6 Yaşındaki Çocuklarda "İlk Ergenlik"

"İlk ergenlik" krizi 6 yaş civarında ortaya çıkar. Çocuğun tavırlarındaki bizi endişelendiren değişimlerle belli olur. Daha fazlasını bilmek ister misiniz? Okumaya devam edin.
6 Yaşındaki Çocuklarda "İlk Ergenlik"

Son Güncelleme: 30 Mayıs, 2020

Birçok çocuğun gençliğinde, davranışlarından farkına varabileceğimiz kriz (ya da krizler) geçirdiğini biliyoruz. Ama 6 yaş çocukların da “ilk ergenlik” geçirdiği birçok olayla beraber kanıtlandı.

Böyle bir krizi nasıl tespit edebiliriz? 6 yaş civarındaki çocukların davranışlarında değişiklikler görmek doğaldır. Evde tartışmalar çıkabilir ve bu tartışmalar her gün kendini tekrar edebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ebeveynler şu üç düşünceyi aklından çıkarmamalı: sabırlı , sevecen ve sert olun. 

Tavır değişiklikleri: “ilk ergenlik” krizi

Ebeveynler olarak 6 yaş çocuğumuzda bu tavır değişikliklerini gözlemlediğimizde belirsizlikle tepki vermeye yatkınız. Bu kadar küçük bir çocuğun şimdiden davranışsal sorunlara nasıl sahip olduğunu anlamayız. Bu bizde öfke ve gerginliğe sebep olur çünkü çocuklarımız olması gerektiği gibi davranmamaktadır.

Eğer 6 yaşındaki çocuğunuzun küçük bir ergen gibi davrandığını fark ederseniz, ilk olarak kaygılanmayın. Birçok profesyonel bu durumu “ilk ergenlik” olarak adlandırıyor.

Bu krizler normaldir ve çocuğunuzun değişip gelişmesi için gereklidir. Bu yaşta çocuk kendi kimlik ve karakterini oluşturmaya başlamıştır ve kriz bu yüzden gerçekleşir.

Öfkeli bir çocuk

İlk ergenlik kendini nasıl belli eder

Önceden etmelerine rağmen artık otoriteyi kabul etmezler

Bu evrede çocuk ebeveynlerinin ona söylediği her şeyi sorgulayabilir ve karşı çıkabilir.

Düşünmeden hareket ederler

Çocuk dürtüleriyle hareket etmeye başlar ve yaptıklarının sonucunu hesaba katmaz. Nerede ne yapmak isterlerse orada onu yaparlar – diğer insanları düşünmezler.

Duygusal dengesizlik

Bir an ağlarken aniden kahkaha atmaya başlarlar. Bir durumdan diğerine çok hızlı geçerler. Duygusal olarak daha hassastırlar ve bazen orantısız tepki verebilirler.

Karşı koyucu tavırlar

Bu tarz davranışları istediklerini size geçirmek ve elde etmek için kullanabilirler.

Karar vermekte zorluk çekme

Eğer bir şey seçmek zorunda olurlarsa ya da herhangi bir karara varmaları gerekirse, başaramaz ve ne yapacaklarını bilemezler.

Daha aktiflerdir

Sürekli yeni aktiviteler keşfetmek isteyen, etrafındaki her şeye müthiş bir merak ve ilgi gösteren, aşırı aktif ve dinamik çocuklar olurlar.

Bu evre çocuklar için oldukça zordur. Yeni kimliklerinin yapısıyla uğraşmak zorunda oldukları için yardıma muhtaç, incinmeye yatkın ve rahatsız hissederler ve bu yüzden o güne kadarkinden farklı bir role bürünürler.

Bundan dolayı bu “ilk ergenlik” süresince anlaşılmış hissetmeleri ve onlara güvenlik, güven ve ilgi sağlamamız önemlidir.

İlk ergenliği kötüleştiren durumlar

Bu krizin 6 yaşında gerçekleşmesi yaygın olsa da her çocukta durum bu değildir. Bu krizi yaşasa bile aynı yoğunlukta yaşamayabilir. O zaman, her çocuğun farklı olduğunu ve hepsini birbirinden farklı yapan karakterleri olduğunu unutmamalıyız. 

Yere uzanmış çocuk

Bir sonuca varmak gerekirse, işte ilk ergenliğin bazı çocuklarda diğerlerinden daha güçlü olmasının sebepleri.

  • Aile için: Eğer ailede stress, güvensizlik hissi, ebeveynlerle geçirilen zaman eksikliği ya da izin verici veya otoriter bir disiplin tarzı varsa.
  • Çocuk için: Eğer çocukta zorlayıcı tavırlar, düşük öz saygı ya da özgüven varsa, güvensiz ve düşüncesiz davranıyorsa ve gelişim sürecinde sorunlar yaşadıysa.
  • Arkadaşlarla: Arkadaş grubu ya da yaşıtları tarafından reddedilmişse ve sorunlu arkadaşlıklara sahipse.
  • Okulda: Okul ortamına adaptasyon eksikliği, kötü okul performansı ve öğrenme zorlukları. Bu kriz genelde çocuklar anaokulundan ilkokula geçerken ortaya çıkar ve bu değişim de eğer uyum sağlayamazlarsa işleri yokuşa sürebilir.
  • Ebeveyn-okul bağlantısı: Ebeveynler ve çocuğun okulu arasında etkileşim eksikliği bulunuyorsa ve ebeveynler çocuğun arkadaşlarını ve arkadaşlarının ebeveynlerini tanımıyorsa.

Çareyi bağırmakta aramayın

Bu dönemde özellikle çekilmez olduklarında sakin kalmak ve durumla sakince ilgilenmek bazen zor olabilir. Ama eğer çareyi çocuklarımıza bağırmakta bulursak, bu sadece gerginliği artıracak ve bizi işin sonunda hiçbir çözüme ulaştırmayacaktır.

Bu durumda en önemlisi sakin kalmaktır ve eğer aşırı derecede uyumsuz olurlarsa kuralların ne olduğunu ve onların bu kurallara uymasını istediğinizi onlara gösterin. Onlar bu durumu aşana kadar göz ardı etmek en iyisi.

Bu dönem ebeveynler için zorlayıcı olabilir ama sevgi, ilgi ve sabırla işin sonunda her şey geçecek ve evde tartışmalardan ve kötü atmosferden kaçınabileceğiz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.