Bebeğin Gülümsemesi: Muhteşem Bir Hayatta Kalma Mekanizması

Yenidoğan ve henüz bir ayını doldurmamış olan bir bebeğin gülümsemesi için herhangi bir neden var mıdır?
Bebeğin Gülümsemesi: Muhteşem Bir Hayatta Kalma Mekanizması

Son Güncelleme: 30 Nisan, 2020

Bir bebeğin gülümsemesi adeta önü alınamayan ve harika bir durumdur. Daha yeni doğduğunda bile bebeğimizin bize gülümseyen o harika görüntüsüne şahit oluruz. İşte bu gülümsemelerin aslında “Ben çok iyiyim ve mutluyum.” anlamına geldiğini öğrenmek sizi çok memnun edecektir.

Bebeklerin gülüşü çok ilgi çekici olduğu kadar büyüleyicidir de. Çünkü kimse aslında bebeğe nasıl gülebileceğini öğretmemiştir. Ancak yine de bir bebek dünyaya geldiğinde neredeyse hemen tüm ailesini şaşırtarak suratına o hoş ve tatlı ifadeyi yerleştirir ve hepimizi inanılmaz derecede mutlu eder. Aslında bu gülümseme son derece hüner gerektiren bir hayatta kalma mekanizmasıdır. Bunun yanında bu gülümsemenin çocuk büyüdükçe daha olgunlaştığını ve zaman içinde farklı aşamalardan geçtiğini de unutmamak gerekir.

benanneyim olarak bu ilginç konuyu sizler için araştırarak birlikte detaylarını incelemek istiyoruz.

Fetusun Gülümsemesi: Büyülü Bir An

Belki göremiyor ya da hissedemiyor olabilirsiniz ancak bebeğiniz henüz karnınızdayken, amniyotik sıvı içindeki dingin yaşantısını sürerken, huzurlu ve güvenli bu ortamda içinde gülümsemeye başlamıştır bile. Bu gülümseme herhangi bir dış etki nedeniyle gerçekleşmez. Tamamen bilinçsiz bir refleks niteliği taşır.

Hayret verici bu durum, insanın evrim süreci boyunca uzun dönemler içinde genetik kodlarımızın bu mekanizmayı geliştirmesinden kaynaklanmaktadır. Aslında bunun çok basit sebebi bulunmaktadır: Gülümsemek, insanın bir arkadaşı ya da yakınıyla arasında kurduğu en güçlü bağdır.

Fetus gülümsemesi

Küçük bir gülümseme ilişkileri güçlendirir, insanlar arasında sıkı bağların oluşmasını sağlar, rahatlama hissi verir, bir grubun içine girmeye yardımcı olur ve genel olarak diğer insanlarla iletişim kurma konusunda önemli bir yarar sağlar. Yani gülümseme, insan için gerekli bir dildir. İşte bu nedenden dolayı bebek henüz anne karnında yedi ya da sekiz aylıkken içgüdüsel olarak gülümser ve dünyaya geldiğinde sık sık yapacağı bu hareketin adeta bir provasını yapar.

Bebeğin Gülümsemesi ve  Gelişimi

Annelerin büyük bir çoğunluğunun da bildiği gibi yeni doğan bebekler gülümserler. Bu gülümseyişi özellikle beşiklerinde rahat bir biçimde uyuyan bebeklerde gözlemlemek mümkündür. Neden olduğunu hiç bilmediğimiz şekilde o minik suratlarındaki gülümsemeyi büyük bir hayranlıkla izleriz.

Gülümseyen bebek

Yanağını hafifçe okşarız ve işte yine o gülümsemeyle karşılaşırız. Sevgiyle dolu bu dünyada yetişkinleri son derece heyecanlandırıp mutlu eden o harika gülümsemeyi görmek eşsiz bir duygudur. Peki fetus içgüdüsel olarak gülümsüyorsa, yenidoğan ve henüz bir ayını doldurmamış olan bir bebeğin gülümsemesi için herhangi bir neden var mıdır?

Bu sorunun cevabı; evet kesinlikle vardır. Daha iki haftalık bebeğin bile gülmesinin çeşitli nedenleri bulunur:

  • Çünkü bebek annesini emdikten sonra kendisini iyi hissediyordur.
  • Çünkü bebek kendisini huzurlu ve güvende hissediyordur.
  • Çünkü bebek, mutlu olduğu için ve temel ihtiyaçları karşılandığı için gülümsüyordur. Elbette bunların tamamı anne için en büyük mutluluk kaynağıdır.

Eğer bebeğiniz ona güldüğünüz halde herhangi bir karşılık ya da tepki vermiyorsa, bu konuyu bir doktora danışmanız faydalı olacaktır.

Bebeğin Gülümsemesi: İlk Ay

Daha önce de vurguladığımız gibi bebeğin gülümsemesi aylar içinde değişir. Bebek hayatının ilk iki haftasında sadece kendini iyi hissettiğinin ya da herhangi bir sorunu bulunmadığının ifadesi olarak gülümser. Ancak bir aylık olduğunda ise onu mutlu eden çok özel bir uyarıcıya tepki olarak gülümsemeye başlar: annesinin sesi.

Benzer şekilde yüzüne doğru başka birinin yüzü yaklaştığında da gülümseyebilir. Ancak bu duruma farklı bebekler farklı tepkiler verebilmektedir. Kimisi kendisine doğru yaklaşan bir surattan korkarken kimisi ise buna bir gülücükle karşılık verebilir.

İki Ay Sonra: Kahkaha

Bu özel an bebek iki ayını doldurmuş ve üç aylık olmaya doğru ilerlerken gerçekleşir. Bebeğin agulamaya başladığını, güldüğünü ve hatta oldukça sesli bir biçimde bir tür bebek kahkahası attığını duyabiliriz. Nasıl olduğunu neredeyse hiç anlamadan, bir şey bebeğin aniden gülmesine yol açabilir. Bunun sebebi babasının bir hareketi, annesinin söylediği bir şarkı ya da etrafta dolanan bir kedi ya da köpek olabilir.

Bu aşamada bebeklerin belirli uyarıcıları harekete geçmiş ve eğlenceli çağrışımlar yapan sesler çıkmaya başlamıştır. Bunların tamamı bebeğin normal bir biçimde büyüdüğünün göstergeleridir.

Gülümseyen bir bebek

Hayatının Beşinci Ayında Sevdiği ve Sevmediği Şeylerin Neler Olduğunu Çok İyi Bilir

Bu dönem şüphesiz bebeğin gelişiminde gerçekten çok önemli bir zaman dilimidir. Bebek 5 ila 6 aylık olduğunda aile bireylerini ayırt etmeyi öğrenmiş, yakınında bulunan kişileri birbirinden ayıracak kadar büyümüştür.

  • Bebeğin diğerlerine göre daha fazla sevdiği aile üyeleri olabilir. Örnek olarak sakalı olduğu için amcasından ya da kalın bir sese sahip olduğu için büyükbabasından korkabilir.
  • Diğer bir ilginç detay ise bazı bebekler yabancılara hiçbir zaman gülümsemezler. Sanki bu kişilere karşı bir mesafe koymak istercesine oldukça ciddi ve anlaşılması güç bir ifade takınırlar.
Gülümseyerek bakan bir bebek

10 Aylık Bir Bebek Sizinle Kurduğu İletişimden Keyif Alır

10 aylık olduğunda bebeğiniz artık pek çok cümleyi ve kelimeyi anlar duruma gelir. Her şeyi görmeye, gördüğü her şeye dokunmaya çalışır. Her an sizin dikkanizi üzerine çekmek ister. Yeni bir şeyler öğrenmek için sizin onunla konuşmanıza ihtiyaç duyar. Artık güler, kahkaha atar ve bunların çok özel bir amacı bulunmaktadır: sizinle olan bağını daha da güçlendirmek.

Unutmayın ki, bir gülümseme ya da yüksek sesli bir kahkaha bebeğin vücudundaki endorfin hormonunun ani bir biçimde artması anlamına gelir. Yani bu durum hiç şüphesiz bir tür mutluluk ifadesidir. Elbette gülmek ve gülümsemek, bebeğin sevgi dolu ve duygusal gelişiminin çok önemli bir parçasını oluşturur.

Bebeğinize iyi bakın, onu güldürün, gülmesine izin verin. Böylece bu çok özel anları birlikte paylaşma fırsatını kaçırmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.