Çocuklarda İradeyi Güçlendirecek 8 İfade

İrade, aklımıza koyduğumuz her şeye ulaşmamızı sağlayan içsel bir enerjidir. Çocuklarda iradeyi güçlendirmemiz önemlidir.
Çocuklarda İradeyi Güçlendirecek 8 İfade

Son Güncelleme: 28 Nisan, 2021

Çocuklarda iradeyi güçlendirmek için ne yapabiliriz? Hepimizin içinde, bizi arzuladığımıza ulaşmaya yönlendiren içsel bir güç var. Ebeveynler olarak misyonumuz, çocuklarımızın bu gücü bulmalarına yardımcı olmaktır. Örneğin, onları motive eden ve kendilerine inanmalarına yardımcı olan ifadeler vardır.

Birçoğu iradeyi geliştirmenin mümkün olduğuna inanır, ancak bazen sorun ebeveynliğin kendisinde yatar. Ebeveynler bazen bu dürtüyü azaltırlar, bu yüzden çocuklarımız büyüdüğünde onu yeniden öğrenmeleri gerekir. Engelleri aşmalarına izin vermeden onlar için bir şeyler yaptığımızda iradelerini azaltırız.

Bu nedenle, bu içsel gücü ifadeler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde teşvik etmek önemlidir. Bu şekilde küçükler, istediklerini elde etmek için çabalamalarına neden olan bu dürtüyü her zaman takip edebilecekler. Aşağıdaki makalede, kullanabileceğiniz bazı ifadeleri vereceğiz.

iradeyi geliştirmek için kendi kendine oyun oynamasına izin verilen çocuk

Çocuklarda irade nedir?

İrade gücünü içimizdeki bir tür dürtü veya enerji olarak tanımlayabiliriz. Bu içsel dürtü sayesinde kendimiz için belirlediğimiz hedeflere ulaşabilir ve yol boyunca karşılaştığımız her türlü engelin üstesinden gelebiliriz. Bu potansiyel, doğduğumuz andan itibaren içimizdedir.

Öz denetim, davranışlarımızı istediğimiz veya arzuladığımız şeye yönlendirmemize yardımcı olduğu için çocuklarda irade ile oldukça ilgilidir. Ancak çocuklar söz konusu olduğunda, kendi iradelerini kullanmaları, örneğin dişlerini fırçalamaları zordur çünkü nadiren isterler. Bu daha çok bir alışkanlık veya rutin edinmedir.

Önemli olan, biz ebeveynlerin, çocuklarımızın bu iradeyi geliştirmelerine yardımcı olmak için olumlu davranışlara odaklanmamızdır. Onlara güvendiğimizi görmeleri ve bir şeyler yapmalarına izin vermemiz onlar için çok önemlidir. Denemelerine izin vermeliyiz. Başarısız olsalar bile, bir şey yapma isteklerini asla ellerinden almamalıyız – ihtiyaç duydukları şeyde onları desteklememiz ve onlara rehberlik etmemiz gerekse bile.

Çocuklarda iradeyi güçlendirme yolları

Daha zor veya acil olan bir şeyi ertelemek ve daha basit görevlere öncelik vermek veya bir şeyi yapmak için yeterli cesaretimiz olmadığı için beklemek gibi irade eksikliğine işaret eden bazı belirtiler vardır.

Çocukların istedikleri her şeyi elde etmelerine yardımcı olacak içsel bir güce sahip olduklarını anlamalarını sağlamak için bazı ifadeler kullanabiliriz. Bu sayede özgüven kazanacak ve iradeleri güçlenecektir.

İradeyi güçlendirmek için kullanabileceğiniz ifadeler…

  • “X sorununu çözmek veya daha iyi hale getirmek için ne yapabilirsin?” Çocuğunuz bir sorunla karşılaştığında, kendi içine bakmak için ne yapabileceğini sorun. Cevap verdikten sonra, onları övün ve çok iyi iş çıkardıklarını söyleyin ve bir çözüm aradıklarından onu eyleme geçirebilirler.
  • “Odanı ve oyuncaklarını ne kadar iyi topladığını görmek harika.” Bu tebrik onları, odalarını toplamak için hissettikleri bu dürtülerin ödüllendirildiğini görmeleri için motive edecek.
  • “Kocaman bir kalbin var ve başkalarına yardım etmeyi sevmeni seviyorum.” Çocuğunuz birine yardım etmek için bir şey yaptığında, bu cümleyi söyleyebilirsiniz. Bu şekilde, davranışlarını iyilik yapmaya ve kendisinden gelmeye teşvik edeceksiniz.
  • “Ne kadar iyi bir yardımcısın, yardımın bunu başarmamız için çok önemliydi.” Birlikte bir görev yaptığınızda, onları bu şekilde övün ve onlara % 100 güvendiğinizi görmelerini sağlayın.
  • “Fikirlerin çok iyi, her zaman onları hayata geçirmeye çalışmalısın. İyi sonuçlanacaklarından eminim ve eğer olmazlarsa, denemeye devam etmelisin. Sonunda başaracaksın.”
  • “İstediğin her şeyi başarmak için muazzam bir kapasiteye sahip olduğun benim için her zaman açıktı.”
  • “Ne zaman bir şey istersen, onu başarmanın bir yolunu bulmalısın.” Ve yardımınıza ihtiyaçları olursa onlara yardım etmek ve onları desteklemek için orada olacağınızı onlara bildireceksiniz.
  • “Sıkı çalışman ve çabanla ne kadar harika olduğunu görmek hoşuma gidiyor.”

İşe yaramayan ifadeler

Çocuklarımızın iradelerini güçlendirmelerine yardımcı olan ifadeler olduğu gibi, tam tersine sebep oldukları için söylemememiz gereken ifadeler de vardır. Özellikle olumlu olanlardan çok olumsuz yönlere odaklanırsak. İşte bazı örnekler:

oyun oynayan oğlunu izleyen anne
  • “Scooter sürme konusunda iyi değilsin, başka bir şey yapsan iyi olur.” Bu cümle çocuğumuza çok zarar verebilir. Bu nedenle, bunun için bu cümleyi değiştirebiliriz: “Eminim sonunda scooter sürmeyi öğreneceksin. Sana yardım edeceğim ve her denemek istediğinde sana eşlik edeceğim. ” Çocuklarımızın inisiyatif almasına izin vermeliyiz; birkaç gün mü yoksa birkaç ay mı olduğu önemli değil.
  • “Yemeklerden önce daima ellerini yıkaman gerektiğini söylemiştim; sana söylediklerimi asla iyi yapmıyorsun.” Bu cümle yerine şöyle diyebiliriz: “Yemekten önce her zaman ne yapmamız gerektiğini hatırlıyor musun? Bakalım bu hafta bunu yapmayı unutmayacağımızdan emin olabilir miyiz? Yapabileceğine güveniyorum.
  • “Daha çalışkan olsaydın, daha iyi notlar alırdın.” Bu tür ifadeler kullanmayın. Onlara her zaman çok çalıştıklarını ve sonunda notlarının yükseleceğini söyleyerek çabalarını pekiştirin.

Kısacası, çocukluktan itibaren iradeyi geliştirip üzerinde çalışabiliriz. İfadelerimize çok dikkat etmeliyiz çünkü bazen bunlar hepimizin sahip olduğu içsel güce zarar verebilir.

Zor şeyleri bile kendi başlarına denemelerine her zaman izin vermemiz gerektiğini unutmayın. Asla kanatlarını kesmemeliyiz, bu şekilde sahip oldukları iradeyi köreltmiş oluruz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chang Granja, K. S. (2013). Educación de la voluntad en el contexto escolar de los niños de cuatro a cinco años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación).
  • López, M. F. (2016). Cómo entrenar la fuerza de voluntad: Así funciona el músculo mental. B DE BOOKS.
  • Moffitt, T. E., Arseneault, L., Belsky, D., Dickson, N., Hancox, R. J., Harrington, H., … Caspi, A. (2011). A gradient of childhood self-control predicts health, wealth, and public safety. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. https://doi.org/10.1073/pnas.1010076108
  • Muñoz, G. Fuerza de voluntad: la mayor fuerza humana y estrategias para aumentarla.
  • Perret, R., & Vinasco, Z. O. H. E. (2016). El secreto de la motivación. México. Recuperado de https://static1. squarespace. com/static/54d1216ae4b032ab36c26b61, 5, 1520643968955.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.