Prematüre Adrenarş: Bilmeniz Gerekenler
Çocuklarda semptomlar genellikle dokuz yaşından önce ortaya çıksa da, kızlarda bunlar sekiz yaşında görülebilir. Çocuğunuzda prematüre adrenarş olduğundan şüphelenirseniz ne yapmalısınız? Bunun özel bir tedavisi var mıdır?
Prematüre adrenarş nedir?
Genel olarak erken ergenlik semptomları gösteren çocuklarda prematüre adrenarş çok yaygındır. Koltuk altları ve kasık bölgesinde erken kıllanma ile kendini gösteren bu durum, diğer belirtilerin yanı sıra ciltte yağlanmaya, vücutta kokuya ve sivilceye de sebep olacaktır.
Standart adrenarş süreci
Böbreküstü bezi, fetal süreç boyunca çeşitli işlevleri olan büyük bir organdır. Bu nedenle göbek kordonundaki kanda yüksek miktarda erkek cinsiyet hormonu bulunur.
Doğumdan sonra, böbreküstü bezindeki retiküler bölge küçülür ve cinsiyet steroid hormonlarının seviyeleri büyük ölçüde azalır. Daha sonra, progesteron, androjen ve diğer hormonların üretiminin artmasıyla bu kısım yeniden canlanır ve bu da adrenarş olarak bilinir.
Prematüre adrenarşın sebebi nedir?
Böbreklerin üst kısmında bulunan küçük adrenal bezlerin aktivitesindeki artış bu bozukluğa neden olur. Retiküler adrenal bölgenin bu aktivasyonu, üç ila sekiz yaş arasında gerçekleşebilir.
Bununla birlikte, erken adrenarşa neden olabilecek diğer durumların teşhisi gereklidir. Örneğin, testis veya yumurtalık adrenal bezinde geç adrenal hiperplazi veya kıllanma artırıcı tümörler yer alabilir.
Ek olarak, prematüre adrenarş bazen gebelik sürecine göre küçük doğan çocuklarla ilişkilendirilir. Bu çocuklarda daha sonra kendiliğinden büyüme görülebilir.
Ailedeki prematüre adrenarş veya polikistik over sendromu öyküsü de belirleyici bir faktör olabilir. Bazıları obezitenin de başka bir tetikleyici olduğuna inanmaktadır.
Prematüre adrenarşın klinik tanısı
Çocuğunuzun bu sorundan muzdarip olup olmadığını anlamak için çocuk doktorunuz aşağıdaki değerlendirmeleri yapacaktır:
- Durumun gelişimini gösteren analizler.
- Kilo, boy ve tansiyon gibi verileri içeren fiziksel bir muayene.
- Büyüme hızının incelenmesi. Sol elin röntgeni ile bir doktor kemik yaşınızı belirleyebilir.
- Bazen patolojik bir sorunu ortadan kaldırmak için doktor hormonal bir değerlendirmeye başvurabilir. Bu, tiroid bezi, bazal androjenler, testosteron ve progesteron gibi hormonların işlevinin incelenmesi anlamına gelir.
- Karın ultrasonu. Bu ek değerlendirme, esas olarak doktor bir adrenal tümörden şüphelendiğinde gerçekleşir.
- Kız çocuklarda bir yumurtalık tümörü olup olmadığına bakmak için bir pelvik ultrason.
- Erkek çocuklar için doktor testis ultrasonu önerebilir.
- Kan testi.
- İdrar testi.
- Genetik araştırmalar.
“Prematüre adrenarş, diğer belirtilerin yanı sıra koltuk altlarında kıllanma, yağlı cilt, artan vücut kokusu ve sivilcenin eşlik ettiği kasıkta kıllanmanın erken ortaya çıkması ile karakterizedir.”
Tavsiye edilen tedavi
Prematüre adrenarş vakaları genellikle normal kabul edilen aralıktadır.. Bu nedenle özel bir tıbbi tedavi önermek mümkün değildir. Kız çocuklarında nispeten yaygın görülen bu durum genellikle zarara sebep olmaz.
Bununla birlikte, ortaya çıkabilecek herhangi bir yeni belirtiyi tespit etmek için teşhisten yaklaşık iki yıl sonra doktor muayenesi yaptırmak önemlidir. Bu durum bazen erken ergenlik, hızlı büyüme veya daha önceki analizlerde tespit edilmeyen bazı hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir.
Ebeveynler olarak çocuğunuzun fiziksel görünümünün farkında olmanız gerekir. Bu bakımdan akranlardan farklı görünmek çocukları duygusal olarak etkileyebilir. Kendilerini savunmasız hissettiklerini hissediyorsanız, bir çocuk psikoloğundan destek alın.
Buna ek olarak, kötü vücut kokusu gibi rahatsız edici semptomlar, deodorant veya doktorunuzun önerdiği diğer özel ürünlerin kullanımını gerektirebilir. Ayrıca cildi tahriş etmeyecek bir yöntem kullanarak vücut kıllarından kurtulmaya da yardımcı olabilirsiniz.
Çocuklarınız fazla kiloluysa, yaşam tarzlarını değiştirin ve sağlıklı bir diyet uygulayın. Egzersiz rutini oluşturmak çok önemlidir. Kısacası, çocuğunuzda prematüre adrenarş belirtilerini fark ederseniz, çocuk doktorunuza danışın.
Çoğu kişi bunu ciddi sonuçlar doğurmayacak bir durum olarak kabul etse de, herhangi bir değişimi tespit etmek için periyodik muayene yaptırmak en iyisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- García Cuartero, B. (2009). Pubarquia. Adrenarquia. Hirsutismo. Pediatría Atención Primaria, 11, 143-154. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v11s16/original2.pdf
- Güemes-Hidalgo, M., Ceñal González-Fierro, M., & Hidalgo Vicario, M. (2017). Pubertad y adolescencia. Revista de Formación Continuada de la Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia, 5(1), 7-22. https://www.adolescenciasema.org/ficheros/REVISTA%20ADOLESCERE/vol5num1-2017/07-22%20Pubertad%20y%20adolescencia.pdf
- Ibáñez L, Virdis R, Potau N. (1992). Natural history of premature pubarche: an auxological study. J Clin Endocrinol Metab. 1992;74:1317-24.
- Meas T, Chevenne D, Thibaud E, Leger J, Ca- brol S, Czernichow P, et al. (2002). Endocrine consequen- ces of premature pubarche in post-pubertal Cau- casian girls. Clin Endocrinol (Oxf). 2002;57:101-6.
- Soriano Guillen, L. (2015). Pubertad normal y variantes de la normalidad. Pediatría Integral. https://repositorio.uam.es/handle/10486/679035