tür davranışlarla yakından ilgilenmeye başladılar. Bir çalışmaya göre, çocuklar dil ve motor aktivite merkezleri arasındaki yakın ilişki nedeniyle bunu yaparlar. Çalışmanın sonucunda, sadece dillerini çıkarmakla kalmadıklarını, başka örnekler de sergilediklerini gözlemlemişlerdir.

Araştırmayı yürütmek için farklı aktiviteler yapan yaklaşık 14 çocuk gözlemlendi. Sadece 5 yaşındaki çocuklar seçildi ve onların hepsi sağ ellerini kullanıyorlardı.

Araştırmacılar çocukları, deneyi gerçekleştirmek için özel olarak tasarlanmış egzersizleri yaptıkları sırada gözlemlediler. Bu egzersizlerle farklı türde motor becerilerini ölçmek amaçlandı.

Bu refleksin ince motor beceriler içerdiğini keşfettiler. Ancak, bunun daha çok hareket gerektiren alıştırmalarda daha fazla ortaya çıktığını fark ettiklerinde çok şaşırdılar. Başka bir deyişle, çocuklar dillerini biraz dışarı çıkarmak suretiyle konsantrasyonlarını ifade ediyorlardı.

Araştırmacılar çocukların dillerini her iki taraftan da çıkardıklarını gözlemlediler. Araştırmacılar ayrıca, çocukların bu hareketi ne sıklıkla yaptıklarını ve ne kadar sürdürdüklerini de incelediler.

Araştırmada, çocukların daha az hassasiyet gerektiren faaliyetler yaparken dillerini daha fazla çıkardıkları sonucuna vardılar. Ayrıca ince motor beceriler gerektiren aktivitelerde ise bunu fazla yapmadıklarını gözlemlediler.

Araştırmacılar bu davranışın iletişim ile ilgili olduğunu açıkladılar. Birçok vakada çocukların, dillerini beynin konuşma ile ilgili bölümüne denk gelen sol komissürüne doğru çıkardıkları görülmüştür.

Artık biliyorsunuz…

Ne demek istediğimizi anladığınıza bahse gireriz. Hepimiz, çocukların konsantre olduklarında dillerini çıkardıklarını görüyoruz, ama artık bunun belki de daha fazla farkına varacağız. Bu çok hassas ve bir o kadar da ilginç bir jesttir.

Çocuğunuzu gözlemleyin. Hangi aktivitelerden dolayı dilini çıkarmaya meyilli olduğunu ve yaptığı şeye ne kadar konsantre olduğunu görün.

dili dışarıda gülümseyen kız çocuk

Yapılan çalışmalara göre, bu refleksin konuşma ile de ilgisi vardır. Belki de bu refleksle onun beyninin nasıl çalıştığını görmekteyiz. Ayrıca, bu onun neleri başarabileceğinin de bir göstergesidir. Bize ne kadar mükemmel bir kapasiteye sahip olduklarını gösterir. Bu aslında çok basit bir davranıştır; ancak bilim, bilmeniz ve öğrenmeniz gereken bir dizi nörolojik davranışla bunu açıklar.

Bu refleksin yetişkinlerde neden görülmediğini merak ediyor olabilirsiniz. Araştırmalar, biz yetişkinlerin de bazen bir şeye tepki verirken, dilimizi çıkardığımızı gösteriyor. Refleks olarak bunu yapma isteği duyduğumuz anda, kültürel nedenlerden dolayı onu bastırmaya karar veriyoruz.

Bunu yaparken diğer yetişkinlerin bizi görmesini istemeyiz. Ancak, bu herhangi bir zamanda ortaya çıkabilecek ve tamamen ortadan kaldırılması da oldukça zor olan ilkel bir reflekstir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.