3 - 5 Yaş Arası Çocuklar İçin Oyunlar

Çocukluklarının tadını çıkarmalarını sağlamak için çocuklarınızla oyun oynamaya yeterince zaman ayırıyor musun? Aşağıdaki etkinlikler onlarla birlikte kaliteli zaman geçirmenize ve aynı zamanda çocuklarınızın kapasitelerini geliştirmenize yardımcı olacaktır
3 - 5 Yaş Arası Çocuklar İçin Oyunlar

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2018

Bu yazıda, çocukların büyümelerini ve gelişimlerini desteklemeye yardımcı olacak oyunların bir listesini sunuyoruz. Bu oyunlar aynı zamanda eğlendiricidir de.

Üç yaşına geldiklerinde, çocuğunuz artık bebeklikten çıkar. Yeni yetenekler ve beceriler geliştirmeye başlar. Aynı zamanda, duyuları da gelişmeye devam eder ve yaratıcılıkları sorunları çözmek için kullanabilecekleri bir araç haline gelir.

Çocukluk, bu küçük ufaklıklar için sürekli gelişmeyi sürdürdükleri bir dönemdir. Özellikle 3 ya da 4 yaşındayken çocuklar çevrelerindeki dünyayla daha açık bir şekilde etkileşime girmeye başlarlar.

Yeni edindikleri bilgileri özümser, belirsizlikler yaşar, fiziksel ve bilişsel yetenekler edinirler.

Bu süre zarfında, önceki aşamalarda olduğu ve gelecekte de olacağı gibi, oyunlar oynamak ona birçok açıdan yarar sağlayabilecek birer egzersiz olarak düşünülebilir.

Aşağıda, çocuğunuzun olgunlaşmasına ve gelişmesine yardımcı olacak eğlenceli aktiviteleri açıklayacağız.

3 ila 5 yaş arasındaki çocuklar için en iyi oyunlar

1. Saklambaç

Hemen hemen tüm çocuklar bu oyundan zevk alır. Bu yaşta, çocuklar alan algılarını geliştirmeye yeni başlarlar. Bu, birisi için yapacakları aramaları büyük ve heyecan verici bir meydan okuma haline getirir.

Bu oyun bir hazırlık veya özel bir ekipman gerektirmez. Ayrıca, iki veya daha fazla kişi ile oynandığı için sosyalleşmeyi teşvik eder.

Son olarak, bu etkinlik çocuğunuzun karar vermesini gerektirir – nerede saklanacağı ve nerede aranabileceği gibi. Bu aynı zamanda stratejiler oluşturma yeteneğini de geliştirir.

Kurallar şu şekildedir:

  • Oyunculardan biri 10’a (veya kararlaştırdığınız başka bir sayıya) kadar sayarken diğer kişiler ise önceden belirlenmiş sınırlar içinde saklanırlar.
  • Sayım bittikten sonra ebe olan kişi, oyuncuların geri kalanını aramaya başlar.
  • Ebe, diğer oyunculardan birini bulduğunda onların ismini söyler ve sobelemiş olur. Bunun başka bir versiyonu ise, bu iki kişinin sayma noktasına kadar yarışmasıdır. Bu noktaya son varan kişi, konulmuş kurallara bağlı olarak dışarıda kalır veya bir sonraki ebe olur.

2. Simon diyor ki

3, 4 ve 5 yaşındaki çocuklar için uygun olan diğer birçok oyun gibi, bu oyun da kuralları takip etmeye ve diğer kişilerin istek ve taleplerini yorumlamaya odaklanır.

Bir bakıma bu, çocuğunuzun okul öncesi yılları için harika bir hazırlıktır. Ayrıca, çocuğunuzda gelişmeye başlamış bir başka yetenek olan konuşma yetisinin de gelişimine katkı sağlar.

Bu oyun 3 veya daha fazla oyuncu gerektirir. Bir oyuncu “Simon” olur ve diğer iki oyuncuya “zıpla” ya da “elini kaldır” gibi basit komutlar verir.

Ancak diğer oyuncular, Simon yalnızca “Simon diyor ki” şeklinde başladığında komutu gerçekleştirmelidir.

Bir oyuncu öncesinde “Simon diyor ki” denmemiş bir komutu gerçekleştirirse, oyuncu oyundan çıkar. Aynı şekilde bir oyuncu, “Simon diyor ki” ifadesiyle başlamış bir komutu gerçekleştirmediğinde de yine oyun dışı kalır.

Eğer bir oyuncu bir komutu yanlış yaparsa, yine oyun dışı kalır. Oyunda kalan son oyuncu oyunu kazanır ve bir sonraki Simon olur.

korsan şapkasıyla erkek çocuk

3. Rol yapma

Kostümler giyme ve rol yapma, çocuğunuzun gelişimini teşvik etmenin çok etkili bir yoludur.

Öğretmen, doktor, polis memuru vb. gibi rol yapmak, çocuklarınızın onları bekleyen dünyayı anlamaya başlaması için harika bir yoldur.

Aynı zamanda, rol yapma etkinlikleri çocukların hayal gücünü harekete geçirir, yaşıtlarıyla sosyalleşmelerine ve dillerini geliştirmelerine de yardımcı olur.

Bu oyun meslekler ile sınırlı değildir. Çocuklar ayrıca en sevdikleri kitaplardan, TV şovlarından veya filmlerden karakterler gibi rol yapabilirler.

Çocuklar ayrıca hayvanlar, korsanlar, olağanüstü varlıklar, vb. gibi de rol yapabilir. Tüm bunlar hayal güçlerinin ulaşabileceği sınırları bize gösterir.

“Aynı zamanda, duyuları da olgunlaşmaya devam eder ve yaratıcılıkları sorunları çözmek için kullanabilecekleri bir araç haline gelir”

4. Çocukların duygusal zekasını geliştiren oyunlar

Hayatlarındaki bu aşama, çocuklarınızın duygularını tanımlamaya başlamaları için ideal bir dönemdir. Mantıken, bunu başarmanın en iyi yollarından biri oyunların sağladığı eğlenceden faydalanmaktır.

Aşağıda, çocuğunuzun duygusal zekasını geliştiren aktivitelere bir örnek verilmiştir:

  • Farklı duygusal durumları temsil etmesi için bir pano veya karton kullanarak farklı yüz ifadeleri çizin: Mutlu, üzgün, öfkeli, korkmuş gibi.
  • Ardından, çocuğunuza favori çizgi filmlerinin videolarını izletin. Çocuğunuza, videoda çıkan karakterlerin ne hissettiğini sorun ve hangi resme benzediğini göstermesini isteyin.
  • Oyunu daha da eğlenceli hale getirmek için, birkaç çocuk birlikte oynayabilir ve her oyuncunun doğru tahminlerini kaydedip ona puan verebilirsiniz. Skorun ne olduğu önemsiz olsa da bu, çocukları konsantre olmaya teşvik edecektir.
oyun oyanayan çocuklar

Ya dijital oyunlar?

Teknoloji bugün insanların yaşamlarında büyük bir alan kaplar. Çocuklar da bunda istisna değildir. Çok küçük bir yaştan itibaren, bu cihazları kendi iradeleriyle çalıştırmayı öğrenirler ve elbette, videolar ve oyunlar onların favori uygulamaları haline gelir.

Yapılması gereken, teknolojinin kullanımını tamamen yasaklamak değil, zamanını ve içeriğini iyi kontrol etmek ve doğru bir şekilde ayarlamaktır. Hem videolar hem de diğer uygulamalar için – ücretsiz olsun veya olmasın- belli kurallara sahip olmalısınız.

Ebeveynler olarak, çocuklarınız; cep telefonunuzu, tabletinizi, bilgisayarınızı veya akıllı TV’nizi kullanırken ne öğrendiklerine dikkat etmelisiniz.

Çalışmalar, mobil cihazların ve video oyunlarının aşırı kullanımının çocuğunuzun gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğini kanıtlamıştır.

Örneğin bu durum, konuşmaya başlamalarında gecikmeye neden olabilir. Bu nedenle, düzgün bir şekilde ele alınmalıdır.

Gördüğünüz gibi, çocuğunuzla oyunlar oynamak için birçok değişik yol var. Bulunulan yer ve iklim gibi belirli faktörler, her bir aktiviteyi nasıl yapacağınızı etkileyebilir.

Ancak, yukarıda bahsedilen aktiviteler mevcut durumunuza göre uyarlanmaya müsaittir.

Çocuğunuzla zaman geçirmek ve onun gelişimine katkıda bulunmak için eğlenceli bir aktivite gerçekleştirin ve ona her gün biraz zaman ayırın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chocce Rios, E., & Conde Conde, D. D. L. F. (2018). JUEGOS POPULARES PARA DESARROLLAR MOTRICIDAD GRUESA EN NIÑOS Y NIÑAS DE 5 AÑOS DE LA INSTITUCIÓN EDUCATIVA POMATAMBO DE OYOLO PAUCAR DE SARA SARA. http://repositorio.unh.edu.pe/handle/UNH/1903
  • Migdalek, M. J., Rosemberg, C. R., & Santibáñez Yáñez, C. (2014). La génesis de la argumentación. Un estudio con niños de 3 a 5 años en distintos contextos de juego. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/32921

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.