Akademik Stres İle Başa Çıkma Teknikleri
Okul baskısı birçok çocuğu etkileyen bir olgudur. Bu, uzun bir süre boyunca akademik stres ile uygunsuz bir biçimde başa çıkmaya çalışmaktan dolayı ortaya çıkan bir durumdur.
Bu hem fiziksel hem de psikolojik açıdan olumsuz sonuçlar getirir. Bu durumun üstesinden gelmek adına size akademik stres ile başa çıkmak için bazı teknikler göstereceğiz.
Birçok çocuk ve genç, okul baskısına tepki işaretleri gösterir. Sonra birkaç rahatsızlığa yakalanmaya başlarlar. Kuşkusuz, akademik yıl boyunca sürekli tempo ve yoğun sınavlar bazı çocukların endişeli ve stresli hissetmelerine neden olur.
Yardım alamazlarsa, bazı çocuklar depresyon ataklarına maruz kalabilirler. Hatta hastalıklar bile geliştirebilirler.
Akademik Stres İle Başa Çıkma Teknikleri
1. Karın solunumu
Nefes egzersizleri, vücuttaki stres ve kaygı etkilerini azaltmak için en hızlı ve en etkili yöntemdir. Onları yapabilmek için çocuğunuza burnundan nefes almasını ve karnını doldurmasını öğretin. Sonra ağızdan nefes alıp karnını söndürsün.
Karın solunumu, diğer şeylerin yanı sıra, kalp atış hızını azaltmaya yardımcı olur. Bu tekniği çocuğunuzla yatmadan önce veya uygun olduğunu düşündüğünüz herhangi bir zamanda kullanmanızı öneririz.
2. Bir merdivenden aşağı indiğinizi hayal edin
İkinci anti-stres tekniği rahatlatıcı bir nefes alma hissine dayanır. Ayrıca, çocuğun olumlu bir şey görselleştirmesini sağlar. Tıpkı önceki fikir gibi, çocuğunuz bunu da oturarak veya ayaktayken yapabilir. Sonra gözlerinizi kapatın ve 1-2 dakika derin nefes alın.
Ardından, geriye doğru 10’dan 1’e kadar adım adım bir merdivenden indiğinizi hayal edin. En altta denize açılan bir kapıdan geçiyorsunuz. Hoş ve huzurlu bir atmosfer. Sonuç olarak, çocuk iç huzur hisseder.
Bu aşamada, çocuk olumlu görselleştirme yapmaya başlamalıdır. Her durumda stresle mücadele etmek ve rahat hissetmek için çok yararlı bir araçtır. Su tenine vururken rüzgarı kokladığını ve duyduğunu hayal etmesini isteyin.
Daha sonra, çocuk 1-2 dakika boyunca dalgalar ile aynı tempoda nefes almalıdır. Kendini daha iyi hissetmeye başladığında, kapıdan geri girmeyi ve merdivenlerden yukarı çıkmayı hayal etmelidir. Ayrıca 1-10 arasındaki adımları da saymalıdır. Sonunda, derin nefes almasını ve gözlerini açmasını sağlayın.
“Strese karşı en büyük silah, bir düşünce yerine başka bir düşünceyi seçebilme yeteneğimizdir.”
– William James –
3. Progresif kas gevşemesi
Akademik stresle başa çıkma tekniklerinden biri, progresif kas gevşemesidir. Kas gerginliğini gevşetmek ve stresi azaltmak için çok etkili bir egzersizdir. Aynı zamanda temel bir fikre sahip olan dinamik rahatlamanın bir uyarlamasıdır: kasları gerin, sonra serbest bırakın.
İlk olarak, çocuk gülümsemek için yüz kaslarını kullanır. Ardından, yüz kaslarını üst üste üç kez gevşetin. Sonra, çenesini sıkıca sıkmasını sağlayın, sonra ağzını yavaşça açarken gevşetin.
Sonra kollarını önünde yatay olarak uzatır. Kolları uzanmış olarak ellerini kafasına yerleştirin. Ondan uzanmasını ve kollarının yan tarafına bırakmasını isteyin.
Çocuk sağ elinde bir portakal sıkıyormuş gibi yapmalı ve sonra yere atmalıdır. Aynı zamanda kolunu sallamalıdır. Ardından, aynı şeyi üç kez sağ ile yaptıktan sonra sol eliyle yapsın.
Sonunda bacaklarını ve ayaklarını unutmayın. Çocuk çıplak ayakla durmalı ve ayak parmakları ile kumu kazıyormuş gibi davranmalıdır.
4. Kahkaha terapisi
Kahkahalar, mutluluk hormonları olan endorfinlerin üretilmesine yardımcı olur. Akademik stres ile başa çıkmak ve gerginliği azaltmak için en iyi tekniklerden biridir.
Bir kahkaha terapisi seansında farklı teknikler vardır. Kahkahalara direnme tekniğini de tercih edebilirsiniz.
Bu yöntem, çocuktan başka bir kişiye doğru hareket etmeden bakmasını ve sakin kalmasını, gülmemeye çalışmasını istemektir. Sonra, diğer kişi onu gülümsetmek için mümkün olan her şeyi yapar.
Bu gevşeme egzersizi diğer kişiye odaklanmasını sağlar. Stresle başa çıkmak için kullanılan tüm teknikler arasında kahkaha en doğal olanıdır.
Kısacası, akademik stres ile başa çıkmak için bu teknikler çocukların kendi streslerini yönetmeyi öğrenmelerine yardımcı olur. Bir anne olarak, çocuğunuza yardım etmek için stresinin kaynağını bulmanızı öneririz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alfonso Águila, B., Calcines Castillo, M., Monteagudo de la Guardia, R., & Nieves Achon, Z. (2015). Estrés académico. Edumecentro, 7(2), 163-178. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-28742015000200013
- Barraza, A., & Silerio, J. (2007). El estrés académico en alumnos de educación media superior: un estudio comparativo, Revista Investigación Educativa, 23 (7): 48-65.
- Barraza Macías, A., & Rodríguez, O. (2010). “Estrés de examen, variables moduladoras y reprobación escolar”, Revista Internacional de Psicología, 11 (2): 1-18.
- Calleo, J., and Stanley, M. (2008). “Anxiety Disorders in Later Life: Differentiated Diagnosis and Treatment Strategies”, Psychiatric Times, 26 (8): 45-51.
- Del Barrio, V. B. (2003). “Estrés y salud”, en Q., J. Ortigosa, S. M. Quiles y C. F. Méndez (eds.), Manual de Psicología de la Salud con Niños, Adolescentes y Familia, Madrid: Pirámide, 47-69.
- Díaz Martín, Y. (2010). Estrés académico y afrontamiento en estudiantes de Medicina. Humanidades Médicas, 10(1), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1727-81202010000100007&script=sci_arttext&tlng=en
- González, M. L. G., & Hernández, P. M. (2009). Estrés y adolescencia: estrategias de afrontamiento y autorregulación en el contexto escolar. Studium: Revista de humanidades, (15), 327-344.
- Orlandini A. (1999). El estrés, qué es y cómo evitarlo. México: FCE.